Rozmowy dotyczące choroby współistniejącej z łuszczycą, czyli łuszczycowego zapalenia stawów (łuszczycy stawowej).
 Basieńka44
Ja mam łuszczyce skórną jak narazie
stawy bolą ale sobie radzę oczyszczając właśnie nerki :)
nie biorę leków p.bólowych choć kiedyś było tragicznie ale minęło
mam początki osteoporozy w prawej dłoni
ale bolały i kiedyś stopy okropnie tylko ja poszłam własnie w kierunku dny i tak sobie poradziłam z bólem
Mimo wieku i tego że jestem po operacjach kręgosłupa radzę sobie nieźle :D :D
jesteś jeszcze bardzo młody warto porobić badania pod każdy kątem
:) :)
Wystarczyło zrobić badanie na kwas moczowy. Nie masz podwyższonego poziomu to nie masz dny czy hiperurykemi. Ja miałem jeszcze USG przewodu pokarmowego, myślę, czy sobie kolonoskopi nie zrobić, aby sprawdzić, czy mam wszystko w porządku z jelitami. Jakie badania polecasz mi zrobić, bo ja tu już za bardzo nie widzę innych możliwości diagnostycznych za wyjątkiem badania na gen związany z ŁZS.
 Basieńka44
Wystarczyło zrobić badanie na kwas moczowy. Nie masz podwyższonego poziomu to nie masz dny czy hiperurykemi.
Ty zrobiłeś i co dalej uważasz że ŁZS :D :D
Też miałam USG niczego nie wykazało jak i wiele innych badan
ja........... na twoim miejscu dokładniej przyjrzała bym się pracy nerek i tu porobiłam wszelkie dostępne badania
prócz tych na ŁZS
a badania np takie
stężenia kreatyniny w surowicy krwi;

Pobieranie krwi
Badania krwi mogą wykryć wiele nieprawidłowości w funkcjonowaniu...
stężenia mocznika w surowicy krwi;
przesączania kłębuszkowego (GFR);
stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi;
ale także: morfologii krwi, stężenia elektrolitów (potasu, sodu, wapnia, fosforanów, magnezu), parametrów stanu zapalnego i lipidogramu.
 Basieńka44
Twoje wpisy tu...................świadczyły by że to jednak atak dny no ale wszelkie badania powinny wykluczyć lub potwierdzić
Mam hiperurykemię, czyli podwyższony poziom kwasu moczowego. Mając łuszczycę można mieć podwyższony poziom kwasu moczowego. Dzięki za otuchę, muszę się trzymać. Trzeba jakoś z tą chorobą żyć.
zdezorientowany
Nie mam łuszczycy na skórze, ale wiem, że mogę chorować mimo to bez objawów skórnych.
Po zbadaniu krwii wyszło, że mam podwyższony kwas moczowy, wydawało mi się, że to koniec świata, bo mam hiperurykemię, czyli praktycznie dnę moczanową. Brałem milurit, lecz ból nie przechodził, a jedynie po innych środkach np: zawierających diklofenak. Pewnego dnia kolano spuchło mi, wypełniło się wodą.
Czekam na rezonans, ale boję się bo mnie od 3 dni plecy z tyłu bolą nad "tyłkiem".
zdezorientowany
zadajesz pytania,z góry zakładając że to ŁZS
masz podwyższony kwas moczowy ale uważasz że nie masz dny
itp itd
a zobacz na co lek jaki bierzesz ma zastosowanie :D
CO TO JEST LEK MILURIT I W JAKIM CELU SIĘ GO STOSUJE

Stosowanie leku Milurit jest wskazane w celu zmniejszenia wytwarzania moczanów/kwasu moczowego w chorobach, w których ich odkładanie już nastąpiło (np. dnawe zapalenie stawów, guzki dnawe, kamica nerkowa) lub w stanach klinicznych, w których istnieje takie ryzyko np. leczenie nowotworów potencjalnie prowadzące do ostrej nefropatii moczanowej).

