W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Awatar użytkownika
 antonia
Jak widać na zdjęciach łuski masz niewiele i ładnie sama odchodzi od skóry, czy mi się to tylko tak wydaje?
Ja swoją łuszczycę na głowie traktowałam od razu ciepłym octem jabłkowym, bez żadnych maści, aż do skutku. U mnie poszło to bardzo szybko, bo tylko cztery dni. Dobrze jest po umyciu głowy nawilżyć skórę a najlepszy do tego jest olej kokosowy. Warto spróbować ten sposób, niejednemu pomógł.
Ocet jabłkowy i olej kokosowy to środki naturalne, jeszcze nikomu nie zaszkodziły, dlatego doradzam spróbować zacząć od tego. Na sięganie po drastyczniejsze środki zawsze mamy czas.
 serena
antonia, dzięki za poradę. Troszkę ciężko mi płukać włosy czymkolwiek, bo niestety aktualnie mam do dyspozycji jedynie publiczny prysznic ;) Łuska odchodzi łatwo, gdy skóra jest dobrze nawilżona, akurat zdjęcie było robione jak miałam nałożony na głowę Cyrkogel. A zamiast olejku kokosowego można by użyć oliwki dla dzieci? Akurat taką mam pod ręką ;)
Awatar użytkownika
 antonia
serena pisze: A zamiast olejku kokosowego można by użyć oliwki dla dzieci? Akurat taką mam pod ręką
Olejek kokosowy nie jest taki tłusty jak oliwka i łatwo sie spłukuje ciepłą wodą, dlatego jest najlepszy jako odżywka po myciu głowy. Możesz go zastąpić każdym innym balsamem do włosów, ale gdy tylko będziesz miała mozliwość, zaopatrz się w olej kokosowy, jest świetny zarówno do nawilżania włosów jak i skóry po kąpieli.

Olej kokosowy w kosmetyce
Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.
Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne.
Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.

http://www.planetazdrowie.pl/index.php? ... Itemid=178
 Basieńka44
Troszkę ciężko mi płukać włosy czymkolwiek, bo niestety aktualnie mam do dyspozycji jedynie publiczny prysznic
A jaki to problem :) :)
fakt ocet czuć ten kupny
ten domowej produkcji pachnie jabłkami nie octem :D
 Basieńka44
W praktyce łojotokowe zapalenie skóry jest łatwo diagnozowane, niemniej trudności sprawia czasami odróżnienie omawianej choroby od łuszczycy. Łuszczyca różni się umiejscowieniem, objawem Auspitza oraz obrazem histopatologicznym. Istotne jest dokładne zebranie wywiadu rodzinnego dotyczącego tej choroby