Rozmowy dotyczące choroby współistniejącej z łuszczycą, czyli łuszczycowego zapalenia stawów (łuszczycy stawowej).
 tuska
Witam, swoje pytanie kieruję do wszystkich kobiet chorujących na łuszczycowe zapalenie stawów. Czy znacie może godnego polecenia lekarza ginekologa, który poza swoją specjalizacją, dobrze prowadzi pacjentki z łzs przed planowaną ciążą i jej trakcie?

Choruję na łuszczycę oraz łzs, biorę metotreksat, kwas foliowy, tabletki Yasminelle, jestem pod opieką bardzo dobrego lekarza reumatologa.
Wiedza niektórych ginekologów kończy się na tym, że przy braniu metotreksatu nie można zajść w ciążę. Wiadomo, nie jest powiedziane, że pojawią się problemy w trakcie ciąży ale ja wolę dmuchać na zimne i być pod dobrą opieką (w razie konieczności zlecenia jakichś dodatkowych badań itd.)
Szukam lekarza na terenie Warszawy. Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam,
tuska
Awatar użytkownika
 szater
tuska pisze: Wiadomo, nie jest powiedziane, że pojawią się problemy w trakcie ciąży ale ja wolę dmuchać na zimne i być pod dobrą opieką (w razie konieczności zlecenia jakichś dodatkowych badań itd.)
sorki ale WIADOMO ZE POJAWIA SIE PROBLEMY Z CIAŻĄ I Z PŁODEM
 margot
Hej :)
Ja co prawda jeszcze nie musiałam szukać takiego lekarza, ale mam koleżankę, która urodziła dziecko mając łuszczycę, lecząc się, przechodząc jakieś tam komplikacje w międzyczasie.

Nie wiem jaki to był lekarz, bo nigdy jej o nazwisko nie pytałam, ale na pewno był to ginekolog przyjmujący w ALFA-LEK w Warszawie (to gdzieś przy Nowym Świecie więc pewnie szybko wyguglujesz). Z tego co wiem, to była zadowolona no i maluszek się urodził zdrowy :)