Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 młody
Mam 17 lat. Po raz pierwszy łuszczyca pojawila mi sie w wieku 12 lat. Przez 4 lata mialem spokoj jednak ostatnio ł powrocila. Najbardziej martwi mnie to ze pojawila sie takze w miejscu zmian tradzikowych na twarzy.. stosuje antybiotyk, dermatolog powiedziala mi ze stosowanie cocoisu ktorym obecnie smaruje reszte zmian tylko pogorszy stan tradziku. Proszę o wasza pomoc.. Nie wiem juz co robic..
 eeree
Zapytaj dermatolog o maści z tretinoiną albo tazarotenem. To pochodne witaminy A, które stosuje się tak w trądziku, jak i w łuszczycy.
Ja stosuję, z pozytywnym skutkiem, Locacid w kremie. Działa z opóźnionym zapłonem (przez pierwszy tydzień terapii nie widać żadnych efektów), ale efekty (myślę tu o łuszczycy) są warte oczekiwania.
Zamiast tego może Ci przepisać Zorac, który również dobrze działa na trądzik.
Aczkolwiek, jeśli stosujesz antybiotyki, to może rozwinęła się u Ciebie poważna postać trądziku, więc nie jestem pewien, co do tego, czy będzie w ogóle można użyć tych leków.