Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
Awatar użytkownika
 henia
To cudnie, że problem nie został przez Młodego zamieciony pod dywanik.
Jak to jest to, to i najlepszy dermatolog jest bezsilny...w orzekaniu :notguilty:
 nofear
Ostatnio porobiły mi się małe (około 1cm,2cm średnicy) plamki w okolicach pośladków, blisko siebie. Są bardzo czerwone i jakby wypukłe, ale wyglądają trochę jak pryszcze, albo rozdrapane ugryzienia komara. Czy to tez jest łuszczyca? Dermatolog spojrzał i powiedział, że tak, ale myślę, że mogło to być na zasadzie - każda zmiana na skórze chorego na łuszczycę, to łuszczyca. Czym smarowac takie drobne plamki, co polecacie?
Awatar użytkownika
 puma
ja mi wyłazi nowa plamka w nowym miejscu to tak właśnie wygląda jak czerwony pryszcz, z czasem jednak to kropka zasycha, odpada góra i już jest plamka ;) chaotycznie ale nie wiem jak to opisać :D
Awatar użytkownika
 antonia
Tak to właśnie wygląda jak puma opisuje. Najlepiej zadbać o to od razu, nie dopuszczać do powiększania się i zlewania. Smaruj tą samą maścią, którą dotychczas używałaś. :)
 nofear
Ojej, to mnie postraszyłyście, że to się będzie powiększać. A po jakim czasie to rośnie i się zlewa?
Awatar użytkownika
 antonia
Nie ma na to reguły, rozdrapywane szybko się powiększa, leczone, po jakimś czasie się spłaszcza i ginie. Dbaj o to, żeby zaleczyć. Cierpliwości i powodzenia życzę. :)
 dlaczego
Obrazek
Obrazek

Zastanawiam się, czy te zmiany to łuszczyca? Dermatolog powiedział mi, że tak, ale jakoś nie wierzę mu do końca:( Czy tak wygląda nowy wysyp?Znajdują się na nogach, troszkę niewyraźne, ale mam nadzieję, że dają obraz.
Awatar użytkownika
 antonia
Wygląda to na nowy wykwit łuszczycy. Trzeba smarować, by się nie powiększała.
Awatar użytkownika
 antonia
U mnie właśnie tak, myślę, że też u innych. :)
Czasami te ogniska są blisko siebie i zaniedbane szybko się zlewają tworząc dużą plamę. :angry: