Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
Witam uprzejmie,

Miesiąc temu byłem u Pani Dermatolog i orzekła łupież Gilberta, ale dość nietypowy, bo plama powstała na udzie. Powinien statsytycznie zejść, a się rozszerzył. Od razu zapytała czy w mojej rodznie nikt nie miał łuszyczycy lub nie byłem alergikiem. Nikt z mojej rodziny tego nie miał, nawet prababcia, którą znałem. Niestety łatwo pomylić łuszczycę z czymś. Ja zauważyłem, że po przejechaniu plam z naciskiem bieleją, tak samo przy kontakcie z wodą lub z maścią, a potem jeszcze bardziej stają się czerwone. Czy ktoś mający łuszczycę ma taki symptom. Bardzo bym prosił o pomoc, bo panicznie się boję łuszczycy.

Pozdrawiam:)
Witaj Hoper, przy łuszczycy charakterystyczne jest to, że na zmianie tworzy się łuska, u mnie plamy zaczerwieniają się w kontakcie z wodą, kremami, maściami więc odwrotnie jak u Ciebie. Rozumiem Twój niepokój, ale to na prawdę w niczym nie pomoże, głowa do góry a w razie potrzeby pytaj.
Dziękuję Ci ślicznie:) Mi schodzi skóra, jest jak gdyby taka sucha skóra i się pruszy. Jednak jak po smaruję to przez te kilkanaście sekund jak gdyby wszystko zginęło i nic nie ma, później się robi takie bardziej czerwone. Chyba muszę się wybrać do innego Dermatologa. Jeszcze raz ślicznie dziękuję:)