W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Awatar użytkownika
 antonia
Skąd te wiadomości na temat dawki leczniczej?
I przy jakich dolegliwościach wątroby się tyle stosuje?

Nie napisałaś, że polecasz, to prawda, ale Monika tak zrozumiała. :(
 Basieńka44
Ostropest to zioło na wspomaganie wątroby a kiedy niewydolna leczniczy
nie można sobie taką ilością zrobić krzywdy
dawki takie miałam zalecane przez lekarza tak ja jak i moje dziecko
profilaktycznie można się wspomagać jedną łyżeczką
ale kiedy wątroba niedomaga nic to nie da
a potem ludzie piszą że u nich nie działa
bo nie zadziała w ilości 3 łyżeczek
jak znajdę źródło wstawie
Awatar użytkownika
 antonia
Proponuję wstrzymać się z zażywaniem takich dawek do czasu udokumentowania przez wiarygodne źródło. Ostropest to mimo wszystko lekarstwo i może lepiej być ostrożnym w dawkowaniu.
Poza tym w jakim celu brać taką ilość leku bez badań, czy jest taka potrzeba?
Awatar użytkownika
 antonia
[W zatruciach, schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego, przy niestrawności: pić 3 razy dziennie szklankę wywaru pół godziny przed jedzeniem (czyli 3 łyżeczki owoców ostropestu dziennie)
Czyli mniej niż połowę dawki przez Ciebie podanej.
 Basieńka44
We wcześniejszych artykułach te dawki są dla dzieci :D
antonia.............żebyśmy się dobrze zrozumiały nie namawiam nikogo na taką czy inna dawkę takie dawki są mi znane takie podaje
dawki w łyżeczkach to dawki dla dzieci
Lecznicza dawka sylimaryny zawartej w ostropeście to 420 mg na dzień, podzielone na trzy porcje.
W nasionach ostropestu jest 5 % sylimaryny. Jak wyliczyli inni, to daje 84 g ostropestu na dzień, czyli 3 duże łyżki.
Awatar użytkownika
 henia
Tylko nieśmiało dopowiem, przyczyna ł., to wcale nie musi być źle działająca wątroba. Czyli ten ostropest tu przez nas polecany, to tylko na zasadzie wspomożenia - łyżka dziennie wystarczy w/g mnie.

Czym innym jest, jeżeli te nasze wyniki wątrobowe są nie teges, wtedy tak - dawka lecznicza.

Bardzo dobre wyniki ma - połączenie zajadania ostropestu z uczepem. Osobiście jestem aktualnie na takiej kuracji xd

PS.Basiu a z jakiego to powodu trujesz się tymi tabsami? przecież tam "chemia"? nie zdrowiej - ziółko? ;)
 Basieńka44
Heniu nie truje się tabsami bo nie biorę
ale brałam kiedyś więc lek mi dobrze znany
tymi tabsami wspomagałam wątrobę przy wirusie żółtaczki zakaźnej nie znając jeszcze ziół :D :D
i tylko te tabsy i oczyszczanie wątroby kroplówkami pomogły pozbyć mi się wirusa skutecznie co nie często się zdarza :) :)
jak czytam
uważam że dawka do trzech łyżek nie jest szkodliwa
łuszczyca to moim zdaniem niewydolność układów wydalniczych jak wątroba, nerki, płuca a kiedy te niewydolne funkcje oczyszczania przejmuje skóra :D :D
Tu z ulotki sylimarolu
Możliwe skutki uboczne: W zalecanych dawkach leczniczych ostropest nie wykazuje działania szkodliwego nawet przy długotrwałym stosowaniu. W trakcie stosowania możliwe jest wystąpienie zaburzeń żołądkowo- jelitowych. Sporadycznie obserwowane jest łagodne działanie przeczyszczające. W przypadku wystąpienia innych objawów niepożądanych, należy poinformować o nich lekarza.
http://www.doz.pl/ziola/p6044-Ostropest_plamisty
Jedno mnie zastanawia wiele osób stosuje oczyszczanie wątroby dużą ilością cytryn czy bardziej inwazyjnymi metodami a jeśli chodzi o lek naturalny który może wspomóc bez tych wszystkich cudów apeluje się o rozsądek :D
nikogo nie dziwi biegunka przy oczyszczaniu cytrynami przy oczyszczaniu ostropestem bierze się ją jako skutek uboczny :P
tak samo z witaminami czytam one konieczne
ale że to leki mało wzmianek :D o ostrożność :P
Awatar użytkownika
 henia
Basieńka44 pisze:[...]łuszczyca to moim zdaniem niewydolność układów wydalniczych jak wątroba, nerki, płuca a kiedy te niewydolne funkcje oczyszczania przejmuje skóra :D :D
Myślę, że teoria marzenie, każdego łuszczyka :D

Niestety obecna wiedza medyczna stoi na stanowisku, że ł. jest chorobą autoimmunologiczną. A te wszystkie nieprawidłowe leukocyty, czy też cytokiny mają też bardzo duży wpływ na nasz w sensie łuszczyków, nieprawidłowy metabolizm. I to ze względu na takie doświadczenia/badania, popiera się w sensie medycyna, wszystkie zabiegi poprawiające onego czyli jak najbardziej oczyścić i wspomóc organy odpowiadająca za te procesy w naszym organizmie. Dlatego piszemy tu o wspomaganiu pracy wątroby, a nie o jej leczeniu. Bo jeżeli już coś tam z nią jest nie tak, to tym winien zająć się koniecznie lekarz hepatolog a nie użytkownicy forumka xd

Basiu jeżeli bierzemy się za leczenie w sensie suplementację u siebie, to robimy to z wielką znajomością rzeczy w sensie znajomością swojego organizmu, to jest kanon, którego żadna miarą nie wolno nam pominąć; bądź tak jak henie - po konsultacji ze swoimi doktorami xd I to dlatego popieram stanowisko dzisiejszej Jubilatki :* w kwestii ostropestu - łyżka wystarczy. Żadnych biegunek nie będzie a efekt terapeutyczny tak, tyle że trochę oddalony w czasie. Tu, w sensie forumek, tylko takie drogi winniśmy polecać - bezpieczne :)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2013, o 11:27 przez henia, łącznie zmieniany 1 raz.
 Basieńka44
No wiesz Heniu czytając wpisy na forach odnoszę zupełnie inne wrażenie i to nie w sensie witaminy a poważne leki
są stosowane zbyt szybko w zbyt dużych dawkach
nie rzadko z przepisu lekarza właśnie
jak np sterydy :D :D

A tak przy okazji szukania skutków ubocznych ostropestu :D
znalazłam coś takiego
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=47134
był kiedyś żel Flexiderm świetnie u mnie działał na skórę tego jeszcze jednak nie sprawdzałam wiecie o tym coś????????