Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Witam
5 dni temu po raz pierwszy w życiu wziąłem metotrexat. 3 najmniejsze tabletki rano i 3 wieczorem. I od 3 dni mam pewien problem z oddawaniem moczu. Wygląda to tak, że nie mogę wysikać się do końca. Zrobię kilka kropel i po 10 sekundach muszę spowrotem wracać do łazienki oddać kilka kropel i tak wkoło. Nawet teraz siedze na desce wyrzucam z siebie co chwila po kilka kropli. Czytałem, że od tego psuje się wątroba, ale nie wiedziałem nic o nerkach. Miał ktoś podobny problem? Oczywiście musze udać sie z tym do lekarza, ale chciałem się dowiedzieć czegoś od was.
Pozdrawiam
Nieuleczalny Gregorius
z tego co piszesz to nie problem nerek a raczej pęcherza i cewki moczowej,taki problem jest tez przy powiekszeniu prostatu.Mtx nie ma tu nic do rzeczy,po prostu jest stan zapalny.Koniecznie musisz isc do lekarza.
Okreslenie "3 małe tableteczki" jest....nieadekwatne do stanu faktycznego,moc leku nie zalezy od wielkosci tabletki a od steżenia....dawka moze byc podzielona na kilka dni( najczesciej 25mg,15mg,10mg-to dawki podstawowe,mozna je dzielic a mozna podac jednorazowo)