Rozmowy dotyczące choroby współistniejącej z łuszczycą, czyli łuszczycowego zapalenia stawów (łuszczycy stawowej).
 ANIA26
Cześć jestem tutaj pierwszy raz ale szczerze przyznam że od około miesiąca zaglądam do was codziennie ale niemiałam odwagi napisać może napisze parę słów o sobie
Mam na imię Ania jestem mama wspaniałego 7 letniego syna,mam 26 lat
i od 6 lat jestem mężatka:)ok teraz napisze o mojej łuszczycy::)
U mnie łuszczyca pokazała sie jak miałam 13 lat i mam ja do tej pory raz było dobrze a raz gorzej wiadomo jak z nią jest używam maści niestety sterydowych,gdyż inne mi niepomagają u mnie wystepuje łuszczyca stawowa,nauczyłam się już z nia żyć:)ale jest coś z czym niemogę sobie poradzić.Jakieś 4 miesiace temu dostałam skierowanie do reumatologa gdyż od dłuższego czasu bolą mnie stawy mam opuchniete i zaczerwienione,nieczuje lewej reki aż do samych palców,mam problemy z kolanami ,do reumatologa szłam z pozytywnym nastawieniem ale niestety się zawiodłam moja pani doktor podejrzewa RZS albo ŁZS,miałam robione przeswietlenie reki,dłoni ale nic niewykazało teraz czekam na rezonas,przyjmuję metypryd 4,choc sama niewiem czy mi to pomorze:)jeżeli możecie to napiszcie jak radzic sobie z ŁZS:)troche sie rozpisałam-przepraszam i dziękuje ze sa takie portale jak ten gdzie człowiek wie że niejest sam:)Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2012, o 09:14 przez Paweł, łącznie zmieniany 1 raz. Powód: Zmieniłem tytuł.
Awatar użytkownika
 szater
Witam Aniu...jak rozumiem z twojego postu wynika ze masz stawową łuszczyce
ANIA26 pisze:gdyż inne mi niepomagają u mnie wystepuje łuszczyca stawowa,
a jednoczesnie piszesz ze dokładnej diagnozy nie ma
ANIA26 pisze:moja pani doktor podejrzewa RZS albo ŁZS
a dlaczego zawiodłas sie na swojej pani reumatolog?
ANIA26 pisze:do reumatologa szłam z pozytywnym nastawieniem ale niestety się zawiodłam
Widzisz Aniu stawy to naprawde trudna diagnostyka.Obiawy dla łzs i rzs są w początkowym okresie bardzo podobne,mało tego podobne sa takze przy nadwyręzeniu,nadmiernym obciążeniu,przy zmianach zwyrodnieniowych.Diagnostyka jest trudna i żmudna.Wielu ludzi boryka sie z takim stanem rzeczy.Tu najlepszym przykładem jest Puma-która diagnozują i....diagnozy nie ma prawidłowo postawionej.Łuszczyca stawowa jest podobnie nieobliczalna jak skórna.Czasami atakuje od drobnych stawów ale czasem zaczyna sie od dużych,u jednych można wychwycic zmiany w torebkach okołostawowych u innych niestety nie...przynajmniej nie w poczatkowym okresie.Stawy moga bolec niesymetrycznie,moze bolec np tylko jeden palec lub tylko jeden staw.Obrzeki moga pojawiac sie-NAWET BEZ WIDOCZNEGO W WYNIKACH STANU ZAPALNEGO!pacjent wyniki ma ok ale jest tzw.ostry.Pisac mozna elaboraty.Proponuje abys zerknęła sobie tu:

http://www.rzs.pl/rzs/rzs-bez-tajemnic.aspx

to bardzo ciekawa stronka,duzo tam odpowiedzi na ważne pytania.

