Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
Witam,

Najdalej miesiąc temu zauważyłem u siebie na stopie swędzące 2 czerwone plamy - myślę sobie, przejdzie. Niestety nie przeszło a co gorsza swędzące plamki pojawiły się na zgięciach kolan (symetrycznie od strony wewnętrznej), na głowie, pośladkach a także jak dzisiaj zauważyłem na penisie. Wszystkie są albo czerwone albo ciemnofioletowe, i niektóre swędzą choć nie zawsze. Średnia ich wielkośc to 0,5-1cm. Co to za szajs? Sporo czytałem o łuszczycy i bardzo się boje że to właśnie może być to, tym bardziej że zmiany łuszczą się i są lekko wypukłe. Smarowałem je maścią witamoniową, mocznikową ale niestety zmiany nic nie reagują. Mam 23 lata, nigdy nie miałem problemów skórnych no i w sumie czuje, że dzieje się niestety coś niebrego. Załączam zdjecia zmian na nogach. Prosze o pomoc i odpowiedź.

http://zapodaj.net/8ffcf4dced83f.jpg.html
http://zapodaj.net/952f0461685aa.jpg.html
http://zapodaj.net/af47dad34c208.jpg.html
Witam. Mnie to nie wygląda na typową łuszczycę, chociaż mogę się mylić. Jest tak dużo chorób skórnych podobnych do łuszczycy, a nie będących nią, że nie można na podstawie kilku fotek stwierdzić co to za choroba. Najlepiej zrobisz udając się do lekarza w celu prawidłowego zdiagnozowania.
cid pisze:Co to za szajs? Sporo czytałem o łuszczycy i bardzo się boje że to właśnie może być to,
Faktycznie łuszczyca to "szajs", ale to nie trąd, na to się nie umiera, nie ma się czego bać xd
moje plamki łuszczycowe są podobne do tych na twoich fotkach ale na 100% nie potwierdzę, czy to co ty masz to łuszczyca. mój ślubny miał podobne plamki, które okazały się jakimś grzybem i zeszły po kilku kąpielach w nizoralu (spróbuj!)
U mnie wygląda tak łuszczyca. Dwa pierwsze zdjęcia łuszczyca w trakcie leczenia - spłaszczone. A trzecie w trakcie wysypu - pojawia się pojedyncza zmiana wypukła. Ale to u mnie. Musisz iść do dermatologa, bo tu to możemy sobie gdybać. Nie zdiagnozujemy Ci choroby.
Dziękuje za odpowiedzi. Szampon przeciwłupieżowy stosuję, ale nizbyt wiele pomaga - dalej mam fioletową plamę na skórze głowy choć już sie spłaszczyła i się chyba nie łuszczy. Jutro zapisuje się do dermatologa bo niepokoi mnie to bardzo. Dziekuje za odpowiedzi wszystkim, jeśli ktoś miałby jeszcze coś do dodania to prosiłbym o wypowiadanie się.
Jestem świeżo po wizycie u dermatologa. Oczywiście oczywiście od razu padło pytanie czy ktoś w rodzinie chorował na łuszczyce, gdyż na początek własnie ona była brana pod uwagę. Po obejrzeniu zmian dermatolog stwierdziła, że to liszaj płaski i przepisała elocom. Niestety nie wypytałem o szczegóły bo dermatolog była bardzo pośpieszalska, wiem jedynie że leczenie będzie równie uciażliwe co łuszczyca. W sumie nawet nie wiem czy to to do końca ale opis na wikipedii pasuje. Ciężka sprawa, nie wiem nawet co teraz robić...
cid pisze:Ciężka sprawa, nie wiem nawet co teraz robić...
Zastosować się ściśle do poleceń lekarza, leczenie może być długie ale jest nadzieja całkowitego wyleczenia, odwrotnie niż przy łuszczycy. Możesz początkowo smarować tą maścią pod okluzję dla pełniejszego i lepszego wchłonięcia. Czy elocom to jedyne lekarstwo jakie Ci przepisała?