W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Dziękuje wszystkim za rady:D mam nadzieję że z Waszą pomocą uda mi się ogarnąć chociażby ręce, już resztę ciała dam radę zakamuflować...Dziś byłam u lekarza i zamierza nadal naświetlać tym razem z tabletkami ,zobaczymy czy pomoże.
Mam pytanie odnośnie tej siarki MSM i chlorku magnezu o którym pisałyście,czy mogę to zakupić w aptece?
Basiu tak jak radziłaś kąpiel z płatkami oraz olejem rzeczywiście jest bardziej efektywna niż sam olej po..
Dałyście mi nadzieję że może uda się jakoś zatrzymać tą paskudę...
Dziękuje:)
Witam!Jak wspominałam na łuszczycę choruję 33lat,stosowałam rózne gotowe maści-sterydy,które mi pomagały .Nikt z lekarzy nie powiedział,że mogę kiedyś odczuwać bóle stawów a między innymi ból w kolanie,który od pewnego czasu bardzo mi dokucza.Do tego stopnia,że mam spuchnięta nogę.Poszłam do oropedy,która dała mi zastrzyk i to wszystko.Mam łuszczyce plackowatą,ale teraz czytajac te wszystkie posty coś mnie dręczy że może być to łuszczyca stawowa.Jakie zrobić badanie aby dowiedzieć się -czysię nie mylę.Czy udać się na drugi raz do reumatologa a nie ortopedy.
elabor51 pisze:[...]Jakie zrobić badanie aby dowiedzieć się -czysię nie mylę.Czy udać się na drugi raz do reumatologa a nie ortopedy.
[...]Dlatego, gdy bolą was stawy, macie obrzęki to zróbcie sobie morfologię do tego OB i CRP- są to wykładniki stanu zapalnego w organizmie.Badania te robi się z krwi. Zróbcie sobie zdjecie RTG bolących stawów i idżcie do reumatologa. Dobrze jest też zrobić sobie badanie tzw. czynnika reumatoidalnego, który w łzs nic nie wykazuje, ponieważ łzs jest tzw. chorobą reumatyczną seronegatywną i badanie Waalera- Rosego.
Odczyn Waalera- Rosego służy do wykrywania czynnika reumatoidalnego zazwyczaj klasy IgM (rzadziej IgG lub IgA) metodą aglutynacji krwinek baranich opłaszczonych króliczą IgG pod wpływem badanej surowicy. Jest badaniem bardziej czułym w porównaniu do testu lateksowego. Miano odczynu rośnie w reumatoidalnym zapaleniu stawów, zespole Sjogrena, ,mieszanej chorobie tkanki łącznej, krioglobulinemii, twardzinie[...]
http://www.forum.biedronkowo.info/viewt ... ?f=52&t=34

Polecam też pod rozwagę http://www.ereumatologia.pl/Problem-usp ... -7250.html
Moze najpierw wizyta u rodzinnego i popros o :
1.skierowanie do reumatologa(szybko rejestruj bo długie terminy)
2.popros o skierowanie na badanie:
Crp-białko fazy aktywnej
poziom kwasu moczowego
morfologia z rozmazem(tu wyjdzie poziom kwasochłonnych)
badanie ogólne moczu
mozna pokusic sie o zbadanie czynnika reumatoidalnego-u ludzi chorych na stawówke raczej go nie ma ale nie można wykluczyc ze pomimo łuszczycy mozesz miec reumatoidalne zapalenie stawów a nie stawówke.
zdjecie Rtg-bolacego kolana,ale dobrze też zrobic Rtg stóp i dłoni-zmiany najczesciej mozna zauważyc w tych małych stawach,nawet jak nie daja objawów.
Mam nadzieje ze masz ludzkiego rodzinnego,troszke tych badan jest a z tego co wiem rodzinni nie bardzo chcą dawac takie ilosci badan,ja jak nie miałam mozliwosci robiłam prywatnie i szłam do reumatologa już z kompletem aby nie tracic czasu tylko już podczas pierwszej wizyty otrzymac porade. xd
Hej Alessa

Jak sama napisałaś w pierwszym poście wysyp choroby nastąpił po silnych przeżyciach emocjonalnych. Teraz najważniejsze jest żebyś odbiła się od dna i szybko stanęła "emocjonalnie" na nogi. Jak stresy miną i poczujesz się psychicznie lepiej to i choróbsko odpuści. Do tego dodaj dietę i zdrowy styl życia. Ciesz się z tego co masz, z rodziny :), ewentualnie przemyśl sobie możliwość spotkania z psychologiem.
Łuszczyca ma ogromny związek z naszym stanem psychicznym... a leczenie konwencjonalne swoją drogą.

pozdrwaim