Rozmowy dotyczące choroby współistniejącej z łuszczycą, czyli łuszczycowego zapalenia stawów (łuszczycy stawowej).
Dlatego tez w swoich wypowiedziach uzyłam słowa czesciej, co znaczy że nie zawsze tak musi być. Cześciej występuje z łuszczycą paznokci, niz z ł skórną.

Napisałam równiez ze nie kazdy kto ma łuszczyce paznokci musi mieć łzs, ale wynika to też właśnie z diagnozy lub raczej jej braku, ponieważ lekarze jej nie diagnozuja lub ignoruja pacjenta.

Zgadzam sie z tobą w całej rozciągłości, dlatego ze wszystko co dotyczy łuszcycy skóry czy stawów jest nieobliczalne, i nie ma na to reguły. :(
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2012, o 00:35 przez Gosiaczek68, łącznie zmieniany 2 razy.
betka pisze:Powiedzcie mi Kochani, czy zmiany stawowe mogą się pojawić, zanim pojawią się objawy skórne? :)
Paweł pisze:Tak, mogą. Jednak znacznie rzadziej się to zdarza.
Badania mówią tak:
"[...]Często jedynym objawem dermatologicznym u chorych na łzs są zmiany paznokciowe co obserwuje się u ok. 56% chorych. Ich charakter jest różnorodny od plam olejowych paznokci naparstkowych do rogowacenia podpaznokciowego, powstawania głębokich bruzd, zmiany zabarwienia, oddzielenia się płytki od łożyska i całkowitego jego zniszczenia (20)[...]
Według 20.Mc Gonagle D., Conaghan P.(i., Fmcry P.:Psoriatic arlhritis . A unillcd concept twenly years on. Ailhrilis Rhenm. 1999,42,1080-1086.
Za http://luszczycalublin.republika.pl/fil ... hritis.htm

Czyli badania dowodzą, że tylko u ok. 40% chorujących na łzs, występują też objawy ł.skóry.
Ale aż ok. 60% chorych na łzs, ma przede wszystkim i jedynym, zmiany paznokciowe.
Łuszczyca, red. Hanna Wolska, Andrzej Langner, s 55 pisze:U około 68% chorych łuszczyca skóry wyprzedza zapalenie stawów, a u 26-30% może pojawić się nawet kilkanaście lat po rozpoczęciu choroby stawów. U części chorych (16%) zmiany na skórze i w stawach występują równocześnie w ciągu kilku miesięcy.
[...]
Czasem bardzo niewielkie zmiany skórne lub paznokci towarzyszą bardzo aktywnej postaci choroby.
Hmm.... źródła naszych wieści podane. Dalsze rozważania w tym zakresie, należą do pytającej.

Moja interpretacja:ł. stawowej nie musi zawsze towarzyszyć ł. skóry, ale w ok.60% przypadków, towarzyszy jej ł. paznokcia, która czesto jest jedyną oznaką dermatologiczną posiadania tejże. O tym mówi zapodany przeze mnie link.

Wieści Pawła: w przypadku posiadania takich form ł. jak: ł. stawowa i ł. skóry - w 70% takich przypadków, ł. skóry wyprzedza pojawienie się ł. stawowej :)
Cyt.
[...]Łuszczycowe zapalenie stawów to przewlekła choroba zapalna stawów, która często występuje z łuszczycą, choć nie zawsze jest to regułą; czasem symptomy łuszczycy mogą być ledwie zauważalne. Łuszczyca może poprzedzać wystąpienie zapalenia stawów, obie choroby mogą wystąpić równocześnie lub zapalenie stawów może wyprzedzać zmiany łuszczycowe; jednak schorzenia te przebiegają niezależnie od siebie. [...]

