Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
Witam

Pewnie gdzieś pojawiał się ten wątek, ale chciałbym spróbować jeszcze raz. Otóż chciałbym, żeby każdy napisał co przechodził w ciągu całego swojego życia. Jakie choroby się pojawiły, nawet te najdrobniejsze?

Ja (mam 22 lata, łuszczyca pojawiła się gdy miałem 12 lata)miałem:
- wycinany wyrostek robaczkowy w wieku 8 lat,
- miałem kleszcza w uchu w wieku 6 lat i mama mi go wyjęła a także kleszcza na klatce piersiowej w wieku 20 lat i sam go wyjąłem,
- Przez 6 ostatnich lat prawdopodobnie nabawiłem się jakiegoś uczulenia, bo codziennie zużywam paczkę chusteczek, no taki mam katar. Może to też być wina mojej krzywej przegrody nosowej.
- Jak miałem 7 lat miałem tak suche usta że zacząłem wyrywać suchą skórę i wyrwałem skórę z ust na około 7 centymetrów,
- Często łapią mnie skurcze w nodze, może dlatego, że często biegam,
- Mam 2 plomby w zębach,
- Mam także czasami biały język, lekarz powiedział, ze t o jakiś wirus,
- W wieku 10 lat miałem kilka kurzajek na stopach i ciężko było się ich pozbyć, ale się udało. Przez ostatnie 3 może 4 lata także mam kurzajki na dłoniach w sumie 6 i niczym nie mogę się ich pozbyć. Różne specyfiki używałem od domowego octu po zamrażanie wartnera, ale nic to nie dało. Myślę żeby zapisać się na zamrażanie azotem w jakiejś klinice.
- mam trochę krzywy kręgosłup i często bolą mnie plecy, no bo wiadomo, że za często siedzę przed komputerem.
- W wieku 14 lat nosiłem okulary do czytania, ale dostałem jakieś krople i już żadnych szkieł nie noszę. Generalnie chodziło o łzawienie oczu.
- W wieku 8 lat miałem także złamaną rękę.
- Często miałem też problemy z wypróżnianiem przez moje nawyki żywieniowe, ale teraz często pije wodę przegotowaną z pieprzem cayene i wszystko gra. :blush:
- No i oczywiście pani Ł.

Generalnie to tyle. Proszę o wypisanie nawet najgłupszych stłuczeń, chorób czy też infekcji. Może dla niektórych to bezsensu, ale warto spróbować. Może znajdzie się jakieś wspólne powiązanie.

Pozdrawiam Grzesiek
Awatar użytkownika
 Paweł
Nawet zaciekawiło mnie to. Napiszę to co pamiętam.

- 5 lub 6 lat - zatrucie grzybami
- w wieku ok 6 lat ponoć przestałem jeść (mało jadłem)
- 6 lat - okulary +1,5 i +0,5 po iluś latach, jak przestałem chodzić do okulisty i nie nosiłem okularów, okazało się, że wzrok się sam poprawił (po wizycie po długiej przerwie u okulisty)
- 7-9 lat - często miałem wrzody na 4 literach
- ospa wietrzna (nie pamiętam kiedy, ale wiem, że przed łuszczycą)
- 8 lat łuszczyca
- przeziębienia sezonowe, grypy itp. do ok 15 roku życia
- 11 lat złamanie ręki (a właściwie to pękniecie)
- 12 lat stulejka
- 13 lat łuszczyca paznokci
- 13 lat - posilnych bólach dolnych pleców USG wykazało, że mam 3 nerki (2 złączone, 1 nerka sprawna) - bóle same ustąpiły
- 14 lat - przedawkowanie gripexu - zeszła mi skóra z dłoni i stóp
- 16 lat - zapalenie zatok (3 tyg w domu na jakimś silnym leku)
- 18-21 lat - dołek psychiczny
- 24 lata skręcone stawy skokowe - obydwa
- zęby - 2 wyrwane, sporo połatanych
- brodawki - kiedyś miałem kilka - odmroziłem sobie je
- od niepamiętnych czasów wyskakuje mi od czasu do czasu opryszczka wargowa
- kiedyś miałem też jęczmień
- czasami miewam zgagę (obecnie bardzo rzadko)
- 2 razy zakorkowało mi się ucho przez wosk, maści i używanie patyczków (obecnie nie używam patyczków, bo to jest główny powód zatykania się uszu)
Aktualny wiek 27 lat.
Awatar użytkownika
 Paweł
Zapomniałem jeszcze, że czasami mam chwilowy przeszywający ból w dolnej części kręgosłupa. Sporadycznie bardzo, ale zawsze. To pewnie od siedzącego trybu pracy.

To wygląda jak bym był jakimś chorowitym chuchrem :P Ale tak po prawdzie czuję się obecnie doskonale i oceniam swój stan zdrowia na bardzo dobry.
Awatar użytkownika
 puma
hahaha ale macie historyjki ;) a ja:
- angina- 13-14 lat
- różyczka- 14 lat
- łuszczyca- ok 14 lat
- pęknięte rzepki kolanowe po upadku z drzewa- ok 13 lat
- ściągana woda z kolana- 16 lat (po urazie)
- wycięty woreczek żółciowy- 3 lata temu
- okulary- od 13 lat
- bóle stawów- od jakiś 5 lat
- omdlewam sobie dość często po zjedzeniu czegoś bardzo gorącego :speechless:
- częste bóle "w klacie" ale to pewnie nie zawał bo miałabym ich już ze sto ;)
- coś mi kiedyś wymrażano, ale nie pamiętam co- jakieś brodawki chyba, na szyi
- bywa, że wyłażą mi afty
- ale ogólnie jestem zdrowa tylko choruję (jak błyskotliwie zauważyła jedna taka na forum)

- i zapomniałam, że mam halluksy :D
Awatar użytkownika
 antonia
Trudno mi się pochwalić swoimi chorobami, mam bardzo krótką historię pod tym względem :D
w wieku 5 lat usunięcie migdałków, które potem i tak odrosły, 11 lat - dyfteryt, co kilka lat większe lub mniejsze przeziębienia, przeważnie mniejsze, bez gorączki, powtórne usuwanie migdałów, raz na jakiś czas ból uszu. Ubytek 4 zębów, reszta zdrowe pomimo wieku. Więcej razy odwiedziłam dermatologa niż innych lekarzy łącznie xd xd
Ja jeszcze zapomniałem, że powinienem mieć usunięty przyrost migdałów, ale zrezygnowałem z tego. Nie wiem jak jest teraz.
O anginie także zapomniałem, bo miałem kilka razy w życiu.
To może i ja nigdy nie chorowałam na angine :)
W wieku dziecięcym przechodziłam ospę
w wieku 14 lat świnkę
miałam też parę niefortunnych wypadków po których nie mogłam wydobyć głosu(lubiłam chodzić po drzewach :D )
zawsze miałam słabe stawy łatwo było o zwichnięcie
od zawsze nie mogę przebywać na pełnym słoncu
nigdy nie mam temperatury przy przeziębieniach
Po ostatnim wypadku (złamaniu kręgosłupa)co zapewne było dużym szokiem dla organizmu po ok 5 latach zaczęły pokazywać się pierwsze zmiany i tak do dziś
nie choruje od dzieciństwa
wcześniej nie miałam nawet żadnych trądzików wieku dorastania
miałam problemy też z tarczycą,nigdy z migdałkami
zatoki zaś niedomagają od dawna
a najważniejsze zawsze byłam bardzo wrażliwa/nerwowa :)
to wszystko co pamiętam