W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 irute91@
na przeszkodzie stoi moje maleństwo :) pani doktor żeby nie narazić małej nie chce żebym stosowała cygnolinę
 aniwlam
Mam beznadziejny typ łuszczycy - kropelkową, na całym ciele pojawiają się setki małych cętek, które strasznie swędzą i ciężko jest je smarować.

Nabawiłam się tego typu łuszczycy po sterydzie - elocom w płynie. Pewnego razu posmarowałam tym kilka plamek na łokciach i plecach, bardzo ładnie schodziło i po 5-6 dniach nie było po nich śladu, ale tylko na chwilę...
Potem mnie wysypało na całym ciele, jeszcze nigdy nie widziałam tak wielu kropek na swoim ciele..

Od jakiegoś czasu ok 1,5 tyg stosuję sól bocheńską do kąpieli na wieczór, nie wycieram się potem i czekam aż sama wyschnę, po czym smaruję całe ciało maścią cocois i tak zostawiam na całą noc.
Działa świetnie!!!!

Zniknęło mi ok 60% plamek i nic nie swędzi!!!

Myślę, że z całą pewnością mogę polecić mój sposób na Ł.:)
Awatar użytkownika
 antonia
Ja również jestem zwolenniczką kąpieli w soli. :D Wypróbowałam prawie wszystkie gatunki i przekonałam się, że każda sól działa jednakowo ale musi jej być dużo w wodzie (teraz kupuję zwykłą kuchenną). Po kąpieli nawilżam mokre ciało olejem a po przeschnięciu smaruję zmiany. :)
 Basieńka44
Też jestem zwolenniczką kąpieli w soli stosuje zwykłą kuchenną a do tego leje 3 łyżki oleju i skóra oczyszczona z łuski i nawilżona jednocześnie
Stosuje też inne kąpiele których jestem zwolenniczką bo i widzę po nich świetne efekty.
Kiedy bolą czy puchną nogi lub czy są na stopach zmiany ropne stosuje dwa razy dziennie moczenie samych stóp :)
 irute91@
co do kąpieli w solach. moja dermatolog poleciła mi kąpiel w soli Iwonickiej zmieszać ją z solą kuchenną i po kąpieli mokrej wyjść na słońce (podobno działa tak jakby się było nad m.martwym)
Awatar użytkownika
 szater
Tutaj troszke info na temat łuszczycy kropelkowatej:

Łuszczyca atakuje zazwyczaj całe płaty skóry. Przyczynia się do widocznej zmiany ich wyglądu i doprowadza do tego, że normalne funkcjonowanie pacjenta jest w istotny sposób utrudnione. Niekiedy jednak jej postać można określić mianem dość nietypowej. Mówimy o niej między innymi wówczas, gdy na ciele chorego pojawiają się drobne grudki, które pojawiają się w pewnym oddaleniu od siebie. Grudki te są wypukłe i wypełnione płynem, a chorzy, którzy je opisują często stosują porównanie do kropelek deszczu pojawiających się na ciele chorego. Charakterystyczne dla łuszczycy kropelkowatej jest jednak nie tylko to, że przybiera ona dość nietypowy wygląd. Choroba ta zazwyczaj atakuje ludzi młodych, choć nie da się ustalić, czy ryzyko zachorowania na nią jest większe w przypadku chłopców, czy też wówczas, gdy mamy do czynienia z dziewczynkami. Co ważne, w przypadku tego rodzaju łuszczycy dość łatwo jest postawić trafną diagnozę. Zazwyczaj pojawia się ona jako następstwo infekcji wywołanej przez paciorkowca, chory może zatem domniemać, że jego problemem jest łuszczyca kropelkowata, jeżeli niedługo przed pojawianiem się zmian na skórze zmagał się z zapaleniem śluzówki, nosa albo gardła.

http://luszczyca.edu.pl/2011/04/14/cech ... elkowatej/

Po nieprawidłowym leczeniu pojawia sie łuszczyca(moze sie pojawic!) krostkowa,kropelkowa-kropelkowata pojawia sie po stanie zapalnym wywyłanym przez paciorkowca.
Co do opalania to od lat stosuje opalanie na.....zasolona wode(polewam chore miejsca woda -solanką) :D
 aniwlam
A w jakich proporcjach stosujecie tą sól? Ja wsypuję pół kg na jakieś 10-15l wody i nie wiem, czy to nie za mało. A to z tego powodu, że koszta związane z codzienną kąpielą w soli bocheńskiej nie są dla mnie małe ;/ Ale skoro mówicie, że każda sól działa podobnie to może zacznę stosować tą zwykłą :)
Awatar użytkownika
 antonia
Ja stosuję z powodzeniem zwykłą sól kuchenną, którą się soli potrawy i sypię kilogram na jedną kąpiel. ( ca. 35-40 l. wody)