Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Można się opalać pod warunkiem, że skóra jest czysto wymyta z maści i natłuszczona. :) Najlepiej wziąć przed solarką 20 min kąpiel z dodatkiem soli i oliwki, lub porządny prysznic. Tak przynajmniej z 4-5 razy przed lampami.
irute91@ ....................
to masz tak jak ja............. mnie też szkodzi ale ja mam jeszcze atopowe zapalenie skóry a solarium nie sprawdzałam jeszcze :D :D
Kąpiele :) proste gotujesz słomę/lub płatki owsiane w garze dolewasz do wanny i leżysz 20 min wspomaga bardzo leczenie
Przed opalaniem nie stosować nic do kąpieli oprócz mydła i szamponu. Po opalaniu natłuszczanie. Kąpiele specjalne można sobie zastosować w inne dni :)
leki maja te własciwosc ze wchłaniaja sie do głebszych warstw skóry,samo zmycie warstwy pierwszej niekoniecznie cos da.Prodermina to jednak cos duzo mocniejszego niż Cocois i naprawde trzeba uwazac ze słoncem czy solarka.Trudno przewidziec jaka bedzie reakcja danego organizmu.Zadne kąpiele tego nie zmienia.Oczywiscie ważna jest też powierzchnia wchłaniania sie proderminy.Druga sprawa to ta prodermina która jest obecnie na rynku polskim_tylko jako masc ROBIONA-to troszeczke inna masc,skład jej jest inny i tak naprawde dopiero zaczynamy poznawac pewne skutki jej stosowania(jest na rynku od jesieni zeszłego roku)

Co do kąpieli to uwielbiam kąpiel w mocno zasolonym morzu a potem opalanko...wtedy dopiero widac efekt leczenia,zimą w Polsce stosuje :kąpiel solankową i zaraz po tym solarke ,nie zauważyłam aby mi to szkodziło,lubie takie własnie łaczone terapie. xd
jak widać każdy ma inne doświadczenia :)a ja po przerwie znowu zaczynam kurację proderminą, wczoraj posmarowałam na 2h i dziś tak jakby jest mały efekt, mniej naskórka się złuszcza i skóra jest napięta... ale efekty będą po dłuższym smarowaniu :) mam nadzieje że to coś pomoże ;P A jak z tą słomą? gdzie ją można kupić? bo to chyba nie o normalną chodzi?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2012, o 09:07 przez Paweł, łącznie zmieniany 1 raz. Powód: Wątek o owsie: http://forum.luszczyce.pl/leczenie-niekonwencjonalne/sloma-owsiana-t1643.html
Zwracam się z pytaniami:

- czy ktoś z Was stosował płynny preparat proderminy na skórę głowy? Jakie były efekty, i też po jak długim czasie? - i czy mógłby przytoczyć skład.

- Jakie są wasze doświadczenia po smarowaniu się preparatami z witaminą A? Obecnie ich używam w tym okresie letnim - po efekcie dość silnego "wysuszenia" skóry po miesięcznym stosowaniu proderminy (maść 5% na całą noc - rano kąpiel). Teraz testuję kolejny preparat własnej produkcji o następującym składzie:

Rp.
Vitamini A 200 000 j.m.
Linomag liquidi 18,0
Olei Cacao 6,0
Olei Siliconi 2,5
Lanolini 15,0
Eucerini ad 100,0

ten używam jako drugi, wcześniej używałem maści woskowej z witaminą A (skład gdzieś jest podany w innym wątku), ale mnie po dłuższym czasie przestała pasować (bardzo wolno się wchłaniała).

Długo miałem (ponad trzy lata) całkowitą remisję - teraz niestety się od maja schrzaniło - ale nie pękam... ;)

Co do doświadczenia z proderminą. Użyłem jej teraz w zasadzie po 15 latach. W moim przypadku jednak lepiej działa - jak się stosuje stężenia niższe (5%) i zostawia na kilka godzin: 8 do 10 niż w wyższych i na dwie czy trzy godziny. Po miesiącu jest ok., z tym, że przesuszenie skóry wymaga intensywnego natłuszczania jak i nawilżania. Jutro sporządzę mleczko z gliceryną i witaminą E - aby spróbować jeszcze takiego nawilżenia.
Ciekawy ten skład
Rp.
Vitamini A 200 000 j.m.
Linomag liquidi 18,0
Olei Cacao 6,0
Olei Siliconi 2,5
Lanolini 15,0
Eucerini ad 100,0
ja stosuje ochronną z wit A i u mnie świetnie się sprawdza natłuszcza rozpuszcza łuskę z racji tego że nie mogę tych co mają inne złuszczacze
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13