Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Awatar użytkownika
 szater
to wyjscia nie ma :albo zdrowie albo zapach.....jak mawiał mój tatka:

jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :P
Awatar użytkownika
 antonia
angelika18 pisze:Mi łuszczyca z głowy wchodzi powoli na twarz .. :(
Nie używam specjalnych szamponów .
Wszystko smaruje płynem na skórę "Elocom" - naprawdę pomaga . ;D
Mam dopiero 14 lat ! :surprised: a łuszczycę odziedziczyłam po mamie ..
Kto Ci doradził smarowanie twarzy Elocomem?!!
W żadnym wypadku nie wolno Ci tego robić!, zniszczysz sobie kompletnie twarz. Czy Ty byłaś u lekarza? :surprised:
 Gosia1423
szater pisze:to wyjscia nie ma :albo zdrowie albo zapach.....jak mawiał mój tatka:

jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :P
Na głowie i tak nie mam tego co kiedyś miałam. To co jest to nic :)
A po takim szamponie moi domownicy strasznie narzekają, nie chce mi się ich słuchać :P Na razie daję sobie radę bez niego :D
Awatar użytkownika
 szater
Gosia1423 pisze:A po takim szamponie moi domownicy strasznie narzekają, nie chce mi się ich słuchać
to całkiem tak jakby zabronic komus kto porusza sie o kulach uzywania kul bo rysuje parkiet :notguilty: nieporozumienie jakies rodzina ma wspierac.....tak przynajmnie mi sie wydaje :surprised:
 Gosia1423
szater pisze:
Gosia1423 pisze:A po takim szamponie moi domownicy strasznie narzekają, nie chce mi się ich słuchać
to całkiem tak jakby zabronic komus kto porusza sie o kulach uzywania kul bo rysuje parkiet :notguilty: nieporozumienie jakies rodzina ma wspierac.....tak przynajmnie mi sie wydaje :surprised:
Moi domownicy totalnie nie rozumieją ł, pewnie dlatego że jestem pierwsza z tym paskudztwem...
 euterpe
antonia pisze:
angelika18 pisze:Mi łuszczyca z głowy wchodzi powoli na twarz .. :(
Nie używam specjalnych szamponów .
Wszystko smaruje płynem na skórę "Elocom" - naprawdę pomaga . ;D
Mam dopiero 14 lat ! :surprised: a łuszczycę odziedziczyłam po mamie ..
Kto Ci doradził smarowanie twarzy Elocomem?!!
W żadnym wypadku nie wolno Ci tego robić!, zniszczysz sobie kompletnie twarz. Czy Ty byłaś u lekarza? :surprised:
Z mocnymi sterydami trzeba uważać. Na powiekę miałem Mecortolon ale już mi przeszło i wszystko jest dobrze. Z mocnymi sterydami na twarz to o ile w ogóle używać to krótko.

Co do zapachu po dziegciach to zawsze można spłukać a potem przemyć normalnym szamponem i pomaga.
Awatar użytkownika
 szater
euterpe...podjudzasz xd a sterydów na twarz wogóle nie powinno sie stosowac,nieważne czy słabe czy silne...ten twój(znowu ukochany? ;) Mecortolon to jakos niekoniecznie dobrze ci przepisano:

"W przypadku stosowania leku na skórę powiek, niekiedy może wystąpić jaskra lub zaćma".
Uwagi

Należy unikać stosowania leku na dużą powierzchnię skóry, rany, uszkodzoną skórę, stosowania w dużych dawkach, a także długotrwałego leczenia lekiem.
Unikać stosowania leku na powieki lub na skórę w okolicy powiek.
Na skórę twarzy oraz na skórę pach i pachwin stosować tylko w przypadkach bezwzględnie koniecznych, ze względu na zwiększone wchłanianie kortykosteroidu przez delikatną skórę."

http://luszczyce.pl/leki-zewnetrzne/ste ... ecortolon/ xd

A tak na marginesie to na twarz najlepiej stosowac PROTOPIK...sprawdzony,niesterydowy,bezpieczny....o ile lek moze byc bezpieczny xd
Awatar użytkownika
 henia
Hmm... protopic jest miejscowym immunologiem, czyli lekiem działającym na zasadzie leków biologicznych. Dopóki stosujesz działa, gorzej czy lepiej ale działa. Zabierasz lek/zaporę - ł. wraca.
Co do skutków "dalekich", działania tego typu leków, są one nieznane. Tak twierdzi medycyna na dziś.

Stosować, ale tylko w ostateczności, według moich wieści. Lek jest na receptę, nie refundowany, i to lekarz decyduje o jego użyciu, bądź też nie :)
 euterpe
henia pisze:Hmm... protopic jest miejscowym immunologiem, czyli lekiem działającym na zasadzie leków biologicznych. Dopóki stosujesz działa, gorzej czy lepiej ale działa. Zabierasz lek/zaporę - ł. wraca.
Co do skutków "dalekich", działania tego typu leków, są one nieznane. Tak twierdzi medycyna na dziś.

Stosować, ale tylko w ostateczności, według moich wieści. Lek jest na receptę, nie refundowany, i to lekarz decyduje o jego użyciu, bądź też nie :)
Nie ma refundowanych leków w dermatologii niestety. A z tego co wiem to każdy lek przestaje działać po odstawieniu :P
 euterpe
szater pisze:euterpe...podjudzasz xd a sterydów na twarz wogóle nie powinno sie stosowac,nieważne czy słabe czy silne...ten twój(znowu ukochany? ;) Mecortolon to jakos niekoniecznie dobrze ci przepisano:

"W przypadku stosowania leku na skórę powiek, niekiedy może wystąpić jaskra lub zaćma".
Uwagi

Należy unikać stosowania leku na dużą powierzchnię skóry, rany, uszkodzoną skórę, stosowania w dużych dawkach, a także długotrwałego leczenia lekiem.
Unikać stosowania leku na powieki lub na skórę w okolicy powiek.
Na skórę twarzy oraz na skórę pach i pachwin stosować tylko w przypadkach bezwzględnie koniecznych, ze względu na zwiększone wchłanianie kortykosteroidu przez delikatną skórę."

http://luszczyce.pl/leki-zewnetrzne/ste ... ecortolon/ xd

A tak na marginesie to na twarz najlepiej stosowac PROTOPIK...sprawdzony,niesterydowy,bezpieczny....o ile lek moze byc bezpieczny xd
Wielu rzeczy nie powinno się robić ale czasami warto zaszaleć. Czytałem jakie sa skutki uboczne i nawet zacząłem się bać kiedy miałem podejrzenie jaskry ale okulista powiedział "Panie musiał by Pan ze 3 lata smarować żeby coś się stało". Na szczęście powieczka jest przepiękna i nigdy nie było nawrotu. Jasne, że o wile lepiej stosować protopic ale akurat moi lekarze go nie przepisali chociaż moze nastepnym razem poprosze o ile bede musial cos jeszcze smarowac.