W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
w tygodniu też będę stosowała cocois na noc (tylko czy trzeba codziennie?) jednak w weekendy przyjeżdża mój chłopak który niestety mieszka dość daleko i nie wiem czy zniósł by zapach tej maśći :P

A co do kąpieli dosypuje pani zwykłą sól kuchenna? i jaką ilość?
Tinka pisze:A co do kąpieli dosypuje pani zwykłą sól kuchenna? i jaką ilość?
Tak zwykłą sól kuchenną sypię, 1,5 do 2 kg na wannę :)
a żadna ze mnie pani :D Paulina jestem ;)
Tinka pisze:w tygodniu też będę stosowała cocois na noc (tylko czy trzeba codziennie?) jednak w weekendy przyjeżdża mój chłopak który niestety mieszka dość daleko i nie wiem czy zniósł by zapach tej maśći :P
W mojej ocenie trzeba codziennie, bo systematyczność to podstawa. Może to złe porównanie, ale to jak odchudzanie się w tygodniu, a w weekend obżeranie się - bez sensu.

Chłopak chyba nie ma francuskiego noska, co? Więc nie powinien mu przeszkadzać zapach.
Oj Paweł ma racje że chłopak chyba nie ma francuskiego noska a po za tym musi się przyzwyczajać do Twojej walki z łuszczycą i zapachu maści jeśli planujecie razem przyszłość. Mnie oststnio dziewczyny pocieszyły że mój wie chłopak co bierze czyli wie że mam łuszczyce a ich mąż nie wiedział więc mój od początku się przyzwyczaja do zapachu itp uczy się ze mną i niech Twój też się uczy.
dziękuje wszystkim za dobre rady ; )

jak narazie po kilku zastosowaniach maści plamki są trochę jaśniejsze i bardziej płaskie, ale niestety ciągle pojawiają się pojedyńcze nowe; (

a czy ktoś się orientuje jeśli chodzi o szapmon Mediket iktamo, czy też zawiera sterydy?

i jeszcze jedno pani dermatolog zapisała mi jeszcze na 20 dni antybiotyk na trądzik, czy to też może mieć wpływ na pojawianie się plamek?
Plinka pisze: Ja stosuję Cocois na całą noc, wieczorem biorę kąpiel w soli, która super złuszcza, wystarczy pod koniec kąpieli delikatnie masować reką/myjką zmiany a łuska sama odpada, po takiej kąpieli dopiero idzie Cocois. Rano prysznic ja używam do mycia w tej chwili żel do mycia ciała i skóry głowy Pharmaceris i dopiero nawilżanie/natłuszczanie :)
Podoba mi się taki plan ponieważ pasuje doskonale do mojego rytmu dnia, chyba też tak będę robiła. ; ) (a maść cocois stosujesz na całe ciało, czy tylko na plamki?. Bo u mnie tych plamek jest sporo i są rozproszone po całym ciele)

A jak tam u Ciebie z efektami?
U mnie plamy są dosyć duże/rozległe także tylko same zmiany smaruję a efekt - skóra podgoiła się ale nie wiem czy mi się uda do końca zaleczyć bo coś to już długo trwa.
A jak długo mogę stosować dany lek/ maść np. cocois żeby skóra sie nie przyzwyczaiła. Może inaczej po jakim okresie stosowania maści skóra sie przyzwyczaja? miesiąc, dwa?
i jeszcze jedno pytanie co do octu jabłkowego.
Czy po zmyciu papki z drożdży można zamiast tłustych maści stosować ocet jabłkowy? Działa on leczniczo na rany po usunięciu łuski( zaleczy zmiany), czy jest stosowany przeciw swędzeniu i odbudowy łuski i mimo to trzeba zastosować maść?
czekam na odpowiedzi ; )
[Wiem, że nie jesteście ciągle na forum i nie odp. systematycznie, nie ma sprawy będę cierpliwie czekała za odp. A w między czasie będę pisała nowe pytania żeby mi nic nie umknęło]

tak więc jeszcze jedno pytanie. Smaruje się maścią cocois od 5 dni. Większe plamki stały się trochę jaśniejsze i bardziej płaskie, natomiast na mniejszych nie widzę zmian i niestety ciągle pojawiają się nowe i nie wiem co robić żeby to zahamować; (

Dodatkowo wokół niektórych plamek skóra robi się jaśniejsza (taka jasna, biała obwódka) to dobrze, czy źle?
pozdrawiam