Życie z łuszczycą na co dzień, czyli jak radzimy sobie z naszą chorobą w codziennych czynnościach.
 dziobatka
Może i troche próżny temat, ale potrzebny.

Jakie kosmetyki sprawdzaja sie u was drogie Panie, przy ukrywaniu zmian, jakie dobrze wspolpracuja ze skora etc.

Zaczne od siebie, od miesiaca dreczy mnie zmiana luszczycowa na czubku nosa, i proboje roznych technik oraz preparatow kosmetycznych aby : 1. w makijaz nie podkreslal przesuszenia
2.zeby nie pogarszal sprawy.

z podkladow najlepiej z moja skora wspolgral podklad do cery wrazliwej Vichy, nie podkresla suchych skorek, ale obecnie mi sie skonczyl wiec szukam tanszego wymiennika. nie sprawdzaja mi sie podklady loreal.
Awatar użytkownika
 szater
Kilka kolezanek majacych własnie problem z łuszczyca na twarzy stosuje Protopick zmieszany z kremem....łagodzi zmiany i nie dopuszcza do duzych wysypów,niestety osobiscie nie stosowałam w tzw.ruchu ciągłym wiec doswiadczenia nie mam...popróbuj xd
Awatar użytkownika
 antonia
Proponuję Ci na noc posmarować bardzo leciutko, tylko na samą plamkę hydrokortyzonem 1% krem, w dzień zwykły podkład tonujący a na to fluid, w zależności jak bardzo widoczna jest plamka. Obecnie są bardzo dobre kosmetyki, nieszkodliwe dla skóry,(nie wysuszają) nie powinny zaszkodzić na zmianę łuszczycową. W sklepie z kosmetykami z pewnością doradzą Ci jakieś dobre kosmetyki oraz pomogą dobrać tonację do Twojej cery. :)

Jeśli chodzi o ten krem hydrokortyzonowy, to tę delikatną kurację podpowiedziała mi pani doktor dermatolog w Szwecji, która miała sama problem z twarzą. Posłuchałam - nie żałuję ;)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2012, o 14:58 przez antonia, łącznie zmieniany 1 raz.
 dziobatka
Nie znam tych masci, ale poszukam. a co do makijazu wlasnie zawsze myslalam ze tak swietnie panie w roznych aptekach i sephorach dobieraja kosmetyki...no niestety na 99% nie maja zielonego pojecia i tylko powtarzaja tresc z ulotki producenta, a wg producentow np. Clinique, badz Clarinsa, ich kosmetyki sa jak kompres dla suchej skory, stad temat bo testowalam bardzo duzo kosmetykow i wiekszosc podkladow podkresla suche skorki, stad zastanawiam sie czy jedyna opcja jest czekanie na zaleczenie zmiany, czy moze nie pudrowanie danego miejsca i ciagle myslenie o tym ze zara zetrze sie odklad i trzeba bedzie doszpachlowac... :)

najgorsze ze zrobilam sobie sama ta zmiane bo wyciskalam pryszcza....ech
Awatar użytkownika
 szater
Steryd na twarz.....ja akurat nie stosuje,mam czasami jakies pojedyncze plamki na powiece czy brwiach...tylko natłuszczam.Ten proponowany steryd Hydrocortizon 1% to jezeli już to stosowac bardzo krótko,najwyzej 7dni(sterydy z twarzy wchłaniają sie o wiele szybciej niż z reszty ciała)jak nigdy nie stosowałas to tu troszke info:

http://www.doz.pl/leki/p7460-Hydrocortisonum_1__krem
 elmo34
Temat wcale nie blahy ani prozny! Przeciez jestesmy przede wszystkim kobietami a dopiero potem pacjentkami! I poczucie "zadbania", dobrego wygladu na pewno wplywa na nasze samopoczucie, a tym samym na nasza chorobke.
Doslownie 3 tyg temu mialam zmiany na czole (ok grzywke mam wiec nie problem), skroniach, brwiach i kacikach nozdrzy. Stosowalam Silkis 2xdziennie b.cienko-ten lek jest do twarzy wiec ryzyko podraznien niewielkie. Jak plamki zaczely blednac zaczelam nakladac Cicalfate na zmienione miejsca, na reszte twarzy zwykly krem na dzien. Cicalfate dziala antyseptycznie a robiac makijac na takiej podraznionej chorobowo skorze trzeba sie z nia obchodzic ostroznie, zeby nie dopuscic do wiekszych szkod. W tej chwili na twarzy nie mam juz zadnych zmian, ale smaruje ciagle Cicalfate doslownie odrobine wlasnie w okolicach nozdrzy i brwi. Nie zaszkodzi.
Zamiast fluidow matujacych, ktore moga jeszcze bardziej pokazywac zmiany zamiast je tuszowac polecam ktorys z bb creme tylko naprawde dobrej jakosci. Sa o wiele lzejsze, bardziej wilgotne, delikatnie tuszuja a nie wysuszaja skory. Ja sie w tych kremach zakochalam latem-jeden krem zamiast kremu i podkladu, delikatny, nie za tlusty, nie splywajacy z twarzy pod wplywem slonca. Wydaje mi sie ze taka podrazniona skora lepiej reaguje na bb creme niz na kombinacje krem-baza-fluid-puder.
No i moze choc na jakis czas przestawic sie na kosmetyki-rowniez te kolorowe- z serii bio ? Bez parabenow, silnych dodatkow konserwujacych i zapachowych.
Awatar użytkownika
 antonia
elmo34 pisze:Wydaje mi sie ze taka podrazniona skora lepiej reaguje na bb creme niz na kombinacje krem-baza-fluid-puder.
Bardzo interesujaca propozycja, podaj proszę jakieś konkretne przykłady, jeśli możesz linki do tych kosmetyków. :)
 elmo34
Ja uzywam BB Creme marki Erborian. To jest koreanska firma, robia kosmetyki na bazie zen-szenia. Maja cala serie kremow, maseczek. W Polsce powinny byc w wiekszej Sephorze.

http://www.sephora.fr/Erborian/BERBOR?c ... d__erboria

Od razu zaznacze, ze innych produktow tej firmy jeszcze nie uzywalam, ale polaczenie ziol i nowoczesnych technologii dosyc mi sie podoba. Bb creme ich produkcji dla mnie jest rewelacyjny.

Generalnie dzis zrobilam porzadki w kosmetykach-akcja powrot do natury. Wywalilam pare kremow, maseczek i przejde na produkty naturalne na jakis czas. Taki detoks dla skory. Podczas ciazy i przez 2 kolejne lata uzywalam praktycznie wylacznie kosmetykow z serii bio. Ani kropeczki nie mialam.