Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 VivaTala
witam wszystkich;)
Łuszczyca pierwszy raz sie u mnie pokazala jak mialam 3 miesiace. Podobno bylam cala nia pokryta. Rodzice mnie kapali w mleku kozim i pomoglo. Teraz to mam nawroty co jakis czas (ostatnio 4 lata temu) i to tylko kilka plamek. No i znowu sie pojawily;( Niestety podwojnie jestem pokrzywdzona bo i babcia ma ja i tata. Babcia bardzo mocno jest wysypana, tata prawie wogole. Mam do Was pytanie czy zauwazyliscie po czym luszczyca wam wyskakuje? Bo z tego co wydedukowalam ostatnio, nasielnie objawow mam po zjedzeniu duzych ilosci miodu... (dziadek ktory jest pszczelarzem nie umie tego przezyc ;P przeciez miod jest dobry na wszystko). Jak mialam nawrot kilka lat temu to akurat bylo po zimie, gdzie przez cala zime pilam herbatke z miodkiem, przyszlo lato skora dostala slonca, miod sie wyplukal z organizmu i zniklo. Niestety tym razem popelnilam podobny blad. Mialam bardzo uporczywy kaszel i zaden lek nie pomagal to babcia wymyslila zebym pila siemie lniane z mlekiem i miodem. No i masz babo placek, 2 tygodnie, 3 razy dziennie po jednej lyzeczce i mam nowe krostki... na szczescie tylko 6 i to na jednej rece. Ale nie ma co dmucham na zimne solarium i dermovate i znikaja:D
pozdrawiam
Awatar użytkownika
 puma
hmm...może witaj na forum najpierw :D
dermovate powiadasz? popychane solarką? hmm...
szater, prześpij tego posta xd
zaczęłaś kochana całkiem dobrze. miód jest dość silnym alergenem więc może wywoływać wysypy. często tak mamy, że zmiany pojawiają się pojakimś jedzonku. każdego jednak uczula co innego, i w tym problem, trzeba samemu poszukać. kozie mleko- super na skórę. zdaje się, że kleopatra to stosowała :D no ale to dermovate to nie bardzo :speechless: to steryd, silny. po co to stosujesz skoro piszesz, że twoje wysypy nie są aż tak poważne?
 VivaTala
moze nie sa powazne ale sa wkurzajace...i swedza jak cholera! odzwyczailam sie od niej - kolana i lokcie moge przezyc a nie nowe kropki. Dermovate ledwo co z apteki zabralam. solarium tez dopiero raz i to na 5 minut 3 dni temu;) to sa dwie rzeczy ktore wiem ze mi pomagaja. Zbliza sie lato (ktore cale spedze na sloncu - bede pracowac w hotelu w kenii jako animator czasu wolnego - ale juz do tego czasu musze jakos wygladac...)
Awatar użytkownika
 puma
życzę ci, żebyś w kenii pięknie wypaliła łuszczycę :D
nie życzę ci, żebyś jechała do kenii z odbiciem posterydowym :D
 bodzia09
Puma ma racje. Dermovate to silny steryd. Sama tez go już stosowałam. Oczywiście szybko po niej znikają zmiany łuszczycowe ale też szybko wracają. Postaraj się o jakiś delikatniejszy specyfik, bo jak sama piszesz masz tylko kilka kropek. Do lata jeszcze zostało trochę czasu i wierze, że sobie poradzisz ze zmianami. :) Swoją drogą jesteś w dobrej sytuacji, bo masz dłuższe przerwy w chorobie (jak piszesz - ostatnio cztery lata). Ja niestety mam wysyp rokrocznie w jesieni i przez całą niejednokrotnie zimę walczę z tą @, bo tak mnie bardzo kocha :D :D Życzę powodzenia i dużo słońca w Kenii i jak mówi Puma abyś pięknie ja wypaliła. :D :D
Awatar użytkownika
 szater
zacisnęłam zęby....witaj na forum...poczytaj troszke wiecej jasnosci dostapisz...szczególnie te wypowiedzi dziewczyn po sterydach....wogóle sterydy-solarka potem wypalanie słoncem Kenii.....gratuluje...skora zostanie scieniona do granic mozliwosci....pewien wodny znak zodiaku....lubi szczególnie taka skore......sterydy wchłaniaja sie i....kumulują w organizmie....moze warto poswiecic wiecej czasu dla swojego ciała i swojej skorze....pomimo wszystko polecam cygnoline ....lub dziegcie-jak gdzies zdobedziesz....moze byc tez Biokartalen.... :D
 venus
Ja również witam serdecznie na forum :) .
To że Cię nowe zmiany wkurzają to całkiem zrozumiałe, ale nie sięgaj od razu po sterydy. Piszesz, że masz długie remisje i delikatne wysypy a stosowanie sterydów niestety może to zmienić :(
Przemyśl temat, może warto spróbować innej metody leczenia? Powodzenia.
A swoją drogą strasznie zazdroszczę Ci tej Kenii ;)
Awatar użytkownika
 Paweł
Witaj na forum ;)

Spróbuj jakichś słabszych metod, bo szkoda truć się przy kilku zmianach. Mam nadzieję, że tu na forum znajdziesz dużo przydatnych informacji.
 VivaTala
oczywisce ze juz wszytskiego wyprobowalam... ja sie z tym zmagam od 24 lat i wiem ze takie polaczenie pomaga mi. remisja mam tylko dlatego ze sobie na nia zasluzylam zjadajac tony miodu. a od wczoraj mam 3 nowe kropki;( ale 2 zniknely ^^:D