Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
Awatar użytkownika
 BenyKulka
Witam,

Mam na imię Piotr mam 28 lat jestem z Lublina.

Dopiero od niedawna walczę z ł. ale jest to walka zaciekła. Choroba ujawniła się u mnie 3 lata temu co kompletnie zmieniło moje życie (zarówno osobiste jak i zawodowe) na gorsze.

Przeglądam to forum regularnie od jakiegoś czasu ale dopiero teraz zdecydowałem się zarejestrować.

Poszukuję tu wsparcia, i nowych pomysłów w walce z chorobą.

Zapraszam na mój profil na FB, tam można się dowiedzieć czegoś więcej o mnie.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów.
I jeszcze raz WITAJCIE :)
Awatar użytkownika
 antonia
Witaj Piotrze, jesteśmy tu wszyscy po to by się wzajemnie wspierać. Podoba mi się to, że się nie załamujesz i nie poddajesz, opowiedz jak to robisz. :)
Łuszczyca u mnie najbardziej ujawnia się na łokciach, kolanach i łydkach, mam też pojedyncze plamienia na innych częściach ciała.

W ogóle nie mam problemu ze skórą głowy, strzygę się bardzo krótko może jest to powodem tego że mam tylko jedno miejsce gdzie zawitała ł.

Pierwsza wizyta u dermatologa jesienią 2011 nie była zbyt miła, pani doktor potraktowała mnie ostro poczułem się jak w filmie Barei. Jej nieudolne próby leczenia na nic się zdały wysyp się powiększał. Zrezygnowałem z usług pani doktor (celowo z małej litery) w styczniu 2012. Trochę się podłamałem i zaprzestałem smarowania dbania itd. O dziwo w kwietniu - maju plamy przestały się rozsypywać. Do lipca były praktycznie niewidoczne (została tylko jedna na kolanie naprawde niewielka).

Już myślałem że to koniec mojej przygody z naszą koleżanką, jednak jesienią wróciła znowu. Ze zdwojoną siłą.

Na wiosnę już na własną rękę zacząłem szukać pomocy, pomogła mi farmaceutka, która poleciła mi maść Hasceral. Zdziwiłem się ale na łokcie zadziałała bardzo fajnie (łuska usuwa się po kilkunastu minutach po posmarowaniu + kąpiel, następnie smaruje ponownie skóra zostaje lekko zaróżowiona - ale różnica jest potężna). Trochę gorzej z nogami gdzie wciąż nie mogę pozbyć się zaczerwienień.

Największym problemem są dla mnie łokcie gdyż w okresie wiosenno-letnim mimo wszystko plamy zwracają uwagę nawet przy mojej ciemnej karnacji i bardzo się ich krępuje.

Mam duże wsparcie w przyjaciołach którzy za każdym razem wspominają i pytają jak sobie radzę itd. Wobec moich znajomych nie krępuję się wcale.

Gorzej z rodziną. Rodzina raczej ignoruje problem uważając problem za błahy (tylko dlatego że nie są na moim miejscu). Nie mam już cierpliwości do tłumaczenia, genezy, leczenia itd. Niech sobie żyją w błogiej nieświadomości.

Dziękuje z miłe przyjęcie.

Pozdrawiam :)
Na łokcie dobrze działa epikrem zmiękcza skórę dobrze ją nawilżając
nie tworzy się skorupa i lepiej się zalecza :)