http://www.reumatologia24.pl/luszczycow ... stawow.htm

Ze źródeł jakie zapadała Henia czy też Paweł wynika,że statystyki co do ŁZS są różne, w zależności z jakiego źródła sie korzysta, i jak sie okazuje nic nie jest regułą.
Mysle ze powód jest bardziej prozaiczny niż nam sie wydaje...wiele osób juz bedac w zaawansowanej chorobie-łuszczycy plackowatej np...nie zauwaza u siebie zmian na paznokciach ...lub nie kojarzy ich w ogóle z łuszczyca,bo sa zbyt male,ledwo widoczne lub....poprostu nigdy nikt im uwagi nie zwrocił ze to moze byc wynikiem choroby zwanej łuszczyca paznokci.Co do stawów to tu tez zmiany w stawach sa tak mało widoczne na poczatku,czesto wyniki niczego nie potwierdzaja a człowiek chodzic nie moze z bólu ale podczas wizyty u lekarza okazuje sie ze....nic nam nie jest,zwyrodnienia i inne cuda wianki,przepychaja nas od lekarza do lekarza i kazdy czyni tzw.spychologie.Choruje wiele dziesiatków lat znam ten ból i te golgote diagnozowania na sobie.Nie potrzebne mi badnia amerykanskie czy kazde inne aby wiedziec czym jest łuszczyca stawowa."Suche" informacje niczego nie zmienia,potrzebna jest edukacja i chorych i lekarzy reumatologów.Mam wspaniałą pania reumatolog...ale przyznam szczerze nigdy nie ogladala moich dłoni,paznokci rak czy nóg a moze własnie tu tkwi problem.Gdy zmiany sa widoczne na zdjeciach rtg to staw juz jest praktycznie nie do uratowania...wczesniej czy pózniej zaczna sie komplikacje i trzeba bedzie operowac.Czynnik reumatoidalny....jak u mnie był na przykład dwukrotnie pozytywny,CRP...nawet podczas bólu głowy w momencie pobierania krwi moze wyjsc podwyższony a podczas bólu stawu,obrzeku i zaczerwienienia...moze nie byc podwyzszony.Takie rzeczy sie zdarzaja,dlatego potrzebna jest całosciowa diagnostyka.Jak ktos ma miec łuszczyce czy łzs to i tak bedzie miał...nie mozna temu zapobiec.Niewazne czy miał obiawy łuszczycowe na paznokciach czy nie.Mało istotne bedzie takze czy pierwsza była łuszczyca skórna czy stawowka.jestesmy jedna z tych grup chorych gdzie powiedzenie"lepiej zapobiegac niz leczyc....sie nie sprawdza :notguilty: Pogody ducha,radosci dnia codziennego,usmiechu i wiary że bedzie dobrze xd
szater pisze:[...]ale przyznam szczerze nigdy nie ogladala moich dłoni,paznokci rak czy nóg a moze własnie tu tkwi problem[...]
Zgadzam się z tym w zupełności, dlatego tego swojego linka zapodałam tu.

Ł. paznokcia jakoś tak, po macoszemu, jest traktowana, i przez nas, i przez naszych lekarzy. A przecież badania jasno dowodzą: są bóle stawów + ł. paznokcia - poważnie należy rozważyć ł. stawową. Niektóre źródła podają nawet, że taki "zestaw" funkcjonuje w ponad 90% przypadków.
szater pisze:[...]Jak ktos ma miec łuszczyce czy łzs to i tak bedzie miał...nie mozna temu zapobiec.Niewazne czy miał obiawy łuszczycowe na paznokciach czy nie[...]
Jakoś tak defetyzmem powiało, przy święcie.
Ja uważam, że to jednak ważne. Bo nawet jak są kłopoty z ostateczną diagnozą, to mi jak katarynka z tylu głowy brzmi, to, co Wy stawowcy, powtarzacie jak mantrę: ruch, ruch, ruch. Nie wyleczysz ale pomożesz nim napewno sobie, i swoim stawom. Dziękuję za życzenia :)
Witam wszystkie Biedronki. bylam wczoraj u Reumatologa ze swoimi stawami .Jak sie dowiedzial ze choruje na luszczyce to stwierdzil ze te bole moich kolan to lzs. nie bardzo go rozumie ale powiedzial ze to jest choroba obwodowa . Narazie poza Equarelem ktory ponoc tez dziala na stway przepisal mi VitrumCalcium1250+witamina D3 zawiera wapn z muszli ostryg (suplement diety)i Arthron complex oraz przeciw bulowe Mowalis mam to przyjmowac przez dwa miesiace a na wizyte do niego mam isc ze 6 tygodni . W odnisieniu do Waszych wczesniejszych wypowiedzi tez mam luszczyce paznokci a skorna narazie mi odpuscila a przeszla na kolana .