Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 rusii
Witam wszystkich, jestem mamą 8-latka i już od dwóch lat jestem z mężem zdesperowana. Syn jest alergikiem od urodzenia, ma AZS i niedawno lekarze wspomnieli o egzemie. Syn od urodzenia ma problem z bardzo suchą skórą i nieraz pojawiały się jakieś delikatne wypryski raczej spowodowane jedzeniem. Dwa lata temu syn przyniósł świerzb z przedszkola no i się zaczęło... Do dzisiaj jest ogromny problem z jego skórą a zwłaszcza ze stopami i dłońmi. Ze świerzbu podobno go wyleczyli, była poprawa, lecz około dwa miesiące od wyleczenia świerzbu skóra na stopach i dłoniach robiła się coraz gorsza. Krostki z płynem surowiczym, które wiecznie pękały, tworzył się stan zapalny a skóra zaczynała rogowacieć i schodzić. Zmiany zwłaszcza na stopach nawet mu krwawiły i tak bolały, że dziecko niekiedy nie wychodzi nigdzie z domu, ponieważ stąpa tylko na pięty (tam jest najmniej zmian) i ledwo chodzi. Błagam pomóżcie nam swoimi doświadczonymi poradami, bo my z mężem już dosłownie wysiadamy. Non stop jest to samo - raz lepiej a raz gorzej. Diagnozowano mu, że to świerzb, potem że zmiany grzybicze, znow nawrot świerzbu kiedy było gorzej, ciągłe leczenie maściami sterydowymi przez rok i tylko pogorszające się zmiany. Jednym słowem pieniądze wyrzucamy w błoto i nic konkretnie nie jest nam w stanie powiedzieć na co choruję nasz syn. On się strasznie męczy bo nawet z dziećmi nie może się normalnie bawić, biegać itd. Ból i te zmiany sączące ograniczają go w życiu a my jako rodzice ciągle szukamy dla niego pomocy wśród lekarzy (alergolodzy, dermatolodzy) i niestety nie daję to żadnego efektu :((( Ostatnio był w szpitalu na alergologii i nic nie zrobiono - przepisano tylko emolienty do stosowania no i niestety pogorszenie :( Teraz przebywa w klinice dermatologicznej i jak narazie jest poprawa, ale nadal nie wiemy co dokładnie jest :( Obecnie ma smarowane stopy i dłonie maściami sterydowymi i resztę ciała jakąś inną maścią. Od dzisiaj ma naświetlania na stopy i dłonie. Usłyszałam w klinice o łuszczycy, że raczej syn to może mieć (bo tak lekarze rozmawiali między sobą), ale gdy spytałam dzisiaj lekarki o to to była zdziwiona skąd mi się to wzięło... I w tej chwili już jestem głupia totalnie, bo z tego co czytam o rodzajach, przebiegach, i jak to wygląda to bardzo mi to pasuje - te zmiany syna właśnie do łuszczycy krostkowej stóp i dłoni. Wstawiam zdjęcia stóp syna - właśnie z takimi trafił na dermatologię. I błagam pomóżcie :(((

Dodam jeszcze, że syn ma problem także z paznokciami -- są kruche, łamliwe, bruzdowate i też niektóre samoistnie schodzą :(
Załączniki
2013-10-14-186.jpg
lepsza stopa - prawa
2013-10-14-186.jpg (127.53KiB)Przejrzano 1674 razy
2013-10-14-187.jpg
gorsza stopa - lewa
2013-10-14-187.jpg (149.06KiB)Przejrzano 1674 razy
Nie wiem czy w takim wypadku, kiedy Twój syn jest pod opieką dermatologów w szpitalu mamy prawo cokolwiek Ci radzić lub kwestionować sposoby jego leczenia. To byłoby podrywaniem autorytetu specjalistów, którzy się nim zajmują. Nie możemy także w żadnym wypadku diagnozować chorób.
Ja mogę Ci polecić Zioła Szwedzkie Marii Treben na okłady, zazwyczaj pomagają, ale tak jak ze wszystkim, trzeba obserwować działanie. Narazie jednak radzę Ci poczekać na wyniki leczenia szpitalnego, miejmy nadzieję, że tym razem będzie dobrze, czego Wam serdecznie życzę. :*