Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 d0nat3ll0
Nazywam się Daniel.Pierwsze wysypy dostałem dokładnie w swoje 18 urodziny-i tak męczę się z tą chorobą kupę lat.Jeden jedyny raz udało mi się zaleczyć chorobę 6 lat temu na wakacjach w hiszpani nie stosowałem żadnych maści ani nic po miesiącu pobytu znikło mi prawie wszystko.Niestety jak wróciłem do Holandii(bo tu od 10 lat mieszkam)wszystko powróciło-powoli a jednak.Teraz tzn pare dni temu byłem pierwszy raz u dermatologa holenderskiego(dotychczas maści sprowadzałem z pl)przepisał mi maść diprolene-nie stosowałem jej nigdy.Jestem tu nowy wogle pierwszy raz korzystam z forum.Moi drodzy fajnie jest że to forum istnieje-jakieś dobre rady może od weteranów z tego forum.
Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
 henia
Witaj Daniel :)

Zalecone Ci leczenie, to sterydoterapia. Jest to jedna z metod ale niekoniecznie, moim zdaniem, powinna być ona stosowana na starcie walki z naszą chorobą. Niestety ale to norma, jak widać, nie tylko wśród naszych lekarzy.

Tu na forum, próbujemy podpowiedzieć - jak zawalczyć, ale za pomoca metod niekonwencjonalnych. Mamy sukcesy w swoich walkach, i mamy potrzebe podzielenia się nimi z innymi.

Opisz - gdzie? jak rozległe zmiany? jaki rodzaj ł.? - może wtedy bedziemy mogli Ci wiecej szepnąć. Pozdrawiam, i życzę miłego zgłębiania forum :)
 d0nat3ll0
Witaj
Ślicznie dziękuję za odpowiedź na mojego posta.Naprawdę lepiej mi-psychcznie jak są osoby,króre bezinteresownie chcą pomóc.Hmm od czego zacząć,może od głowy w sumie na głowie mam największy problem za uszami i z tyłu głowy.Jeżeli chodzi o ciało to standardowe duże placki-łokcie,kolana,łydki ale tylko z przodu.Placki są naprawdę duże wielkości jabłka może.Trochę na plecach-2 duże placki i z boku tułowia.Kurcze najlepiej jakbym zdjęcie wrzucił ale nie wiem czy jest taka opcja nie przestudiowałem jeszcze za dobrze regulaminu tego forum.Naprawdę dziękuję za jakąkolwiek informację w tym temacie
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
 szater
Witaj,zdjecia mozesz śmiało wklejac,co do leczenia,no cóż podejrzewam iz bedzie ono utrudnione ze wzgledu na bark wielu preparatów które sa u nas w Polsce dostepne a w kraju ,w którym mieszkasz niestety nie.Mówie tu chociażby o ziołach,cygnolinie,proderminie,drozdzach,wszelkich olejkach dostepnych u nas w aptekach,preparatach Cerko itp.Sadze zę musiałbyś miec kogoś w Posce kto pomógłby ci zdobyc większosć preparatów,na zachodzie leczenie metodami naturalnymi nie istnieje,tam w gre wchodzi przede wszystkim sterydoterapia,to podstawa,naswietlania i ewentualnie farmakologia a teraz biologi.
Orientuje sie troszke bo pomagam wielu młodym chorym bedacym za granica.
Jak sprawa ma sie u ciebie? :)
 d0nat3ll0
Witaj
U mnie wygląda to tak,że w sumie mam kontakt z osobami,któr często jeżdżą do polski i mogły by mi te specyfiki zakupić,jednakże nie wiem od czego zacząć i jakie to mają być specyfiki-wdzięczny bym był za polecenie mi na początek czegoś.Proszę o rade czy przerwać smarowanie tą maścią sterydową czy doprowadzić do końca tak jak zalecił lekarz-efekty naprawdę są ale nie wiem co będzie po skończonej kuracji-czy nie powróci mi wszystko ze zdwojoną siłą.Bardzo proszę Was szanowni forumowicze o jakąkolwiek radę.
Dziękuję
Awatar użytkownika
 henia
d0nat3ll0 pisze:Witaj[...]Proszę o rade czy przerwać smarowanie tą maścią sterydową czy doprowadzić do końca tak jak zalecił lekarz-efekty naprawdę są ale nie wiem co będzie po skończonej kuracji-czy nie powróci mi wszystko ze zdwojoną siłą.ę[...]
Jeżeli jesteś w trakcie kuracji, i przynosi ona u Ciebie efekty, nie przerywałabym.
Ze sterydów nie wolno wycofywać się "natychmiast" - to wtedy mamy "szansę" na wysypy posterydowe. Jeżeli nie przekroczysz czasu stosowania ich (ok. 14 dni), nia powinne wystąpić skutki uboczne.
[...]jednakże nie wiem od czego zacząć i jakie to mają być specyfiki-wdzięczny bym był za polecenie mi na początek czegoś.[...]
Jako, że u mnie żadne mazidła typu - dermokosmetyk, nie przynoszą poprawy w sensie zaleczenia zmian(stosuję je jako srodki wspierające,)swoje dotychczasowe leczenie opierałam i opieram o: dziegcie i cygnolinę.
Oczywiście, jednym z dość skutecznych środków, są też pochodne vit.D.

