Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 roberto39
Jestem Robert i z łuszczyca od 20 lat. Dwa lata temu odwiedziła mnie stawówka. Obecnie na biologii.
Pozdrawiam Wszystkich gorąco :)
Awatar użytkownika
 borderline
Wiatj :) mógłbys opisać jak wygladały u ciebie objawy stawowej, gdyż boje się kiedy ten dzień nadejdzie i chcialabym sie ewentualnie przygotować...
Awatar użytkownika
 szater
to ze ktos ma łuszczyce,nie znaczy że bedzie miał stawówke :surprised:
Stres powoduje wysypy...szkoda życia na wyszukiwanie objawów których nie ma ...jak beda to bedziesz wiedziała że to stawówka xd
Awatar użytkownika
 antonia
borderline pisze:Wiatj mógłbys opisać jak wygladały u ciebie objawy stawowej, gdyż boje się kiedy ten dzień nadejdzie i chcialabym sie ewentualnie przygotować...
Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą stawów współistniejącą z łuszczycą - zapada na nią około 20-30% chorych na łuszczycę. Najczęściej rozpoczyna się między 30 a 55 rokiem życia, zdarza się jednak, że występuje u dzieci.
By nie pomylić go z reumatoidalnym zapaleniem stawów, warto zwrócić uwagę na cztery czynniki:
- występowanie łuszczycy u siebie lub u któregoś z członków rodziny,
- brak występowania guzków reumatoidalnych,
- brak występowania czynnika reumatoidalnego,
- zapalenie tylko jednego stawu lub niesymetryczne zapalenie kilku stawów.

W przypadku łuszczycowego zapalenia stawów, zmiany w nich charakteryzują się zaczerwienieniem i obrzękiem, do czego przyczynia się nagromadzenie płynów.

Najczęściej dochodzi do tego bolesność stawów, a także dość często ich zesztywnienie. W cięższych przypadkach choroby dochodzi do zniekształcenia palców.

Początkowy przebieg choroby może być ostry z towarzyszącą gorączką.

http://www.miesni.objawy.net/Objawy+%C5 ... taw%C3%B3w
 roberto39
Tak jak Szater napisał(a) szkoda czasu na "czekanie" czy przyjdzie czy nie, czy i kiedy sie stanie. U mnie zaczelo sie od obrzeku palcow stopy ale po metotrexacie ustapily, ale tylko obrzeki. Bol pozostal i zaczal sie coraz wiekszy wysyp. Przy stawowce proponuje duuuuuuzo ruchu niekoniecznie zwiazanego z wysiłkiem. Nie pomaga siedzenie na du... i uzalanie sie nad soba ze boli.
Awatar użytkownika
 antonia
Ja również uważam , że nie ma potrzeby martwić się z góry czy się zachoruje, bo i tak nie mamy na to wpływu ale dobrze jest wiedzieć jak się stawówka objawia i jak się z tą chorobą obchodzić. :)