Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 nofear
Stoję aktualnie przed wyborem, czy brać antybiotyk czy nie. Chodzi o sumamed, boję się, że po nim mnie wysypie, albo łuszczyca sie pogorszy, a już miesiąc ciągnie mi się infekcja i chciałabym ja wreszcie wyleczyć. Czy u was antybiotyki powodują wysypy? Doradźcie.
Awatar użytkownika
 antonia
Często w przypadkach łuszczycy podaje się pacjentowi sumamed leczący zakażenia górnych dróg oddechowych: bakteryjne zapalenie gardła, zapalenie migdałków, zapalenie zatok i ostre zapalenie ucha środkowego. Zakażenia dolnych dróg oddechowych: ostre zapalenie oskrzeli, zaostrzenie przewlekłego zapalenia oskrzeli, lekkie do umiarkowanego zapalenie płuc w tym śródmiąższowe. Zakażenia skóry i tkanek miękkich: róża, liszajec, wtórne, ropne zapalenie skóry; rumień wędrujący (pierwszy objaw boreliozy z Lyme), trądzik pospolity (Acne vulgaris) o umiarkowanym nasileniu, wyłącznie u dorosłych.
Żeby skutecznie leczyć łuszczycę należy najpierw wyleczyć wszelkie zakażenia.
 Basieńka44
Ja powiem tak unikam antybiotyków jak tylko mogę u mnie one przyczyniają się do wysypu niby przez parę dni jest lepiej a potem katastrofa
dlatego szukam w ziołach lub ratuje się czosnkiem to naturalny antybiotyk który nie szkodzi akurat mnie a pomaga
Np szałwia czy kora dębu w rozsądnych dawkach też działają p.bakteryjnie ;)
Awatar użytkownika
 antonia
Całkowicie zgadzam się z Basią, jednak czasami zastosowanie antybiotyku jest konieczne, zwłaszcza w przypadkach ostrego i przewlekłego zapalenia. Zawsze jednak koniecznością jest poinformowanie lekarza o łuszczycy, doświadczony lekarz z pewnością zaordynuje lek, który nam nie zaszkodzi.
 nofear
Dziekuje za odpowiedzi. Wlasnie stad moj dylemat, bo wiem, ze wszystkie stany zapalne trzeba leczyc, a z drugiej strony czytalam, ze antybiotyki powoduja wysypy. Moje zakazenie nie jest ostre, ale ciagnie sie bardzo dlugo (juz miesiac) i dlatego zastanawiam sie co robic:( Powiedzialam lekarzowi oczywiscie o luszczycy, ale on w ogole nie slyszal o jej zwiazku z antybiotykami....powiedzial, ze decyzja nalezy do mnie, ale on by zalecal brac.
 Basieńka44
A o jakie zakażenie chodzi
może coś z naturalnego wspomagająco by przyspieszyło zdrowienie ;)
 nofear
Glownie gardlo, stosowalam juz chyba wszystko przez ten miesiac, ale nic nie wyleczylo calkowicie. ale to znaczy, ze po antybiotyku pojawiaja wam sie zupelnie nowe luszczycowe zmiany?
Awatar użytkownika
 puma
nie żebym marudziła ale mnie akurat antybiotyki nie szkodzą, przeciwnie- po ostatniej kuracji związanej z zapaleniem gardła zauważyłam znaczne polepszenie stanu skóry. widocznie gorszy był dla mnie stan zapalny w organiźmie niż tablety.
 Basieńka44
nofear pisze:Glownie gardlo, stosowalam juz chyba wszystko przez ten miesiac, ale nic nie wyleczylo calkowicie. ale to znaczy, ze po antybiotyku pojawiaja wam sie zupelnie nowe luszczycowe zmiany?
Angina – płuczemy gardło roztworem: na ½ szklanki wody 2 łyżki octu, 3 do 4 razy dziennie.
Kaszel – przy kaszlu podawać co godzinę mieszankę zrobioną z 1 łyżki octu, z 1 łyżki cytryny,1 łyżki miodu naturalnego i łyżeczki gliceryny. Przyjmujemy po 1 łyżeczce od herbaty.
http://kwiatlotosu.wordpress.com/2012/0 ... -jablkowy/