W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Awatar użytkownika
 Roxy
Witam wszystkich serdecznie,
moja przygoda z łuszczycą zaczęła się kilka lat temu, na początku zlekceważyłam objawy, nikt w najbliższej rodzinie nie choruję na nią (poza dalszym wujkiem od strony babci). Zmiany mam na wewnętrznych stronach dłoni, piszczelu i z tyłu głowy we włosach.
Lekarz przepisała mi na skórę głowy Dermovate lotio na noc i na skórę 1x Triderm i Dermovate na przemiennie na noc pod folia (z tym że na kartce jak stosować miałam wpisane Triderm a na recepcie lekarz najwidoczniej zapomniała przepisać i nie mogłam tego leku wykupić) stosuje również Xyzal 1x na noc.
Leki stosuje od 4 dni i widzę poprawę, ale dużo naczytałam się na temat Dermovate i boję się go stosować.
Macie jakieś doświadczenia na temat tego leku???

Mam jeszcze jedno pytanie, na piszczelu już wcześniej przed stosowaniem kremu miałam białą plamę (łuski co jakiś czas znikały), ale strasznie mnie to swędziało i nie mogłam się opamiętać, wiec może przez to ta biała plama która wygląda okropnie, powiedzcie mi czy to mi zejdzie po czasie?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
 puma
co do dermovate to prawie każdy z nas stosował tę maść, i w większości z powodzeniem. uważaj tylko, żeby nie stosować jej zbyt długo bo może się odbić czkawką ;) a dokładnie dobiciem posterydowym, który objawia się jeszcze większym wysypem po odstawieniu maści. używanie sterydów nie szkodzi, jeśli są stosowane krótko. ciągle mnie jednak zadziwia, że lekarze na początek "chorobowej drogi" pacjenta zapisują od razu tak ciężką artylerię jak sterydy :boring:
Awatar użytkownika
 Roxy
Dziekuje za odpowiedz, a powiedzcie mi.. ta piszczelu zmiane mam juz bardzo dlugo, mozna powiedziec ze kilka lat nieleczona najpierw byla mala pozniej coraz wieksza, drapalam teraz sie zaleczyla jest jeszcze troszke czerwona ale najgorsze jest to ze jest biala tak jakby blizna, czy to moze byc od drapania? zdrapania naskorka? wyglada to strasznie , czy to zejdzie?
 Basieńka44
Może to być nadkażenie grzybicze od drapania smaruj to octem jabłkowym lub clotrimazolum i natłuszczaj
Awatar użytkownika
 Roxy
A co to dokladnie jest?
Ocet jabłkowy mogę stosować jednoczesnie stosując maść dermovate??
 Basieńka44
Roxy pisze:A co to dokladnie jest?
Ocet jabłkowy mogę stosować jednocześnie stosując maść dermowate??
Na piszczelu stosujesz obecnie dermowate??????????????????
o co pytasz????????????????
clotrimazolum to lek przeciwgrzybiczy jeśli to swędzi i jest białe może to być nadkażenie grzybicze spowodowane drapaniem
ocet jabłkowy też likwiduje zmiany grzybicze
jak często smarujesz tą maścią??????????
Awatar użytkownika
 henia
Mnie gdzieś tam z tylu głowy siedzi, ze ta biała plama - to odbarwienie skóry po dermovate, a świąd-to efekt ścieńczonego naskórek i podrażnionych zakończeń nerwowych, po tejże.

Roxy, jakieś foto? może by nam bardziej problem unaoczniło :please:
 Basieńka44
Też tak myślę że może to być po dermowate, są ubytki skórne właśnie w takiej formie po nim
ale może też być mniej groźne zakażenie grzybicze skoro swędzi skóra w tym miejscu scieńczona, uszkodzona drapaniem jak i maścią więc możliwości kilka być może foto troszeczkę rozświetliło by sprawe
Awatar użytkownika
 Roxy
Zrobiłam kilka fotek, słaba jakoś bo tel;/
Tak stosuje dermovate na piszczel i wew strony dłoni, tak mi lekarz przepisała.
Awatar użytkownika
 Roxy
są to zdjęcia moich wszystkich wysiewów, tj, piszczel, wew strony dłoni (leczone dermovate) i wczoraj wyszło mi coś maleńkiego w okolicach biodra. Oceńcie.
Załączniki
Zdjęcie0312.jpg
Zdjęcie0312.jpg (110.88KiB)Przejrzano 2400 razy
Zdjęcie0309.jpg
Zdjęcie0309.jpg (97.23KiB)Przejrzano 2400 razy
Zdjęcie0308.jpg
Zdjęcie0308.jpg (129.9KiB)Przejrzano 2400 razy