Jak będziesz kupować pierwsze to polecam zacząć od czegoś na niższym obcasie, może 4-5cm, żeby przyzwyczaić się do chodzenia w nich. Ja mam teraz pewnie dziesięć par różnych sztybletów i codziennie noszę, nawet nie wyobrażam sobie jesieni bez nich! Kluczowa jest wkładka w środku - musi być miękka i dobrze wyprofilowana, wtedy możesz w nich chodzić cały dzień bez problemu. Jeśli chodzi o rozchodzenie to dobre buty ze skóry naturalnej rozchodzą się po około tygodniu noszenia, ale nie powinny strasznie uwierać już na początku. Jak coś mocno uciska to znaczy że rozmiar jest zły albo model po prostu nie pasuje do twojej stopy. Fajnie jest mieć kilka par i zmieniać je co drugi dzień, wtedy stopy nie męczą się tak szybko. Do codziennego noszenia wybierz model na zamek, sznurowane są fajne wizualnie ale trochę męczące w zakładaniu każdego dnia. Ja mam ulubioną parę czarnych na średnim obcasie które noszę pewnie trzy razy w tygodniu i są idealne do wszystkiego - do spodni, spódnic, sukienek. Koniecznie wypróbuj w sklepie i pochodz w nich po sklepie kilka minut żeby sprawdzić czy są ok. Spójrz na różne modele, na przykład na
https://lamanti.pl/kategoria/jesien-zima/sztyblety/ Mają tam sporo modeli na jesień i zimę.