Główne stany kliniczne, w których może nastąpić odkładanie moczanów/kwasu moczowego to:
- Dna moczanowa,
- Kamica moczanowa,
- Choroby nowotworowe i zespoły mieloproliferacyjne z szybkim obrotem komórkowym, w których zwiększone stężenie moczanów występuje samoistnie lub jest wywołane leczeniem.
http://laudio.pl/node/906/print
Podała ci antonia wyżej link
gdzie możesz uzyskać szczegółowe inf o ŁZS iiiiiiiiii???????
Masz tu jaśniejszy opis według mnie
http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid ... D3FABE200C
jak i poczytaj tutaj
http://pokonac-luszczyce.blogspot.com/2 ... chive.html
a odpowiedź na pytania musisz wyciągnąć sam :) :)

A przeglądając swoje ostatnie badania z sierpnia ub roku
Kretynina 0,78 norma 0,6-1,13
eGFR wg MDRD >60............. 60 umowny- punkt odcięcia dla niewydolności nerek
Białko C-reaktywne 0,33 norma 0-1.00
kwas moczowy 3.45 norma 2.5-6
jeśli ci to da jakiś obraz
są to wyniki robione pod kątem stawówki :D
Nie wiem, czy ty czytasz co ja piszę, czy nie rozumiesz kwestii.
Miałem robione następujące badania:
-RM stawów krzyżowo-biodrowych (zwężenie szpar, niewielkie nadżerki), dłoni (torbieliki) oraz stop
- usg przewodu pokarmowego (wszystko w porządku, nerki zdrowe)
-RM stawów krzyżowo-biodrowych wykazało ich niewielkie zapalenie
-wielokrotne badania krwi wykluczające czynnik reumatyczny, wskazujące podwyższone OB, CRP i kwas moczowy
-usg lewego kolana i lewej stopy wykazujące stany zapalne.
W nocy mogę spać spokojnie.
Jakie badania zalecasz jeszcze?
Awatar użytkownika
 szater
fakty ,które podaesz swiadczą o problemach ze stawami.Diagnostyki już chyba dosc :notguilty: Sadze że teraz powinienes spokojnie sporzec w przyszłosc i najzwyczajniej w swiecie ruszyc do przodu,zapomniec o zdjeciach,badaniach,wynikach....jestes młody,silny i zdrowy....niewielkie zmiany w dłoniach czy stopach to nie koniec swiata,zacznij uprawiac jakis sport-pływaj,jezdzij rowerem,tancz...aby nie obciązac a dużo ruchu miec i...bedzie dobrze.Kolejna diagnostyka chyba nie jest ci już do niczego potrzebna...nawet jak masz(a prawdopodobnie masz łzs)....to swiat sie nie zawali :* .Ciesz sie życiem,raduj tym co masz ...szkoda zycia na ciagła diagnostyke...ona już nic nie zmieni a jedynie zadreczysz sie....nie warto...zapewniam :D Sciskam,zyczac pogody ducha i radosci,zwykłej...codziennej xd
 Basieńka44
..szkoda zycia na ciagła diagnostyke...ona już nic nie zmieni a jedynie zadreczysz sie....nie warto...zapewniam
aż jestem w szoku normalnie xd xd xd xd
W nocy mogę spać spokojnie.
Jakie badania zalecasz jeszcze?
nie jestem lekarzem żeby ci zalecać badania
ale skoro jesteś taki cierpiący podałam linki
z którymi według mnie warto się zapoznać pogadać z lekarzem
popytać wszak to twoje zdrowie a nie moje :D
ja czytam szukam i wykonuje badania takie jakie uważam że u mnie wskazane
nie znam twoich objawów ani stanu zdrowia/(sposobu życia) a te co podajesz jak dla mnie są mało jasne :D :D
Basieńka44 pisze:nie znam twoich objawów ani stanu zdrowia/(sposobu życia) a te co podajesz jak dla mnie są mało jasne :D :D
To skoro podstawowe badania nie są dla Ciebie zrozumiałe dajesz mi jakieś rady, które są błędne? I co tu jest takiego śmiesznego?
Awatar użytkownika
 szater
Zdezorientowany usmiechnij sie i daj sobie spokój,masz tyle wykonanych badan co ja chyba przez cały okres chorowania na łzs nie miałam .
Nie sugeruj sie już niczym tylko spokojnie realizuj swoje plany.
Czytac mozesz,wyszukiwac tez(jak masz taka potrzebe wewnetrzna...chociaż ja uwazam ze juz za bardzo cie ta diagnostyka pochłonęła xd ) sam sobie nie wykonuj badan (podziwiam tych co sami sobie zleceja....kasa niemała :P )...uwierz jak zaczniesz zyc spokojnie,bóle zminimalizuja sie,one siedzą w twojej głowie,powodzenia...dasz rade,z pełna diagnozą czy bez.... xd
 Basieńka44
4 lut 2013, o 15:03
Czytałem wcześniej temat, przed moją rejestracją na tym forum. Sporo Pań choruje na ŁZS, jak i Panów. Mam nadzieje, że pożyje z tą chorobą jak najdłużej i oby w jak najmniejszym bólu.
Swoją drogą pracujecie gdzieś?
przez szater 4 lut 2013, o 17:45

