W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 Basieńka44
No nie ja do tych dwóch mazidełek dorzuciłam wyciąg z kasztana za całe 7 zł :D :D i po tym miałam rok remisji :D :D
 przykre
No więc tak zmiany smaruję (i będę smarował) co najmniej 2 razy dziennie, raz żelem z żywokosta a po wchłonięciu maścią z witaminą A. Zmiany w dalszym ciągu raczej nie przejawiaja tendencji do narastania łuską, na pewno nic się nie nawarstwia ani nie sypie. Zmiany po każdym nawilżeniu mocno czerwone. Dodatkowo zmiany na tułowiu ni to zaczynają swędzieć ni to boleć ale raczej swędzieć( może dlatego, że się goi?:P) Zaraz dodam zdjęcie jak zwykle złej jakości ale aparat tylko w telefonie innym nie dysponuje. Gosiu czy Twoje zmiany też tak wyglądały? I reszta którzy to czytacie czy możecie skusić się na jakąś diagnozę? (wciąż nie jestem pewien w 100% pewien czy to łuszczyca) Oczywiście wiem, że wszystkiego dowiem się od lekarza ale może macie jakieś sugestie.
A oto zdjęcie: http://imageshack.us/photo/my-images/13 ... amoja.jpg/
Dodam, że świąd jest chyba tym mocniejszy im bardziej o tym myśl( w nocy się chyba nie drapie:O)
Awatar użytkownika
 antonia
To mi wygląda na egzemę a nie na łuszczycę, objawy też jak przy egzemie, ale nie muszę mieć racji, badania wykażą co to jest. :surprised:
 Basieńka44
Zdjęcia jak dla mnie mało czytelne ja tam widzę stan zapalny i zgrubienia więc i nie pokuszę się o diagnozę bo to może być wszystko. :D :D :D a jednocześnie nic gorszego :) poczekaj cierpliwie na badania odpowiedź będzie pewna narazie próbuj tym co stosujesz żeby się bardziej nie rozrastało do czasu badania
 Gosia1423
Szczerze to jak nie mam łuski to moje niektóre zmiany wyglądają podobnie... Normalnie trochę teraz zgłupiałam... Czym się różni egzema od ł? Czy łatwo je pomylić? Bo może żyję w nieświadomości, że choruję na coś innego... :surprised:
 Basieńka44
W każdym bądź razie leczy się je tak samo :) :)
ja też nie zawsze mam łuskę na zmianach a jeśli już jest ona najczęściej cieniutka i szybko odchodzi nawilżona lekko
Awatar użytkownika
 antonia
Egzema:Diagnoza i objawy

W wielu przypadkach egzema jest bardzo trudna do zdiagnozowania. Bardzo często lekarz wystawia rozpoznanie na podstawie karty choroby rodziny, a także występujących objawów. Egzema najczęściej powoduje suchość, zaczerwienienie skóry podobne do oparzenia, oraz świąd. Wygląd tego samego rodzaju wyprysku u jednej osoby, u innej może wyglądać zupełnie inaczej. Niekiedy może też prowadzić do powstania pęcherzy, które pękając powodują łuszczenie się skóry. Choć egzema może występować w różnych częściach ciała, zarówno u dorosłych jak i dzieci, najczęściej pojawia się na twarzy, szyi, wnętrzach łokci, kolan i na kostkach.
 przykre
Mój kolega ma azs i to bardzo typowe na szyi właśnie na zgięciach łokci szyi itd. Mojego zmiany faktycznie bardziej przypominają mi wyprysk jak oglądam zdjęcia. Z tego co czytam to przy łuszczycy i przy azs może występować łuska ale jak widać jej nasilenie jest uzależnione od każdego przypadku. Ja mam alergie więc to mogło być to ale nie mam obecnie nasilonych innych objawów typu katar itp. Azs jest właśnie na podłożu alergicznym a łuszczyca, no to bywa już róznie i nie do końca wiadomo. Z tego co wiem to azs atakuje tylko skórę nie atakuje paznokci ani stawów czy innych organów. A czy leczenie to samo? Napewno sterydy ale już napewno nie cygnolina itp. Gosia no nie ma to jak dowiedzieć się, że się jednak ma inną chorobę. Spoko z żadnej Cię nie wyleczą najwyżej same przejdą na dłużej albo krócej. Choć na azs można jeszcze prowadzić odczulanie, ja kiedyś miałem i od tej pory nie mam objawów alergii chyba, że właśnie mi się odnowiło w tej postaci. Będę wiedział po wynikach, bądź nie:D
 Basieńka44
Też mam alergie i zmiany alergiczne na skórze są jak i łuszczycowe a co jeszcze to nie wiem
leczona byłam wszystkim tym o na łuszczyce :) :)
Nie miałam odczulania a objawy alergii zanikają zmieniłam tylko trochę swoją dietę :) :)
nie wierze w żadne odczulania :) :)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14