Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
Witam po przerwie. Po rzeczytaniu postów i opinii kupiłam Exorex. Zadziałał. Została mi jeszcze jedna plamka na tyłku (znalazła sobie miejsce skubana). Nadal mam problem ze skórą głowy. Tych zmian nie jest zastraszająco dużo, ale są. 2 razy dziennie wmasowuje cerkogel, 1 w tygodniu robię maseczkę z drożdży, myję głowę w polytarze a ł nie odpuszcza. Co mam zrobić? Dzisiaj postanowiłam użyć Exorexu również na głowę, ale on drogi troszkę jest, więc może poradzicie coś innego? Myślę, że nie mam łuski, tzn. tam gdzie widzę jej nie ma. Mam ew. trochę drobnego łupieżu i czerwone plamy. Jeżeli nawet jakaś łuska się pojawi, drożdże ją usuwają. Pozdrawiam cieplutko.
Mam do Ciebie pytanie, w sprawie tych maseczek z drożdży... Jeszcze nigdy ich nie stosowałam i nie wiem do końca na czym to polega. Jak często je robić i ile trzymać na głowie?
Witaj, ja robię 1 w tygodniu i trzymam to na głowie 2 godziny w zwyż. Mieszam pół cytryny, pół opakowania drożdży i 4 łyżki oliwy, oleju bądź olejku rycynowego (w zależności od tego co mam), nakładam na głowę, owijam szczelnie folią żeby nie wyschło, nakładam ręcznik i tak chodzę w turbanie po domu. Maseczka ma jeden wielki minus, strasznie śmierdzi nawet po kilkukrotnym zmyciu, zwłaszcza gdy na przykład złapie nas deszcz a jesteśmy bez parasola, albo zmoczymy włosy nad morzem :D No cóż, skutki uboczne. Można się przyzwyczaić ;) Jedno wiem, łuska schodzi.
A może tak natłuszczającą z samego żółtka i olejku rycynowego
Skóra po exorexsie jest wysuszona warto ją porządnie nawilżyć :)
sam ciepły olejek rycynowy też dobrze nawilży wtarty porządnie w skórę ale to zależy od długości włosów przy gęstych i długich może być problem
taka maseczka nie śmierdzi :) :)
Mi pomaga szampon syna który ma 5lat,nie odziedziczył tej paskudy-a szampon nazywa się bambino:):):)warto spróbować koszt takiego szamponu to ok.8zł,a jego pojemność 300ml wystarcza mi na 2-3tygodnie w zależności jak często się myje głowę-ja go stosuje 2-3 razy w tygodniu:):):):):)pozdrawiam