Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 westbam90
Otóż od 2 lat jestem łuszczykiem, najpierw miałem na głowie strupy, zaleczyłem ją, potem pojawiły się na ciele - w małych ilościach - na łokciu,na nogach 2 plamy. W ciągu roku zaleczyłem głowę, ale po pół roku się odnowiło na głowie - mam kilka strupków małych i zdiagnozowano ŁZS - głownie mnie swędzi na włosach po obu stronach głowy przy uchu, na górze i tyle spokój, mam kilka ognisk, nie mam skorupy, tylko te małe strupki i nie wiem co w końcu mam łzs czy łuszczyca? Jak odróżnić łzs od łuszczycy a głowie, dobrze na twarzy nie mam:)!!!
Awatar użytkownika
 henia
westbam90 pisze:Otóż od 2 lat jestem łuszczykiem, najpierw miałem na głowie strupy, zaleczyłem ją, potem pojawiły się na ciele - w małych ilościach - na łokciu,na nogach 2 plamy. W ciągu roku zaleczyłem głowę, ale po pół roku się odnowiło na głowie - mam kilka strupków małych i zdiagnozowano ŁZS - głownie mnie swędzi na włosach po obu stronach głowy przy uchu, na górze i tyle spokój, mam kilka ognisk, nie mam skorupy, tylko te małe strupki i nie wiem co w końcu mam łzs czy łuszczyca? Jak odróżnić łzs od łuszczycy a głowie, dobrze na twarzy nie mam:)!!!
Łojotokowe zapalenie skóry wywołują grzyby

Złuszczanie naskórka wiąże się z występowaniem drożdżaków. Są to grzyby, które u osób zdrowych wchodzą w skład normalnej, fizjologicznej flory bakteryjnej. Natomiast na skórze łojotokowej rozwijają się nadmiernie, wywołując podrażnienia, zaczerwienienia i właśnie złuszczanie naskórka. Objawy te często myli się z łuszczycą zwykłą. Łuszczyca atakuje jednak również łokcie i kolana, a zmiany łojotokowe są widoczne na głowie oraz w okolicy wąsów i brody, brwi, skrzydełek nosa, na granicy skóry owłosionej i nieowłosionej, a także w miejscach, gdzie jest najwięcej gruczołów łojowych (na mostku, między łopatkami). Przy łojotokowym zapaleniu skóry zmiany chorobowe czasem samoistnie ustępują. Niestety, nieleczone z reguły mają tendencję do nasilania. Należy zgłosić się do lekarza dermatologa, który obejrzy skórę i zaleci właściwe leczenie[...]
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/s ... 34103.html

Zerknij też na to http://www.termedia.pl/Czasopismo/-7/Artykul-2985, masz tam interesujący Cię temat, bardzo obszernie omówiony