Rozmowy dotyczące choroby współistniejącej z łuszczycą, czyli łuszczycowego zapalenia stawów (łuszczycy stawowej).
 applic
Od dłuższego czasu boli mnie kolano. Na początku myślałam, że jest to spowodowane upadkiem, ale żaden lekarz nie wie co mi dolega. Miałam prześwietlenie, różne badania i rezonans. Wizytę u ortopedy mam dopiero po nowym roku...
Czy ból może być spowodowany łuszczycom ?
Z góry dziękuję i życzę wesołych świąt :):*
Awatar użytkownika
 Piołun
Ból może być spowodowany łuszczycą ,ale nie musi.Ludzie którzy nie chorują na ł..
też często narzekają na kolana.Mnie rok temu bolało kolano.W prześwietleniu nic nie wyszło.
Przepisano mi leki przeciwzapalne i naświetlanie .Nic to nie pomogło.
Po 4 miesiącach samo mi przeszło i kolano nie boli.
Awatar użytkownika
 szater
Ból kolana moze swiadczyc o wielu schorzeniach:samego stawu kolanowego,łąkotki,łzs.Zadne z w/w schorzen nie widoczne jest w zwykłym zdjeciu RTG gdyż sa to czesci miekkie i w zdjeciach niewidoczne(zdjecia te najlepiej diagnozuja wszelkiego rodzaju złamania,pekniecia)wprawne oko REUMATOLOGA wypatrzy na takim zdjeciu zmiany zwiazane z łzs lub rzs.Zwykły radiolog-juz niekoniecznie cos wiecej zobaczy niz złamanie.Nic w ciele człowieka nie pojawia sie i nie znika samemu.Jezeli boli -stworzył sie stan zapalny -organizm sam z nim walczy-goraczka i opuchlizna lub jest wspomagany poprzez leczenie farmakologiczne,Wszelkie leki p/zapalne stosowane obecnie to leki tzw.inteligentne czyli o spowolnionym wchłanianiu:bierzesz lek przez 5-9 dni on działa jeszcze miesiac po zakonczeniu.Nie nalezy wiec twierdzic ze brane leki p/zapalne nic nie dały.Aby zdiagnozowac łzs nalezy przeprowadzic szereg badan dodatkowych a i tak diagnoza nie jest prosta i oczywista.Napewno takiej diagnozy nie postawi prawidłowo ortopeda :D
Co znaczy "zaden lekarz nie wie co mi jest....."-jakiej specjalizacji to lekarze? jakie masz badania ?podaj wyniki...i koniecznie wizyta u reumatologa :)
Awatar użytkownika
 Piołun
W moim przypadku ból minął 4 miesiące po zakończeniu naświetlania i przyjmowania leków.
Trudno więc przypisywać rezultat stosowanym lekom .
Awatar użytkownika
 szater
Wszelkie leki p/zapalne i wiekszosc p/bólowych stosowanych we wszelkiego rodzaju schorzeniach stawowych o róznej etiologii posiadaja tzw MR jest to odpowiedni czynnik ,który powoduje że wszystkie te preparaty to tabletki o zmodyfikowanym uwalnianiu.Nie jest wiec dziwne to ze obiawy ustapiły po dłuzszym okresie od zaprzestania ich stosowania.
Nie mniej nie mozna też wykluczyc że to za sprawa Lourdes. :D