Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 Feliks96
Witam mam 18 lat na łuszczycę choruję od urodzenia zawsze były to drobne kropki.Od roku stosuję Daivobet żel.Jest dość dobry tylko jestem troszkę załamany tym że idzie ciepło a ja mam takie brzydkie łokcie ciągle pojawiają mi się nowe kropki. chciałbym byście ocenili moją łuszczyce czy dobrze to wygląda czy nie. Prosił bym was byście potpowiedzieli mi dla czego ciągle pojawiają się nowe kropki.Dacię jakąś wskazówkę w diecie ?
Załączniki
Photo-0114.jpg
Photo-0114.jpg (27.08KiB)Przejrzano 2167 razy
Photo-0113.jpg
Photo-0113.jpg (18.19KiB)Przejrzano 2167 razy
Awatar użytkownika
 antonia
Feliks96 pisze:Prosił bym was byście potpowiedzieli mi dla czego ciągle pojawiają się nowe kropki.Dacię jakąś wskazówkę w diecie ?
Dlaczego? Z pewnością Twój organizm przed czymś się broni, mogą to być chore migdałki, próchnica zębów, czy nadmiar toksyn w organizmie. Musiałbyś sobie porobić szczegółowe badania. Twoja łuszczyca wygląda nieźle i musisz dbać o to, by do końca ją zaleczać, jak będziesz miał zdrowy organizm, to być może też remisja utrzyma się dłużej. Jeśli chodzi o dietę, to trudno coś podpowiedzieć, każdy reaguje inaczej, na mnie wcale nie działa.
Daivobet stosujesz w/g mnie już stanowczo za długo i skóra się na tyle przyzwyczaiła, że przestała na ten lek reagować.
Czas zmienić na coś innego, poczytaj na forum czym się leczymy i spróbuj coś do siebie dopasować.

Jak każdy lek, lek Daivobet maść może powodować wystąpienie działań niepożądanych.

Przyjęto następującą klasyfikację częstości występowania działań niepożądanych:
•bardzo częste (występują u więcej niż 1 na 10 pacjentów),
•częste (występują u więcej niż 1 na 100 pacjentów i u mniej niż 1 na 10 pacjentów),
•niezbyt częste (występują u mniej niż 1 na 100 pacjentów i u więcej niż 1 na 1000 pacjentów),
•rzadkie (występują u mniej niż 1 na 1000 pacjentów i u więcej niż 1 na 10 000 pacjentów),
•bardzo rzadkie (mniej niż u 1 na 10 000 pacjentów, w tym pojedyncze przypadki).

U około 10% pacjentów leczonych tym lekiem mogą wystąpić objawy niepożądane o niewielkim nasileniu.
Często:
świąd, wysypka i uczucie pieczenia skóry.
Niezbyt często:
ból i podrażnienie skóry, zapalenie skóry, rumień, zaostrzenie zmian łuszczycowych, zapalenie mieszków
włosowych oraz zmiany zabarwienia w miejscu stosowania.
Rzadko:
łuszczyca krostkowa.

