Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
Awatar użytkownika
 sUk
No to ja też witam!

Piotrek, z łuszczycą męczę się już 7 rok, powoli się z nią zaprzyjaźniłem. Czasem mam wrażenie, że moja głowa to poligon doświadczalny na wszelkiego rodzaju kremy, maści, płyny i inne specyfiki. A gdy po dłuższym spożywaniu witaminy D już miałem radość, że ustąpiła to wyskoczyła mi mała plamka na kolanie i plecach :minishock:
No i się przywitałem :surprised:
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
Witam długo trzeba przyjmować tą witaminę? jakie dawki i jak często\?
Awatar użytkownika
 szater
Witam nowoprzybyłych :* moze dodam iz na chwilę obecna podczas tak silnego promieniowania słonecznego nie powinno sie stosowac ani preparatów z wit D ,ani z A ani zadnych kwasów Oega 3,6,9

Można sobie narobić problemów i nabyc brazowych plam,nie do usuniecia :notguilty:
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
Hmm to może dla tego mój stan się nie poprawia że używam maści z wit a i aplikuje omega 3?
Awatar użytkownika
 sUk
Akurat ja dużo słońca nie mam, z uwagi na pracę, bo jedyna dawka jaką przyjmuję do w drodze do pracy i z powrotem :speechless: .
W moim przypadku najskuteczniejsza jest weekendowa terapia Dermovate'm (do tego Bellosalic, Cocois i Cerkogel), a potem regularne przyjmowanie normalnych dawek witaminy D i od czasu do czasu niesterydowe leki na skórę głowy. Bywało, że łuszczyca cofała się na 2-3 miesiące po takiej kuracji. Tak było w moim przypadku, ale zapewne co człowiek to inna łuszczyca ;)
Próbowałem nawet według zaleceń dermatolog ściąć włosy krócej i przebywać dużo na słońcu. Niestety nie za bardzo mi to pomogło, do tego z takimi plamami wstyd było mi chodzić gdziekolwiek :surprised: Fakt, faktem, muszę popracować nad zmianą diety na jakąś bogatszą, bo łykanie suplementów to trochę droga na około.
Awatar użytkownika
 szater
w łuszczycy nie ma dróg na skróty,predzej czy pózniej Dermovate przestanie działac,dlaczebo stosujesz najsilniejszy ze sterydów pulsacyjnie ale tak długo? nie konczac leczenia pomału,stosujac słabszy steryd az wycofasz sie ze stosowania całkowicie :surprised:
Na skóre głowy jest obecnie najlepszy ,rekomendowany przez specjalistów srodek :DAIVOBET(DOVOBET) zel,zdecydowanie ma lepszy i lzejszy skład-pochodna wit D3-kalcipotriol +dodatek sterydu.Proponuje zmienic terapie(tym bardziej ze słonko nie jest dla ciebie problemem-mało na ciebie ma mozliwosć poswiecic ;) )
 Basieńka44
Mateusz_29 pisze:Hmm to może dla tego mój stan się nie poprawia że używam maści z wit a i aplikuje omega 3?
Jeżeli w skórze brakuje cynku maść z wit A będzie działać odwrotnie od zamierzonego celu
tak samo przyjmowanie tej wit w suplach przy braku cynku w organiżmie działa odwrotnie
Można stosować siarczan cynku tak jak chlorek magnezu przez skórę
ostatnio rozpuszczam tabletki cynku i psikam na zmiany nie powiem efekt widać.
Bez cynku witamina A nie jest uwalniana z wątroby i działa toksycznie.
Awatar użytkownika
 sUk
Mała poprawka:
Łuszczycę mam od kilku lat, ale leczę ją dopiero od 1-2 roku na poważnie. Wcześniej myślałem, że to jakaś paskudna odmiana łupieżu, lub coś w tym stylu. Z leków niesterydowych próbowałem również Curatoderm, nie tak dawno temu i niestety oprócz wyczyszczenia portfela dużo u mnie nie zdziałał :(. Mam też różnego rodzaju specyfiki natłuszczające skórę, kwas salicylowy itp., ale w moim przypadku siedzenie w pracy z tłustymi włosami nie wchodzi w grę (bo z wiadomej przyczyny mam je zawszę trochę dłuższe niż regulamin przewiduje).
Z mniej okrutnych leków sterydowych używam szamponu Clobex, ale ciężko mi się wypowiadać na temat jego skuteczności, ponieważ stosuję go po kuracji Dermovatem :surprised:
 Basieńka44
Z mniej okrutnych leków sterydowych używam szamponu Clobex, ale ciężko mi się wypowiadać na temat jego skuteczności, ponieważ stosuję go po kuracji Dermovatem :surprised:
Stosujesz dwa najsilniejsze sterydy i mówisz że mało okrutne :P
od dwóch lat bez efektu :)
a jak byś tak spróbowała szamponu Nizoral czy kremu clotrimazolum może i leczenie ruszyło by deczko do przodu
Ja przed umyciem na dwie godz wcieram maść z wit A potem zmywam i z głową mam względny spokój czasami do ostatniego płukania dodaje octu jabłkowego własnej produkcji