W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 boniotcz
Witam wszystkich i każdego z osobna .Dziś zaczęła się moja przygoda z MTX .
Od kilku lat mieszkam w Niemczech chodzę tutaj do dermatologa który przepisywał mi ciągle maści robione ,nie powiem po pierwszej kuracji maścią na bazie kwasu salicylowego i clobagalenu łuszczyca zaczęła sie cofać ale wróciła szybko i dwa razy mocniejsza także poprosiłem o naświetlanie + maści ale z mizernym skutkiem w między czasie umówiłem sie na wizyte u drugiego dermatologa pani Dr.SAbine Kubin .Pani doktor spojrzała i zaleciła mi MTX dawka 10mg 1 w tygodniu choć jestem sceptycznie nastawiony oraz boję sie troche skutków ubocznych to dziś postanowiłem zażyć pierwszą tabletke .
Teraz opisze troche bliżej jak wygląda moja łuszczyca
Mam 27 lat łuszczyca u mnie jest od ponad 17 pokrywa mniej więcej 45 procent ciała mam również jak to w takich wypadkach bywa łuszczyce paznokci które są nie do zniesienia bolą brzydko wyglądają
Będę po trochu opisywał działanie tego swinstwa postaram sie raz na tydzień wpisać co nie co
Awatar użytkownika
 szater
Witaj na forum :*
Troszke sie zdziwiłam że twoja lekarz tak radykalnie podeszła do leczenia i to zaczęła od razu od MTX ....dawka 10mg nie jest moze duza ale....to pomimo wszystko cytostatyk,moze faktycznie powinenies zacząc od naswietlan,potem jest jeszcze cyklosporyna,neotigason....Mtx jest niejako na koncu tej drogi a nie na poczatku.No ale to sa jedynie moje watpliwosci,lekarz widział twoje zmiany i postanowił leczec zgodnie ze standardami obowiazujacymi u was.Nie piszesz jaki to rodzaj łuszczycy i gdzie masz zmiany....czasem mozna zastapic jakies leczenie farmakologiczne lub je wspomóc srodkami mniej inwazyjnymi.Powodzenia życze i....czekam na dalsze wiesci :)
 boniotcz
A więc zmiany mam prawie wszędzie ale ręce i nogi mam najbardziej wysypane łuszczyce mam Psoriasis Vulgaris czyli najzwyklejsza
Co do naświetlania to miałem takie coś przez 4 miesiące i nic nie pomagało chodziłem 2 razy w tygodniu i nie zaobserwowałem jakiejś zmiany
Dodam jeszcze że alkohol mnie nie ciągnie nie spożywam jedyna używka to papierosy ale też staram się jak najmniej