- 23 sty 2014, o 12:38
Czesc, na poczatek opowiem jak ta moja luszczyca sie ukazala, a wiec !
Dopiero co zaczalem studia na politechnice w gdansku i 2 tygodnie po rozpoczeciu zaczely sie na moim ciele pojawiac plamki. Na poczatku to olalem oczywiscie jak to zwykle ja i po jakims czasie te wypryski zaczely sie nasilac. Stwierdzilem ze to jakies uczulenie gdyz w przeszlosci bylem alergikiem. Mimo wszystko polecialem do przychodni dla studentow ktora na szczescie miesci sie zaraz obok mojej politechniki. Pani doktor stwierdzila ze to uczulenie oczywiscie po tym jak to zaproponowalem opowiadajac moaj przeszlosc. Dostalem jakis steryd w spreju (lol) i dowidzenia. Po skonczeniu leczenia objawy sie nasilily, w sumie nawet nie dowiedzialem sie jakie dawki i w jakiej czestotliwosci mam podawac na dzien
Nastepna wizyta u innej doktorowej nastepny steryd, Loriden A, Clobederm, Dermovate. Nic rowniez nie dalo bo zmiany po kilku dniach pojawily sie ponownie z jeszcze wiekszym nasileniem ale dowiedzialem sie ze to chyba luszczyca. Nastepna wizyta byla juz prywatnie u dermatologa. Pani stwierdzila ze to na pewno luszczyca krostkowa, dostalem masc siarkowo-salicylowa i ulotki z masciamy nawilzajacymi. Po dluzszym stosowaniu zmiany z czerwonych zrobily sie troche bledsze cos pod rozowy ale nadal to wszystko. Najgorzej bylo kiedy wyskoczyly mi na policzkach placki, masakra
Stwierdzilem ze skoro mieszkam obok uniwersytetu medycznego to czemu mam tam nie zawitac. Szokiem byl dla mnie fakt ze wizyte mam miec dopiero za 4 miesiacy, a z racji tego ze jestem cholerykiem wkurzylem sie i wszedlem do Pani dermatolog opowiadajac przy tym jak to wszystko wyglada. No i dzieki niej trafilem na was gdyz Pani dermatolog opowiedziala mi o cygnolinie. Dala przepis ze stezeniem 0,125 i na masc z mocznikiem. Mozna powiedziec teraz ze jestem zadowolony i nie, dlatego tez zwracam sie do was z prosba o uzyczenie mi jakis informacji odnosnie tej kuracji. Zaczalem 2 tydzien i zmiany zrobili sie takie jakby jasne ale bardziej podchodzace pod jasny braz moze z tego wzgledu ze jestem dosc ciemny, natomiast wokol nich jest ciemny brazowy i tak jakby taki naskorek ktory ma zaraz odpasc a gdy pociagne schodzi. Problem w tym ze na lydkach wokol tych jasnych zmian z pierwotna luszczyca zrobily sie krwsito czerwone i bola. Co z tym fantem? Dodam wlasnie z nie ktorych jeszcze nei zeszla luszczyca i dodam w sumie ze sam nie jestem w stanie stwierdzic czy na reszcie ciala to jest jeszcze luszczyca czy juz zdrowa tkanka. Bylem w trakcie pare razy na solarium i te malutkie zmianki ktorych nie smarowalem zrobily sie jasniejsze. I teraz pytanie, jak wyrownac ton koloru skory do reszty? Jak ja zregenorowac? Co ze zmianami na lydkach ? I czy chodzic na solarium? (w sumie na razie mi tylko pomoglo). Pozdrawiam i czekam na szybka odpowiedz ! 
Dopiero co zaczalem studia na politechnice w gdansku i 2 tygodnie po rozpoczeciu zaczely sie na moim ciele pojawiac plamki. Na poczatku to olalem oczywiscie jak to zwykle ja i po jakims czasie te wypryski zaczely sie nasilac. Stwierdzilem ze to jakies uczulenie gdyz w przeszlosci bylem alergikiem. Mimo wszystko polecialem do przychodni dla studentow ktora na szczescie miesci sie zaraz obok mojej politechniki. Pani doktor stwierdzila ze to uczulenie oczywiscie po tym jak to zaproponowalem opowiadajac moaj przeszlosc. Dostalem jakis steryd w spreju (lol) i dowidzenia. Po skonczeniu leczenia objawy sie nasilily, w sumie nawet nie dowiedzialem sie jakie dawki i w jakiej czestotliwosci mam podawac na dzien