Objawy niepożądane odpowiednio dla kalcypotriolu i betametazonu:
Kalcypotriol
Objawy niepożądane obejmujące reakcje w miejscu stosowania to: świąd, podrażnienie skóry, uczucie pieczenia i kłucia, suchość skóry, rumień, wysypka zapalenie skóry, wyprysk i nasilenie łuszczycy, nadwrażliwość na światło, reakcje nadwrażliwości, w tym rzadkie przypadki obrzęku naczynioruchowego i obrzęku twarzy.
Działania ogólnoustrojowe po zastosowaniu miejscowym występują bardzo rzadko, powodując hiperkalcemię (nadmierne stężenie wapnia we krwi) lub hiperkalciurię zwiększenie wydalania wapnia z moczem).
Betametazon (w postaci dipropionianu)
Ten lek zawiera kortykosteroid o silnym działaniu. Po zastosowaniu miejscowym leku mogą wystąpić reakcje miejscowe (szczególnie po długotrwałym stosowaniu) w postaci zaników skóry, teleangiektazji (poszerzenie żyłek i tętniczek), zapalenia mieszków włosowych, nadmiernego owłosienia, zapalenia skóry wokół ust, uczuleniowego kontaktowego zapalenia skóry, odbarwień i prosaków koloidowych. W trakcie leczenia łuszczycy istnieje ryzyko wystąpienia uogólnionej łuszczycy krostkowej.
Działania ogólnoustrojowe po miejscowym zastosowaniu kortykosteroidów występują u dorosłych rzadko, lecz mogą być ciężkie, jak zahamowanie wydzielania hormonów przez korę nadnerczy, zaćmę i wzrost ciśnienia w gałce ocznej, szczególnie po długotrwałym stosowaniu.
Działania ogólnoustrojowe występują częściej, jeżeli lek stosuje się pod opatrunkiem okluzyjnym (folia, fałdy skóry), czy kiedy stosowany jest długotrwale oraz na duże powierzchnie skóry.

http://www.leki-informacje.pl/lek/ulotk ... iepożądane
Awatar użytkownika
 antonia
Wydaje mi się, że najodpowiedniejszym lekiem na teraz byłby dziegieć - maść o nazwie cocois lub prodermina. Nie mam dużego doświadczenia w tym kierunku, ale przypuszczam, że wkrótce odezwie się ktoś z większą praktyką i z pewnością Ci podpowie w jaki sposób to najlepiej stosować. I tak jak uprzednio napisałam, porób badania. :)
Awatar użytkownika
 henia
Feliks96 pisze:Witam mam 18 lat na łuszczycę choruję od urodzenia zawsze były to drobne kropki.Od roku stosuję Daivobet żel.Jest dość dobry tylko jestem troszkę załamany tym że idzie ciepło a ja mam takie brzydkie łokcie ciągle pojawiają mi się nowe kropki. chciałbym byście ocenili moją łuszczyce czy dobrze to wygląda czy nie. Prosił bym was byście potpowiedzieli mi dla czego ciągle pojawiają się nowe kropki.Dacię jakąś wskazówkę w diecie ?
Jeżeli z tą chorobą zmagasz się już tak długo, to i doswiadczenia w walce z nią masz spore. Może podziel sie z namni nimi w sensie co i jak dotychczas stosowałeś? a my majac ogląd rzeczy, będziemy mogli, w duzym przyblizeniu, Ci cos jeszcze podpowiedzieć.

Zgadzam się z Antonią jesteś w trakcie wysypu, stąd i cały czas nowe zmiany - zalecenia antonii naprawdę godne Twojej wiekszej uwagi w sensie badania.

Jeżeli daivobet przez rok nie zaleczył, to i juz nie zaleczy. Tego jestem pewna.
Trzeba szukać czegos nowego, nie każdy reaguje na leczenie calcipotriolum.
Dalej to moga być i dziegcie i cygnolina np. Trzeba poeksperymentować niestety - chyba, że masz już jakieś doświadczenia wlasne w ich tematach, wtedy bedzie łatwiej z podpowiedziami. Powodzenia :)
 Feliks96
A wiedź tak całe życie miałem największy problem z łuszczycą głowy na ciele praktycznie nie miałem nic drobne plamki z którymi zawsze sobie radziłem. Daivobit jest dla mnie bardzo skuteczny na skórę głowy więc go nie zmieniam a i nim smaruję ciało takie zalecenie lekarza. Właśnie tak od pół roku zaczeło mnie intensywnie wysypywać w miejscach w których nigdy nie miałem to plecy brzuch tułów i te nieszczęsne łokcie na których jest tego coraz więcej. Czy to może być przyczyną tego że właśnie dojrzewam ??? ma to jakiś związek
 euterpe
Spróbuj iść na solarium. Mi udało się zaleczyć nogi po dwóch latach dzięki solarium i żelowi z aloesem. 5 minut na tydzień wystarczy :) Wyglądasz i tak świetnie.