Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 piterpanp-ce
Witam, mam na imię Piotrek, mam 30 lat. Nie wiem czy dobrze trafiłem ;) Od ok. 4 lat mam na nogach rany - strupy. Z początku były to pojedyncze sprawy nie bolące więc tego nie leczyłem. Od kilku miesięcy objawy się nasiliły (jak widać na zdjęciach). Strupy bolą (czasem bardzo) - ból jest piekąco - kłująco - rwący, czasem pojawia sie opuchlizna. Byłem u dermatologa, badania mykologiczne wykluczyły grzyby. Powierdział mi ze to prawdopodobnie infekcja bakteryjna. brałem antybiotyk unidox i maści: diprogentę i travocort. poprawa była chwilowa. Potem byłem u reumatologa. skierowanie na badania na przeciwciała - obecnie czekam na wynik.

Co o tym sądzicie?
Załączniki
3.JPG
3.JPG (108.98KiB)Przejrzano 1769 razy
2.JPG
2.JPG (47.63KiB)Przejrzano 1769 razy
1.JPG
1.JPG (133.25KiB)Przejrzano 1769 razy
Awatar użytkownika
 antonia
Witaj Piotrek :)
Myślę, że do czasu ponownej wizyty u lekarza mógłbyś spróbować podleczyć sobie nogi okładami z liści aloesu.
Z pewnością przyniosłoby Ci to ulgę w cierpieniu.
Czterometrowe kolosy rosnące na Madagaskarze czy Wyspach Kanaryjskich niewiele przypominają niepozorne i mało urodziwe aloesy doniczkowe, które hodujemy w mieszkaniu. Lecz bez względu na to, z jak dużym okazem mamy do czynienia, w jego mięsistych liściach jest mnóstwo aktywnych substancji, np. aloina, barbaloina, aloeemodyna. Wykorzystuje się je m.in. do produkcji leków wzmacniających i bakteriobójczych. Wiadomo, że mogą wspomagać leczenie nowotworów.
Wystarczy przeciąć liść i przyłożyć do rany, by przyśpieszyć proces gojenia.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/d ... 34539.html
Awatar użytkownika
 antonia
Nie można zdiagnozować choroby na podstawie zdjęć, powinien zrobić to lekarz specjalista mający do pomocy odpowiednie laboratoria.
Przyczyny choroby mogą być różne, na tle wirusowym, bakteryjnym, alergicznym, zakrzepice.
Jak można Ci pomóc nie znając przyczyny choroby ani warunków w jakich powstała -warunki życia codziennego, rodzaj obuwia i ubrania (syntetyki), warunki w pracy, itd.
Jeżeli pamiętasz jak się to zaczęło, to napisz, proszę, może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie. :)
Awatar użytkownika
 antonia
Cieszę się, że masz dobre wyniki na antyciała, co do reszty, zupełnie się na tym nie znam :blush:
Chociaż to nie jest forum związane z Twoją chorobą, jednak byłoby fajnie gdybyś w dalszym ciągu informował nas o przebiegu leczenia. Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia a gdybyś potrzebował naszej porady w związku z leczeniem skóry, zawsze jesteśmy gotowi Ci pomóc. :)
 piterpanp-ce
Witam, jestem po pobycie w klinice na Oddziale Dermatologicznym. Rozpoznano zapalenie naczyń krwionośnych. W leczeniu zastosowano u mnie maść Diprogenta oraz tabl Dapson. Czekam jeszcze na wynik badania wycinka fragmentu skóry. Efekty widać na załączonych zdjęciach. Są zadowalające i nadal zmierzające ku lepszemu. Mam nadzieję że po zakończeniu kuracji nie będzie nawrotu.

Pozdrawiam

Piotrek
Załączniki
2-.JPG
2-.JPG (140.95KiB)Przejrzano 1584 razy
1-.JPG
1-.JPG (132.16KiB)Przejrzano 1584 razy