Tu jest odpowiednie miejsce, aby porozmawiać na temat spożywanych produktów, diety w łuszczycy.
Ja również niedawno gdzieś w sieci znalazłam, że produkty mleczne mogą się przyczynić do zaostrzenia choroby. Sama nawet zaczęłam obserwować, czy po tych produktach u mnie nic się nie pogarsza, i na szczęście nie. Ale każdy przeżywa łuszczycę inaczej. Mój starszy brat, jak wypije piwo, to na drugi/trzeci dzień wszystko widać.. ( między innymi dlatego mama zawsze wiedziała, kiedy mój brat był na imprezie :D )U mnie na szczęście tak nie ma. Jak już pisałam, łuszczyca na każdego działa inaczej, więc bardzo możliwe, że Twojemu tacie chora zaostrza się po nabiale.

Pozdrawiam ! :*
Ciekawe są te dane statystyczne ,które są na wikipedii w linku podanym wcześniej. W krajach azjatyckich dochodzi nawet do 100% nietoleracji laktozy wśród populacji. Ja sam mam biegunkę po mleku i tylko po mleku ,bo np jogurt czy inny nabiał mogę jeść.
Również zaobserwowałam u siebie zaostrzenie po zjedzeniu/wypiciu nabiału. Zaczęło się pogorszenia jakości skóry na twarzy, jakiś wypryskach. Od czasu do czasu pozwalam sobie mimo wszystko na jakiś koktajl na bazie kefiru/jogurtu/mleka, albo na kakako(jak wczoraj)
Zastanawiam się tylko, czy to też nie reakcja alergiczna na nabiał + łuszczyca.
Tej srogiej zimy, to już wyczerpują mi się pomysły na walkę...