Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
Awatar użytkownika
 szater
trudno przewidziec jak zachowa sie twoja skóra posmarowana sterydem i opalona,moga wyjsc wszelkiego rodzaju przebarwienia i białe i ciemne,brązowe plamy.Dermovate i Novate to ta sama grupa najsilniejszych sterydów,owszem są stosowane do leczenia jak zaistnieje taka potrzeba ale łączenie ich z naswietlaniem czy opalaniem na słoncu to już hartcor jak dla mnie.Oczywiscie nie chce tu sie wymądrzac,zrobisz jak bedziesz uważała,dziele sie tylko swoimi spostrzezeniami i swoja wiedza.Zastosowanie okazjonalne i wyjscie na słonce nie spowoduje dramatycznych przebarwien czy inszych skutków ubocznych ale regularna terapia....zapewniam ze spowoduje.powodzenia :notguilty:
Awatar użytkownika
 antonia
W Szwecji stosuje się terapię lampową łącznie ze sterydami z tą różnicą, że najpierw 20 min. kąpiel w wodzie z solą, następnie naświetlanie i po naświetlaniu smarowanie maściami. :) :)
 supermonia
zdziwiłam się nieco, ponieważ mój dermatolog, jak i przy okazji kolejna pani doktor, która przy okazji mnie badała, jak i pani od naświetlań i jeszcze ktoś inny nie widział przeciwwskazań do naświetlania przy jednoczesnym stosowaniu sterydów, oczywiście z jasnym nakreśleniem, że nie mogę być posmarowana podczas naświetlań.
maście na noc, rano porządna kąpiel a rano na lampy.
 Plinka
Witaj supermonia na forum! :)
Miałam naświetlania w połączeniu ze sterydami, ale to były słabsze maści a nie takie z "grubej rury" jakie Ci przepisał :nomnom:
Inne osoby z którymi rozmawiałam osiągały bardzo dobre efekty tylko naświetlaniem, ja bym jednak uważała na tego doktorka ;)
 supermonia
dziękuję wszystkim :) :*

dziś miałam drugą dawkę, bacznie obserwuję ciałko i mam nadzieję, że nic mi się nie 'popsuje'

Plinka - miałaś jakieś skutki uboczne po tym połączeniu?
 Plinka
Nic złego się nie działo ale teraz wolałabym same naświetlania, może dłuższe leczenie ale efekt też trwalszy tak mi się wydaje ;)