Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
Tak sobie z jedną osobą koresponduje i lekarz, którą leczy tą osobę (znany prof. Langner) powiedział, że dziegcie są wycofywane w Polsce w wyniku nacisku ze strony norm UE (a mamy jeszcze Cocois, który słabo jest już dostępny), podobnie cygnolina robiona ma być wycofywana. I weź się tu człowieku dziw, że lekarze tylko sterydy przepisują bądź inne silne i drogie leki, skoro zabierane są nam inne mniej inwazyjne metody leczenia.

Bulwersuje mnie ta unia... A co Wy o tym myślicie?
Z ostatnich wiesci;cygnolina jest wycofywana z leczenia klinicznego i szpitalnego ze wzgledu na to :ŻE BARDZO USZKADZA NARZĄDY WEWNETRZNE,SZCZEGÓLNIE ZABRANIA SIE STOSOWANIA JEJ POD OKLUZJE!....chyba nic już mówic nie musze...posade strace .....ale ciekawi mnie jedno dlaczego do czasu wejscxia do Unii leczylismy sie cygnoliną ,dziegciami i jakos smiertelnych wypadków nie odnotowano.... :devil:
....ale o czym tu mowic skoro dla Unii marchewka to owoc..... :devillaugh:
a znalazl ktos oficjalna informacje o tym?
czy chocby o dziegciach?
bo cos mi sie wydaje ze to taki gluchy tel...
pacjent powie lekarzowi, ze nie bylo w aptece, potem lekarz nastepnemu, ten ze cos slyszal od farmaceutki, itd itp
Awatar użytkownika
 Paweł
Oficjalnie to nie mam żadnych info. Ale już jest problem z zakupem np. Cocoisu, a to może o czymś już świadczyć. Zresztą takie info jak wycofywanie leków nie jest szumnie jakoś ogłaszane. Więc mogą wycofać i nawet nie zauważymy jak z dnia na dzień nie będzie jakiegoś leku.
To by był masakra, bo z mojego prawie 39 letniego doświadczenia mogę powiedzieć, że jedynie dobrze robi właśnie cygnolina.
A jeżeli chodzi o dziegcie - pewno je trzeba będzie wytwarzać samemu.
Niby jesteśmy w Unii Europejskiej i co? - nie mamy prawa wyboru metody leczenia?