Lek o którym piszesz to METYPRED-steryd,likwidujacy stan zapalny.Jako sam nie jest to lek prowadzacy.Przedawkowanie go bywa niebezpieczne-pilnuj długosci leczenia nim...nie dłuzej niz 0,5roku i dawki powinno sie zmniejszac i powoli wycofywac a nie przerywac od razu.Dawke która stosujesz to pewnie 1 tabletka dziennie,nie jest to duża dawka wiec spokojnie postaraj sie podleczyc stan ostry.Do leczenia stawowej czy rzs powinna otrzymac lek:MTX lub cos z cyklosporyn.Pozdrawiam...w razie czego...pytaj.powodzenia xd
 ANIA26
WITAM;)
Codziennia czytam na różnych forach o łuszczycy stawowej,czytam opisy inny ludzi chorych chciałabym sie dowiedzieć jak radzić sobie z tą chorobą:),nadal chodzę do p.reumatolog powiem szczerze myślałam że jak zacznę leczenie to bedzie lepiej ale skutek jest odwrotny,jestem co dwa tygodnie u lekarza na wizycie i za każdym razem dostaję zastrzyk sterydów ale pomaga na 5 dni,i znowu to samo na początku bolało mnie kolano i lewa reka nie miałam czucia w palcach a teraz dochodzi biodro i prawa reka,zawsze byłam przeciwniczką brania leków a teraz szok codziennie biore 1 tabletke :)METYPRED)i w sobotę 10 tabletek (Trexan) po ktorych bardzo żle sie czuje a moja p.doktor powiedziała zwiekszamy do 20 tabletek :).Chciałabym dowiedzieć się jak radzicie sobie z bólem:)czy ilość tabletek ktore biore jest normalna:).Dodam że 4 lipca mam rezonans magnetyczny:),dodam że mam od kilkunastu lat łuszczyce:).Dziękuje wam że jest taka strona jak wasza:).pozdrawiem
Awatar użytkownika
 szater
Trexsan to odpowiednik MTX w łuszczycy stawowej spokojnie mozna stosowac dawke do 25mg...jezeli jest poprawa to nalezy kontynułowac leczenie jezeli po długim czasie nie ma i dochodza nowe stawy to nalezałoby chyba zmienic lek...moze na cos z cyklosporyn.Lek który bierzesz moze powodowac dużo skutkow ubocznych bo jest on z grupy cytostatyków-takie leki chemiczne...mogą byc zawroty głowy,nudnosci,wymioty,moga wychodzic włosy,paznokcie sa słabe...i takie tam insze dodatki....
 trubadur
Witam wszystkich;Jestem pierwszy raz na forum,mam 61 lat.Rok temu zachorowałem na stawy.Ból nie do zniesienia,wstępne rozpoznanie to rzs.Leczenie;Metypred 2tbl.dziennie po kilkunastu dniach poprawa na tyle że mogłem jako tako się poruszać,mimo że stawy spuchnięte.Szczególnych zaleceń lekarskich właściwie żadnych,wyczytałem w internecie o leku o nazwie Enbrel (okrutnie drogi).Córka z własnej inicjatywy sprowadziła go osobiście z Niemiec.W między czasie wyczytałem że przyczyną choroby jest nadmiar spożywanego białka.Zaprzestałem jedzenia mięsa ,oraz nabiału i jajek.Jem umiarkowanie ryby i dużo warzyw.Od leku metypred odchodziłem zgodnie z zaleceniem powoli redukując dawkę. Dzisiaj zdarza się że wezmę jedną tabletkę w tygodniu.Każde spożycie nadmiernej ilości białka (np. w postaci lodów czy ciastka)objawia się umnie w postaci opuchlizny i bólu stawów.Nie wiem czy lek który leży w lodówce mógł pomóc,ale odpowiednia dieta pomogła.Chętnie podejmę dyskusję na ten temat,jestem w posiadaniu publikacji na ten temat,nie wiem tylko czy jest to dopuszczalne na tym forum
Awatar użytkownika
 henia
Regulamin tego forum, nie zabrania ani też nie "wydziela" tematów, w obrębie których nie można tu dyskutować. Więc...
trubadur pisze:[...]Każde spożycie nadmiernej ilości białka (np. w postaci lodów czy ciastka[...]
Z mojej znajomości diet wszelkich: wymienione jedzonka-to raczej węglowodany niż białko.Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
 szater
Sądze ze najpierw nalezałoby podjac próbe leczenia MTX,TreXsanem czy czy lekami przeciwreumatycznymi modyfikującymi przebieg choroby,gdyby było to niewystarczające powinno sie wprowadzic Enbrel-jest to lek refundowany dla choroby na która pan choruje czyliu Reumatoidalne Zapalenie Stawów.Bardzo podobne bóle daje nadmiar kwasu moczowego ktorego kryształki umiejscowiaja sie w stawach -tzw dna moczanowa.Pomimo wszystko kazdy z nas to inna jednostka i czasem niekoniecznie co zadziała u jednego zadziała u drugiego.Uwazam tez ze decyzje o zastosowaniu tak mocno ingerujacych w organizm leków powinien podjąc bezwzglednie lekarz reumatolog....ale to tylko moje sugestie...pozdrawiam :notguilty:
Awatar użytkownika
 henia
Dodam tylko, że rzs jest chorobą objęta leczeniem w programach lekowych a Enbrel jest jednym z 4 leków biologicznych, którymi leczone sa najcięższe przypadki tej choroby.
Jak poważną ingerencją w organizm, jest leczenie lekami biologicznymi, pokazują kryteria jakie musi spełniać chory, żeby na taką formę leczenia, zdecydowali się jego lekarze.
http://prawo.legeo.pl/prawo/rozporzadze ... nych/zal1/
 tessa
Witam .Mój mąż lat 61chorował od roku niby na stawy. W lutym dostał wysypki ima podobno łuszczycę żadnych badań mu nie robili.Na zapytanie o badanie pani dermatolog stwierdziła że ma się smarować i smarować i cos pomoże.Na badanie radiologiczne da skierowanie jak mu pokrzywi palce i nogi.Poszłam prywatnie do przychodni radiologicznej ale oni chcą wiedzieć jakie to ma być i czego zdjęcie.Jakie to są badania i jak się nazywają? Bardzo proszę o poradę. :thx: