Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 Hania888888
Witam. Mój 10letni syn ma podejrzenie łuszczycy my z mężem nie mamy. Od strony męża ma teściowa ale dostała po 50 i lekarz jej powiedział że nie ma łuszczycy genetycznej Ponieważ dostała ja późno. Ode mnie ma mojej babci siostra rodzona więc dla mojego syna daleka rodzina. Czy to możliwe że odziedziczyl łuszczyce po którejś z nich? A może lekarz się myli podobno lojotokowe zapalenie skóry wygląda podobnie do łuszczycy.
Awatar użytkownika
 TomaszJ
Dla pewności możesz diagnozę potwierdzić u innego lekarza. To nie musi być łuszczyca - może to być AZS, łojotokowe, a nawet alergia. Ewentualnie możecie też poprosić o badania laboratoryjne.

Z tym dziedziczeniem to bywa różnie. Szacuje się, że 10% populacji posiada geny odpowiadające częściowo za łuszczycę. Czyli dziecko może dostać trochę od mamy, trochę od taty i razem może z tego wyjść łuszczyca - mówiąc w dużym uproszczeniu :)

Natomiast nie wiem skąd stwierdzenie lekarza, że łuszczyca późno ujawniona nie jest łuszczycą dziedziczną. Pierwszy raz się z takim czymś spotykam :P
Awatar użytkownika
 szater
Proponuję poszukac jakiegos lekarza dermatologa klinicznego,pracującego w szpitalu,ma on większe doswiadczenie,wiekszą stycznosc z wszelkiego rodzaju odmianami łuszczycy czy innych chorób.Co do dziedzicznosci jest to udowodnione,tak że dyskusja nie ma sensu,u mnie nikt w rodzinie nie miał(bliskiej) a też odziedziczyłam po bracie dziadka,podobnie jak daleka kuzynka.Gen musiał byc i akurat ujawnił sie u brata dziadka a nie u dziadka.Spokojnie podejdz do tematu,łuszczyca to nie wyrok.