Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 ofiks
W posiadaniu łuszczycy jestem ponad 30 lat. Korzystałem z usług lekarzy zarówno w ramach ubezpieczenia jak i prywatnie.
Lekarze "państwowi" szybko mnie do siebie zniechęcili. Zacząłem wydawać pieniądze na wizyty prywatne sądząc, że jak zapłacę, to rzetelniej się mną zajmą.
Skutki ich zabiegów jak i postępu w złagodzeniu objawów były mierne. Po którejś z kolei wizycie u kolejnego lekarza otrzymałem kolejną robioną sterydową maść.
Po jej zastosowaniu w ciągu jednej nocy wyrosło mi na przedramieniu kilka włosów długości 10-15 cm (nie jest to opowiadanie SF). Zapisałem się na wizytę do specjalisty który zaaplikował mi ten specyfik z prośbą o przepisanie innego na łuszczycę a nie nie na porost włosów.
Lekarz (a była to kobieta) stwierdził, że jakby znał skuteczny specyfik na łuszczycę to by startował do nagrody Nobla a nie przyjmował pacjentów, a tak w ogóle to nie umie mi pomóc.
Jako, że przed wizytą należało uiścić w recepcji kwotę 120 zł, po takim stwierdzeniu lekarza dermatologa, poprosiłem o zwrot uiszczonej kwoty.
To było dwa lata temu i była to moja ostatnia wizyta u lekarza specjalisty. W międzyczasie korzystałem z usług On Clinic (kuracja w miarę skuteczna lecz b.droga przy obłożeniu łuszczycą około 20% ciała) gdzie dostawałem preparaty za kwotę około 200 zł plus opłata za wizytę (coś około 100 zł). Ilość tych specyfików wystarczała na 3 dniową kurację.
Obecnie od 2-ch tygodni stosuję Exorex (lotion i cream), wspomagam się także Revitolem dermasis. Widzę widoczne zmiany na korzyść. Nie wstydzę się już podawania ręki i płacenia gołą ręką w kasie sklepowej. Łuszczyca na dłoniach i głowie powoli zanika. Duże zaczerwienienie
i tzw skóra pergaminowa utrzymuje się na rękach i nogach. Najgorzej jest z pośladkami, ale i tam łuska zniknęła. Za to pojawiło się silne swędzenie w leczonych miejscach. Szukam teraz jakiegoś środka, który by zniwelował to swędzenie (po cichu liczę na Was towarzysze niedoli).
Wiem, że okres stosowania specyfików jest jeszcze stosunkowo krótki, jednak jestem dobrej myśli.
Pozdrawiam wszystkich.
Stefan
Awatar użytkownika
 antonia
Witam serdecznie na forum :)
Rzadko można trafić na lekarza, który przejmuje się losem pacjenta i mu współczuje, nie te czasy :angry:
Hi, hi...skądś my to znamy - sterydy polecane na łuszczycę działające na porost włosów i odwrotnie, preparat rzekomo na porost włosów polecany przez niektórych na łuszczycę xd xd
Jeśli pomagają Ci dziegcie, to jest tańszy zamiennik pod nazwą Cocois o podobnym działaniu.
Pamiętaj również o kąpielach przed smarowaniem, przyspieszają leczenie i są lepsze rezultaty.
Poczytaj sobie o tym na forum i wybierz coś konkretnego dla siebie, no i oczywiście kontaktuj się z nami w miarę możliwości. :)
 ofiks
antonia pisze:Witam serdecznie na forum :)
Rzadko można trafić na lekarza, który przejmuje się losem pacjenta i mu współczuje, nie te czasy :angry:
Hi, hi...skądś my to znamy - sterydy polecane na łuszczycę działające na porost włosów i odwrotnie, preparat rzekomo na porost włosów polecany przez niektórych na łuszczycę xd xd
Jeśli pomagają Ci dziegcie, to jest tańszy zamiennik pod nazwą Cocois o podobnym działaniu.
Pamiętaj również o kąpielach przed smarowaniem, przyspieszają leczenie i są lepsze rezultaty.
Poczytaj sobie o tym na forum i wybierz coś konkretnego dla siebie, no i oczywiście kontaktuj się z nami w miarę możliwości. :)

