Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 maydayxxx
Witam serdecznie, pragnę na wstępie się z wami przywitać :) Z łuszczycą walczę już prawie 20 lat :devillaugh:. Bywało lepiej i gorzej ale wracając do sedna. Miałem przypisywane od dr. Perzanowskie ze Szczecina świetne kremy natłuszczające na zamówienie w aptece. Było one na bazie mocznika i soli z morza martwego. Było to dość dawno, nie mam już starych recept ani składników. Czy ktoś ma, albo zna przepis na dobre kremy natłuszczające ? Idzie lato skóra robi się bardzo sucha a wiadomo co za tym idzie. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
 Paweł
Seria olejków Naftalan na bioarp.pl dobrze natłuszcza. Jeśli chodzi o preparaty mocznikowe to zainteresuj się produktami Cerko - mają dużo produktów na bazie moczniku. Ponadto dobrze natłuszcza mydło Aleppo - można kupić na allegro.
 maydayxxx
Nie musi to być tylko mocznik czy coś na bazie soli, chodzi mi o coś dobrze natłuszczającego. Aby ta skóra była dobrze nawilżona
Awatar użytkownika
 szater
mozna do kapieli uzywac soli +oleju,do mycia uzywac olejków,stosować dermokosmetyki,emolienty.Mocznik tez super nawilza ,zalezy jedynie od stęzenia masci (najlepiej robionych) :)
 bimanol
W zakładce o lekach, jest sporo przepisów na preparaty nawilżające i natłuszczające.

Podaję jeszcze kilka przepisywanych i stosowanych Szczecinie.

Rp.

Ureae
Glycerini aa 5,0
Aquae destill.
Eucerini aa 40,0
Vaselini flavi ad 100,0
M.f.ung.

Rp.
Vit. E purii 5,0
Butyri Cacao 8,0
Aquae purificatae 46,0
Eucerini ad 100,0