Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 ruda123
witam!!
Mam na imię edyta wczoraj lekarz dermatolog u mojego partnera zdjagnozował łuszczyce przepisał mu maść belosalic i drugą maść novate. czytam to i nic nie rozumiem może ktoś z was mi pomoże od czego zacząć.
proszę o pomoc
Awatar użytkownika
 szater
Witam i pytam... ;) czego dokładnie nie rozumiesz? bo pytanie bardzo rozlegle.Widzisz wszystko co o łuszczycy to zawarte na tym forum a ciagle wychodza nowe rzeczy.Trudno w dwóch słowach napisac cała historie łuszczycy.Musisz spokojnie poczytac,poszukac tematow ktore budza twoje watpliwosci.Kazdy z nas ma 'swój" rodzaj łuszczycy,chorujemy inaczej i inaczej reagujemy na leki.Łuszczyca wystepuje w róznych odmianach i na roznych czesciach ciala,choruja na nia i malutkie dzieci,młodziez,dorosli ale tez atakuje tych po 40rż i nawet po 70-tym.Musisz dokładnie wiedziec :
-co to za rodzaj łuszczycy
-gdzie sa wykwity
-moze wiesz co spowodowało wysyp
...jak odpowiesz sobie na te pytania ...bedzie łatwiej ci pomóc poza tym mysle ze koniecznie rozmawiac musisz ze swoim partnerem,to trudna sytuacja dla niego...łuszczyca to choroba nieuleczalna,ma sie ją na całe zycie,mozna przekazac dzieciom,zarazic sie nia nie da...generalnie jest brzydka i czasem powala nawet najsilniejszych.Koniecznie musisz zdobyc duzo info i przekazac ją swojemu partnerowi.Dobrze byłoby aby i on zdecydował sie zalogowac na forum,tu mozemy mówic o wszystkim.Milej lektury,wiary i nadziei.... w razie pytan...jestesmy :*
 ruda123
Witam!!

na początku chciałam bardzo podziękować za parę istotnych dla mnie informacji. z tego co się zdążyłam zorientować z tego portalu to Adam ma łuszczycę która występuję po 40 r życia wykwity występują na łokciach i kolanach. lekarz który wypisał mu maści nić więcej nie powiedział, na chwilę obecną zaczął stosować dwie maści rano Belosalic na noc Novate dowiedziałam się też że łuszczycę można zaleczyć a nie wyleczyć. Chciałam bym prosić o informacje na podstawie jakich badań i wyników można potwierdzić że to jest na pewno łuszczyca, czy tylko oględziny zmian chorobowych są opiniotwórcze do postawienia takiej diagnozy.Bardzo proszę o jakąś podpowiedż zdecydowałam się na ponowną konsultację Adama u innego lekarza może on inną diagnozę postawi,sama nie wiem,