Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 Wsciekly
Jakby wam to powiedziec lejcie na to,mam to od 8r. zycia,przejmowalem sie tym ale skonczylem,jestem jaki jestem i w dup. Mam ze sie komus cos nie podoba
 aga79
Mam to samo z ranek wychodzi łuszczyca.Nawet kiedy skarpetki mnie uciskały powyżej kostek wystąpiła u mnie w tym miejscu łuszczyca :devil:
Awatar użytkownika
 marta_z-j
wygląda że i ja tak mam - w miejscach gdzie najczęściej robiły mi się "wrzodziaki" które oczywiście wyduszałam zrobiły mi się zmiany (odkąd wiem że mam łuszczycę nie robię już takich akcji, nawet zwykłego pryszcza boję się wycisnąć), po laparoskopowym wycięciu woreczka mam 4 niewielkie blizny z czego na 2 w pojawiły się zmiany, do tego lewe ramię - noszę na nim kota a ten ze szczęścia wbija pazurki, czasem uda mu się mnie dobrze dziabnąć więc i tam coś się pojawiło.
Nie przejmowałabym się tym zbytnio (bo w końcu w innych miejscach też się przeciez robią) ale chciałam zrobić jeszcze jeden tatruaż (chciałam zakryć blizny na ramieniu) a w tej sytuacji po prostu się boję :( na szczęście jeden na plecach zrobiłam z półtora roku przed pojawieniem się choroby więc choć ten jeden będę miała - jest teraz dla mnie czymś w rodzaju pamiątki po byciu zdrową.
 pytunia
Na nogach i kolanach zmiany pojawiały mi się po zacięciu maszynka do golenia. Zanim pojawiły mi się zmiany na głowie to miałam tam okropne ropne pryszcze, które oczywiście wyduszałam i odkażałam spirytusem. Z kolei na twarzy to były takie malutkie krostki wypełnione albo czymś białym, albo wodnistym i w tym miejscu plamki.Plecy najpierw ropne zmiany potem w tym miejscu plamki.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
 puma
kiedyś, w dzieciństwie też zmiany pojawiały mi się na zadrapaniach. teraz jakoś się to odmieniło. mam blizny pooperacyjne i nie pokazują się na nich zmiany. na skaleczeniach i zadrapaniach również nie. mam łuszczycę raczej książkową- łokcie, łydki, dół kręgosłupa, za uszami. przynajmniej w tej chwili tak to wygląda :)
 pytunia
A tu chciałam zapytać się co jest lepsze golenie czy depilacja w przypadku nóżek?Co jest bezpieczniejsze?Bo słyszałam, że depilacja jest odradzana a tak chciałam napisać do mikołaja o depilator.
Awatar użytkownika
 szater
Witam...Kalcypotriol jest syntetyczną pochodną witaminy D3,stosujemy ją bardzo czesto,wystepuje pod nazwami:SOREL PLUS(bedzie dostepny w II połowie roku)DAIVONEX i angielski DOVONEX-na te masci,kremy,płyny mowimy analogi WITAMINY D3.Połaczenie tego analogu ze sterydem sposodowało powstanie analogicznie DAIVOBET(polski) i DOVOBET (sprowadzany z Anglii)-do tego preparatu własnie sie odniosłes.Poczytaj troszke forum,znajdziesz duzo innych info na temat leczenia.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
 henia
Witaj Black :)
Zastosowanie kalcypotriolu w leczeniu ł., to odpowiedź na stwierdzone klinicznie przypadki, w ktorych niedobór vit. D3, mógł być przyczyną czy jedną z przyczyn, wystąpienia ł. Taką też rolę medycyna przypisuje vit. A.
Powstanie preparatów, o których wspomniała Szater, to odpowiedź, na ten tok myślenia czy też szukania przyczyn. Czy u Ciebie zadziała? musisz niestety sprawdzić sam, taka już nasza dola.
Tu, na forumku, aktualnie tą metodą-daivonex, leczy się Mart_z-j. Pogadaj z nią :D
Awatar użytkownika
 puma
witaj black :) ja stosuję na skórę głowy płyn dovonex. u mnie się sprawdza. działa wolno ale działa. musisz pamiętać, żeby całkowicie pozbyć się łuski (jeśli masz), inaczej efekty działania leków będą słabe bo nie działają jak salicyle. i po stosowaniu dobrze nawilżać skórę bo pochodne wit d strasznie wysuszają. powodzenia.