Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Awatar użytkownika
 puma
mnie pomaga cerkogel, smaruję na noc i rano zmywam, sprawia wrażenie tłustego ale ładnie schodzi w myciu. na dzień używam salidermu w żelu, wogóle nie tłuści włosów. ponadto suplementuję się belissą "skóra, włosy i paznokcie" :)
 Tinka
Re: Skóra głowy - oliwa

Postprzez antonia 16 lut 2013, o 23:20

Plinka napisał(a):Przed myciem głowy na 3-4 godziny nakładałam maseczkę (rozbełtane żółtko, drożdże, olejek rycynowy, sok z cytryny). Trzeba na to założyć czepek z folii. Potem mycie głowy w szamponie dziegciowym. I tak powtarzałam 3 razy w tygodniu. Dodatkowo w te dni co nie myłam głowy wklepywałam na noc ocet jabłkowy, nie szczypało, nie zmywałam go z głowy. Teraz mam głowę czystą, czoło też się ładnie podgoiło pozostało niewielkie łuszczenie z tyłu głowy.

Uważam, że to bardzo dobre połączenie, naturalna odżywka i ocet jako naturalne lekarstwo. Ja po leczeniu octem mam spokój z łuszczycą skóry głowy już ponad 30 lat i tego wszystkim życzę :)

Czy po zmyciu papki z drożdży można zamiast tłustych maści stosować ocet jabłkowy? Działa on leczniczo na rany po usunięciu łuski( wyleczy zmiany), czy tylko przeciw swędzeniu i odbudowy łuski?
Awatar użytkownika
 antonia
Tinka, spróbuj sama trochę pokombinować, zobaczysz wówczas, czy ocet nie wysusza Ci za bardzo skóry na głowie. A może najpierw octem na kilka godzin, a później odżywkę i na koniec ocet do spłukania. Cieszę się, że Ci się trochę poprawiło, a jak z resztą ciała?