Rozmowy dotyczące choroby współistniejącej z łuszczycą, czyli łuszczycowego zapalenia stawów (łuszczycy stawowej).
 monia28
czesc potrzebuje pomocy w związku z badaniami na łuszczycowe zapalenie stawów. Mam isc do lekarza po skierowanie na diagnostyke w tym kierunku. Moze mi ktos doradzic co i jak? O co mam prosić lekarza? Bez czego nie dać sie zbyć? A jak juz dostanę to wszystko to najlepiej gdzie sie udac i na czym polegaja takie badania i czy zostaje sie w szpitalu? Z gory bardzo dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
 szater
najprostszym wyjsciem jest wizyta u specjalisty....REUMATOLOGA on skieruje na szereg kolejnych badan i jak bedzie potrzeba poszerzy diagnostyke o tomograf czy rezonans.Proponuje podejsc do lekarza jak do kogos kto nam chce pomóc a nie od razu stosowac zasady wojny podjazdowej.To ze cos nam sie wydaje ze mamy niekoniecznie musi byc tym w rzeczywistosci,zaufajmy,to nic nie kosztuje a moze pomóc.Zawsze można zmienic lekarza ,pójsc na konsultacje do innego ale najpierw nalezy porozmawiac ,uzyskac odpowiedzi na swoje pytania a najważniejsze nie starac sie byc madrzejszym od lekarza.Na pierwszą wizyte dobrze jest zabrac ze soba wyniki badan morfologicznych +CRP(moze wystawic rodzinny ,jak nie zrobic samemu,OB już nie jest wiarygodnym badaniem ale jak zrobione to tez może byc na poczatek)zdjecia Rtg bolacych stawów-mogą byc bez opisu ,bo reumatolodzy sami odczytuja zdjecia po swojemu.Spisz jakie leki bierzesz,co stosowałas p/bólowego,jak długo,jakie masz obiawy-dokładnie-nie boli kolano ale kiedy najbardziej,rano czy wieczorem,jak siedzisz czy po nocy itd.powodzenia :)
 monia28
bardzo ci dziekuje za porade. Własnie lekarz rodzinny mnie zbył dając skierowanie do reumatologa (tylko) mówiąc ze nie może wsytawić mi sierowania na badania krwi ze to reumatolog zrobi :)
Awatar użytkownika
 szater
opowiada bzdury,ma taki obowiazek...kierując cie do specjalisty wyposazyc cie w podstawowe badania.Mam taka podpowiedz wydaj troszke pieniązków i zrób sobie CRP-białko fazy aktywnej i przynajmniej podstawowe zdjecia bolacych stawów ,żeby nie stracic wizyty na zwykłe pogaduch .jak już cos bedziesz miała to reumatolog bedzie mógł wypowiedziec swoje przypuszczenia jak pójdziesz bez niczego to....diagnoza przesunie sie na nastepną wizyte.... xd