Co zastosujesz Ty, to zależne jest od tego - jak Twoja skora zareaguje na laczenie. Niestety ale nie u wszystkich sprawdzają się te mazidła - przypomnij sobie, moze ktoreś z nich już stosowałeś? wtedy łatwiej, i coś podpowiedzieć, ale też i Twoje leczenie będzie skuteczniejsze.

Dziegieć w postaci exorexu, dostaniesz na e-bayu. Daivonex czy daivobet(poch. vit.D) - też powinne być dostępny u Ciebie. Porozglądaj się. Powodzenia :)
 d0nat3ll0
Witam

Z tego co pamiętam to kiedyś stosowałem maść o nazwie cygnoderm czy jakoś tak taka maść strasznie brudząca-ciuchy szczególnie,w miare pomagała-ale w większości to stosowałem jeszcze w Polsce maści od lekarza robione.Tutaj w ostatniej odpowiedzi dowiedziałem się ze steryd do 2 tyg stosować teraz nie wiem co robić lekarz tutejszy w Holandii zalecił mi stosowanie jej od pon-piątku-5 dni w tygodniu przez 6 tygodnii,i teraz sam nie wiem czy tak postąpić.Drodzy forumowicze mam jeszcze pytanko odnośnie smarowania-czy miejsca,które się już zaleczyły smarować dalej czy tylko te miejsca gdzie jeszcze jest choroba-bo kurcze w sumie nie powiedział mi tego lekarz.
Dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
 szater
Może napiszę tak masc Diprolene jest naprzykład jedną z podstawowym masci stosowanych na odklejenie napletka u maluszków,stosuje sie ją wtedy przez około miesiąc czasu.Masz zdecydowanie wiecej lat niż miesieczne dzieciątka wiec okres tych 6tyg smarowania raz dziennie nie bedzie dla ciebie zabójczy :P
Spokojnie stosuj to co lekarz zalecił,jest duże prawdopodobienstwo że ostry stan zaleczysz szybciej i nie bedzie potrzeby stosowania codziennego a jedynie dosmarowywanie aby sie pomału wycofac z leczenia sterydem.
Miejsca zaleczone musisz szczególnie nawilzac i natłuszczac.Dobrze jest dokonczyc leczenie jakims słabszym sterydem.Proponuje ci na nastepny raz poprosic o DOVOBET jest to zdecydowanie najbezpieczniejsza masc z dodatkiem sterydu,jest też żel DOVOBET na skóre głowy,wiem że dużo ludzi sobie go chwali.Istnieja tez odpowiedniki tej masci i żelu o nazwie DOVONEX to tez masc z analogiem wit D3 ale bez dodatku sterydu.Mozna wiec zacząc leczenie DOVOBETEM a dokonczyc już bez sterydu DOVONEXEM(nazwy na teren Polski tych masci to DAIVOBET i DAIVONEX)
Cygnodermu juz nie ma w aptekach ,jest masc do robienia cygnolina i pasta cygnolinowa.Pozdrawiam :D