- 6 cze 2014, o 02:07
Witam. Mam mały problem, otóż borykam się z łuszczycą na głowie i czole a także mam po plamie na jednym i drugim łokciu. Ale chciałbym się skupić na czole czyli na miejscu które jest najbardziej widoczne. Na poczatku pojawiły mi sie niewielkie plamki czerfwone a także zrogowacialy naskórek zaraz przy włosach. Próbowałem to leczyć Nizoralem, Cocoisem ale nic nie pomogło. Jakos w połowie grudnia zeszłego roku, dziewczyna mi załatwiła od wujka maść novate. Użyłem, raz, drugi i wszystko zniknęło, byłem zadowolony niesamowicie, tak naprawde nie wiedząc co mnie czeka... tak jak czesto można przeczytać, wróciło z powdójna moca
Miałem spokój mniej wiecej na miesiac. Wróciło tego duzo wiecej, zmiany się poszerzyły , a także pojawił sie trądzik. Nie przestałem stosobować, znowu posmarowałem, znowu zeszło ale już na krótszy okres czasu. Stosuje do teraz, czyli już poł roku tą masc Novate. I można powiedzieć, ze jest tragedia. Skóra mi się straszne zniszczyła, całe czoło mam przetłuszczone a także zaczerwienione. Pojawił sie tradzik. Teraz gdy smaruje to przechodzi może na 3 dni więc to już bez sensu, a czasami nawet w ogole nie ustępuje
Nie wiem czy skóra się juz przyzwyczaiła czy co ale z perspektywy tych kilku miesiecy skóra mi się strasznie pogorszyła. Z jednej plamki może 1 cm pojawiło mi się kilka a teraz one sie połaczyły i są dużo większe.
Najchętniej to bym to odstawił, gdzies czytałem że Novate to najgorszy z mozliwych sterydów. Czy to prawda?
Teraz dla każdych czytających którzy się przymierzaja do tego sterydu. ODRADZAM ! Nie stosowac na dłuższą mete, ja niestety sie przyzwyczaiłem z braku innych rozwiązań.
Mam kilka pytań do Was.
Tocze główną walke z czerownymi plamkami, nie łuszczeniem się. Co byście mogli mi polecić? Oczywiscie tylko i wyłacznie maści, kremy NIE sterydowe.
Inne pytanie o kosmetyki, czy powiedzmy tonik z alkoholem może szkodzić tym plamom? Mam cere mieszaną a czoło zdecydowanie tłuste, po tym sterydzie i nie wiem za bardzo jak temu zapobiec. Są rózne żele, toniki, kremy na cere tłustą, ale one mają za zadanie wysuszyc skóre a wiadomo, ze wtedy łuszczyca się nasila.
Mam tez problem ze skórą głowy, nie wiem jak to opisać ale praktycznie na całej głowie mam martwy naskórek. Wystarczy, ze przejade palcem po głowie i normalnie naskórek mi się zdrapie i bede go miał pod paznokciem. Drapałem kiedys i drapie do teraz, mam zrogowaciały naskórek na głowie i duże kilkocentymetrowe zmiany. Takie placki. Można to jakoś zwalczyć? Jakies szampony?
Jedynie co stosowałem to drożdze z olejkiem rycynowym i cytryną. Poprawiło się ale zrogowaciały naskórek nie znikł.
Dobrzy ludzię, prosze o jakies rady a także możecie sie odnieśc do sterydu novate i polecić co mam dalej z nim robić.

Najchętniej to bym to odstawił, gdzies czytałem że Novate to najgorszy z mozliwych sterydów. Czy to prawda?
Teraz dla każdych czytających którzy się przymierzaja do tego sterydu. ODRADZAM ! Nie stosowac na dłuższą mete, ja niestety sie przyzwyczaiłem z braku innych rozwiązań.
Mam kilka pytań do Was.
Tocze główną walke z czerownymi plamkami, nie łuszczeniem się. Co byście mogli mi polecić? Oczywiscie tylko i wyłacznie maści, kremy NIE sterydowe.
Inne pytanie o kosmetyki, czy powiedzmy tonik z alkoholem może szkodzić tym plamom? Mam cere mieszaną a czoło zdecydowanie tłuste, po tym sterydzie i nie wiem za bardzo jak temu zapobiec. Są rózne żele, toniki, kremy na cere tłustą, ale one mają za zadanie wysuszyc skóre a wiadomo, ze wtedy łuszczyca się nasila.
Mam tez problem ze skórą głowy, nie wiem jak to opisać ale praktycznie na całej głowie mam martwy naskórek. Wystarczy, ze przejade palcem po głowie i normalnie naskórek mi się zdrapie i bede go miał pod paznokciem. Drapałem kiedys i drapie do teraz, mam zrogowaciały naskórek na głowie i duże kilkocentymetrowe zmiany. Takie placki. Można to jakoś zwalczyć? Jakies szampony?
Jedynie co stosowałem to drożdze z olejkiem rycynowym i cytryną. Poprawiło się ale zrogowaciały naskórek nie znikł.
Dobrzy ludzię, prosze o jakies rady a także możecie sie odnieśc do sterydu novate i polecić co mam dalej z nim robić.