tak do konca to własciwie nie wiem czy masz dne moczanowa czy łzs?
przez zdezorientowany 4 lut 2013, o 18:45

Mam hiperurykemię, czyli podwyższony poziom kwasu moczowego. Mając łuszczycę można mieć podwyższony poziom kwasu moczowego
przez zdezorientowany 7 lut 2013, o 17:52
Niedługo będę miał rezonans magnetyczny stawów krzyżowo-biodrowych, więc powinno być wiadomo co i jak. Lekarz reumatolog podejrzewa ŁZS, a lekarz ogólny mówi dał mi skierowanie do neurologa.
przez zdezorientowany wczoraj, o 10:42

Biorę milurit, z resztą norma wynosi powiedzmy 420 dla mężczyzn, a ja jak nie brałem miluritu miałem ok. 450-470.
Największym problemem jest dla mnie to, że chodzę jak bym był zrobiony z betonu przez te pięty. Schodzę po schodach na 1 nodze, tragedia jednym słowem.
przez zdezorientowany 1 mar 2013, o 17:53

Rezonans to uciążliwe badanie, ale jednak przeżyłem je. Wynik: Przelekłe zapalenie stawów (sacroilitis) o niewielkim natężeniu. Jednego dnia jestem pogodny, drugiego dnia jestem wesoły, jak kobieta w ciąży.
Kurcze ten ŁZS to nic strasznego w porównaniu do ZZSK. Mam nadzieje, że mi to nie grozi
przez zdezorientowany 2 mar 2013, o 15:28

6 marca idę do reumatologa kolejny już raz i pewnie on mi potwierdzi ten ŁZS.
przez zdezorientowany wczoraj, o 10:42

Biorę milurit, z resztą norma wynosi powiedzmy 420 dla mężczyzn, a ja jak nie brałem miluritu miałem ok. 450-470.
przez zdezorientowany wczoraj, o 23:32

Wystarczyło zrobić badanie na kwas moczowy. Nie masz podwyższonego poziomu to nie masz dny czy hiperurykemi
innych możliwości diagnostycznych za wyjątkiem badania na gen związany z ŁZS.
przez szater dzisiaj, o 15:02

fakty ,które podaesz swiadczą o problemach ze stawami.
przez zdezorientowany 9 mar 2013, o 15:50
Na razie czekam na wizytę u lekarza, kolejną już.
Nigdzie nie widzę lekarz postawił diagnozę a tylko "lekarz się przygląda" na podstawie wyników widzę natomiast twoją diagnozę
jaką sam sobie stawiasz
Niezaprzeczalnie masz problem ze stawami
ale nigdzie nie widzę lekarz na podstawie wyników stwierdził LZS
to tyle z mojej strony w tym temacie
może źle czytam a może nie umiem czytać :zipit:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7