Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 mamkaanka
Chciałam zapytac po czym poznajecie ze zmiany łuszczycowe zanikaja? I jak to jest po wizytach w soalrium? Ja byłam ostatnio 2 razy....wczesniej tez chodziłam wiec opalona jestem ale np plecy i dekold mam w białych plamkach. Wygląda to jak blizny. Czy te przebarwienia znikna?
Awatar użytkownika
 Paweł
Pozwoliłem sobie wyodrębnić Twój post do nowego tematu.

Przejdę do rzeczy. To, jak wygląda lecząca się łuszczyca musisz sama zaobserwować. U mnie w początkowym stadium przestaje się łuszczyć oraz wygładza się. Po czym zmiany robią się coraz bledsze, aż w końcu znikają - często znikają od środka zmian.

Białe plamy często są po cygnolinie. Jest to zdrowa skóra, tylko że nieopalona. Też kiedyś myślałem, że mi tak zostanie. Ale te białe zmiany z czasem unormują się i zrównają kolorem z pozostałą skórą. Możesz też natłuszczać te miejsca - szybciej powinien ujednolicić się kolor.
No to jest nadzieja ze niektóre miejsca u mnie goja sie. Troszke mi lepiej. Postanowiłam tez wypróbować kąpiele w soli bocheńskiej, słyszałam ze tez pomaga. Ostatnio kupiłam kosmetyki z Pharmaceris własnie dla skóry dotknietej łuszczycą, zapach przepaskudny no ale czego sie nie zrobi by było lepiej.
Awatar użytkownika
 Bella
Paweł pisze:
Białe plamy często są po cygnolinie. Jest to zdrowa skóra, tylko że nieopalona. Też kiedyś myślałem, że mi tak zostanie. Ale te białe zmiany z czasem unormują się i zrównają kolorem z pozostałą skórą. Możesz też natłuszczać te miejsca - szybciej powinien ujednolicić się kolor.

hmm... bo ja byłam teraz leczona cygnoliną i nie mam białych plam, tylko raczej takie jasnoróżowe... są już bardziej spłaszczone i się nie łuszczą, ale są jednak takie szorstkie, nie gładkie jak skóra zdrowa. czy więc te plamy są już wyleczone, czy to nadal są zmiany chorobowe?
Awatar użytkownika
 henia
Tak, to są nadal zmiany chorobowe, podleczone ale nie zaleczone. Jeżeli nie skończysz leczenia, nie pociągniesz dalej cygnolinki, one bardzo szybko aktywują się znowu. A być może, wystarczy jeszcze tydzień czy dwa maziania i będziesz miała @ z główki... na dłuższy czas.
Tylko i wyłącznie biała, gładziutka skóra, świadczy o zaleczeniu cygnoliną.
Awatar użytkownika
 Bella
dobrze wiedzieć, mam nadzieję, że w ciągu 2 dni mi się nie pogorszy stan skóry, bo cygnolinę dostanę dopiero w poniedziałek. wystarczy, że będę tylko intensywnie nawilżać i natłuszczać?...
Awatar użytkownika
 henia
Tak, jeżeli nie masz pod ręką maści siarkowo - salicylowej; nie dopuszcza ona do narastania łuski. Podczas kuracji cygnoliną masz salicyl w składzie tej maści.
Ale na bank, 2 dni nie zrujnują Twojego leczenia :)