Serdecznie dziękuje za zainteresowanie.
Jeśli chodzi o Cocois też stosowałem (nieziemsko śmierdzi) a efekty u mnie mniejsze. Co do ceny to za 40g Cocois płaciłem 34 zł a za 250g Exotex - 108 zł, więc myśle, że to exorex jest jednak tańszy. Co do kąpieli to smarowanie stosuję zawsze po kąpieli.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
 antonia
ofiks pisze: Co do kąpieli to smarowanie stosuję zawsze po kąpieli.
Miałam na myśli kąpiele w płatkach owsianych, solankowe, w chlorku magnezu, lub inne wspomagające leczenie. :D
Życzę powodzenia w szybkim zaleczeniu :)
Awatar użytkownika
 henia
ofiks pisze:[...] Najgorzej jest z pośladkami, ale i tam łuska zniknęła. Za to pojawiło się silne swędzenie w leczonych miejscach. Szukam teraz jakiegoś środka, który by zniwelował to swędzenie (po cichu liczę na Was towarzysze niedoli)[...]
Leczenie się dziegciami, wymaga szczególnego nawilżania i natłuszczania w sensie jak najwiecej. Dziegcie bardzo wysuszają skórę, stąd te swędzawli okrutne som :crazy:

Z rad weterana dziegciowego - jeżeli exorex, to bez tego kremiku z zestawu. On bez dziegcia, a jego rola - to jedynie nawilzanie. Mozna więc zastapić go wszystkim, i kaskę zaoszczędzić :D

Jeżeli tak dobra reakcja na dzięgieć, to proderminę polecam szczególnej uwadze. Najlepsza to ta na bazie euceryny z siarką. Tania, i swędzawki brak.

Podczas kuracji dziegciowych,u mnie doskonale sprawdza sie to http://farbus.pl/de/herbamedicus-balsam ... 250ml.html Ale myślę, że sprawdzi się wszystko, byle dużo w sensie czesto. Niekoniecznie ten Revitolem dermasis - drogie toto jest. Powodzenia :)
 ofiks
:Podczas kuracji dziegciowych,u mnie doskonale sprawdza sie to http://farbus.pl/de/herbamedicus-balsam ... 250ml.html Ale myślę, że sprawdzi się wszystko, byle dużo w sensie czesto. Niekoniecznie ten Revitolem dermasis - drogie toto jest. Powodzenia

Używałem krem tej firmy tylko że z aloesem, zastosuje się jednak do Twojej rady. Jeszcze jedno pytanie; po jakim czasie od posmarowania stosować nalwilżanie tak aby exorex działał.
Pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
 henia
ofiks pisze:Używałem krem tej firmy tylko że z aloesem, zastosuje się jednak do Twojej rady. Jeszcze jedno pytanie; po jakim czasie od posmarowania stosować nalwilżanie tak aby exorex działał.
Ten z aloesem, to taki bardziej wodnisty jest, i dlatego on u mnie bardziej nawilża niż natłuszcza. Nagietek sam w sobie, bardzo pomocny w leczeniu tej naszej skóry a wazelinka pięknie natłuszcza u mnie. Nawet jak mi łuska narośnie, to właśnie ten balsam/maść, likwiduje to dziadostwo migiem xd

Maści lecznicze staram się trzymac na skórze minimum 2h. Exorex też tak traktowałam. Wszystko zależy od dyzpozycyjności Twojej. Starałam się, przynajmniej 2x dziennie, tym exorexsem się maziać.
Awatar użytkownika
 Paweł
To jeśli nie Cocois to może Balsam Ratownik na łuszczycę - też jest z dziegciem i jest jeszcze tańszy. No i zawsze jest też prodermina - ale na receptę.