Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 paweł 36
mam na imie Paweł i walcze z ta choroba od jakichs 20 lat z rożnym skutkiem , jak kazdy , Mam pytanie czy bezpiecznym jest stosowanie cygoliny - mi ja przepisała p. dermatolog ,do tej pory byłem leczony kortosterydami typu dermovate i nowate , chociaz na poczatku były super efekty wysyp po jakims czasie byl straszny , miałem rowiez naswietlania uvb ale pomagały na krótko , pamietam ,że jako dziecko stosowałem róznego rodzaju masci z dziekci i na jakis czas miałem spokój , stosuje diete ale ta choroba jakos zawsze ze mna wygrywa ,dermatolog kazała smarowac cygolina wszystkie zmiany i trzymac ja cały dzien ale boje sie,że spale sobie nia skóre , przed zastosowaniem cygoliny kazała smarowac ciało sqamaxem zeby zeszła łuska - nie wiem co mam robic > Od dłuzszego czasu czytam rózne wypowiedzi i postanowiłem do was dołaczyc na tym portalu i jezeli ktos mógłby mi pomóc to bede wdzieczny .
Awatar użytkownika
 Paweł
Witaj Pawle,

Jeśli coś złego będzie się działo z Twoją skórą od cygnoliny to będziesz wiedział - poparzysz się po prostu. Ale z poparzeniami też można sobie poradzić. Trochę mnie dziwi stosowanie cygnoliny na cały dzień - czyżby była ona w postaci pasty?
 paweł 36
dziekuje za odpowiedz :) chciałem sie jednak dowiedziec ,czy przed zastosowaniem cygoliny mam najpierw posmarowac sqłamaxem zeby pozbyc sie łusek a pozniej dopiero cygolina a tam mam paste -zapomniałem wspomniec
Awatar użytkownika
 Paweł
Zawsze przed każdym właściwym leczeniem trzeba pozbyć się łuski. Bo ona utrudnia wchłanianie się maści.
Awatar użytkownika
 Gosiaczek68
Witam Pawle na forum. :D
Zawsze przed leczeniem należy zlikwidować łuskę, czyli maziać sie tym przez kilka dni. Dopiero na skórę wolną od łuski nalezy zastosowac leczenie. :)
A jakie masz stęzenie tej pasty?
 paweł 36
pozdrawiam serdecznie :) i dziekuje za pomoc , mam paste o sterzeniu 0,20 , pytałem , poniewaz doktor ,powiedział mi ,że przed smarowaniem sie cygolina , jezeli bede miec łuski mam sie najpierw wymaziac preparatem na złuszczanie a pozniej cygolina , czytajac wasze posty miałem przeczucie ,ze cos jest nie tak i wolałem zapytac , nigdy przed tem nie stosowałem cygoliny , a maziam sie nia od czwartku - :)
 paweł 36
witam serdecznie Wszystkich . :D byłem dzisiaj na wizycie kontrolnej - p.doktor zmieniła mi zasady stosowania pasty cygolinowej 0,2 % z smarowania w dzień na smarowanie na noc żeby raz lepiej działała a dwa, nie mam mozlwosci smarowania sie w dzien . Czy ktos z was stosował w ten sposób - i jakie były rezultaty . do stosowania po umyciu mam masc robiona z hydrokortyzonem . jestem laikiem w stosowaniu cygoliny , dlatego prosze ponownie o pomoc . :D
Awatar użytkownika
 szater
Zasada leczenia pasta cygnolinowa...jest troszke inna jej sie nie zmywa tylko dosmarowywuje,na skorze powinna byc do około 24h potem zmycie i po 12h ponownie zakładamy paste na 48h.
Pasta cygnolinowa wyglada jak pasta cynkowa(ma zreszta ją w skladzie)jest biala i ciezko sie ją zmywa.

Masc cygnolinowa jest koloru miodu,w zaleznosci od skladu bardziej lub mniej rzadka-ją stosuje sie na dwa sposoby:
-minutową:duze stezenie na krotki czas
-standardowa:zaczynajac od niskich stezen trzymamy na ciele do 2h.

jezeli stosujesz rzeczywiscie paste cygnolinowa to w nie znany mi sposob :surprised: masc robiona otrzymales aby dodatkowo wzmacniac leczenie lekkim sterydem byc moze ze wzgledu na krótki czas trzymania pasty na ciele,moze on też w razie poparzenia pomoc zaleczyc skóre(osobiscie wolałabym abys trzymał paste dluzej bez dodatkowego stosowania sterydu a na "po" pascie masc cholesterolowa...ale to tylko moje zdanie. :notguilty: