W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 Plinka
gosiaczek91 pisze:A co do tej drożdżowej papki to jakie proporcje stosowałaś Plinka? i jak długo?
O proporcję będzie trudno, tak na oko robiłam żeby taka papka powstała nie za rzadka bo spływa :D żółtko, drożdże (tak 1/4 paczuszki), olej rycynowy, sok z cytryny. Nałożyć, zawinąć folią i zmyć za 3 godzinki (może być dłużej). Stosowałam systematycznie 2/3 razy w tygodniu, chyba przed upływem miesiąca skorupa zupełnie zeszła i skóra była zaleczona :)
Awatar użytkownika
 antonia
.
Ocet jabłkowy

Dermatolodzy utrzymują, że ma właściwości przeciwalergiczne. Nie rozcieńczony, stosowany bezpośrednio na skórę, leczy dolegliwości skórne. Używany do płukania włosów zapobiega ich wypadaniu. Płukanie włosów w słabym roztworze octu pozwala dokładnie usunąć resztki piany i mydła i zapobiega przetłuszczaniu się włosów sprawiając, że długo pozostają one świeże, pachnące i z połyskiem.

Ocet jabłkowy jest słaby procentowo i dlatego najlepiej jest używać go w formie nierozcieńczonej

* Umyć włosy szamponem
* Spłukaćć
* Wcierać ciepły ocet w skórę głowy, na kilka godzin pod folię i zawinąć ręcznikiem, żeby utrzymać ciepło
* \spłukać osuszyć ręcznikiem
* Wcierać olejek kokosowy w skórę głowy opuszkami palców(nie za dużo, żeby włosów zbytnio nie przetłuścić)
* Dobrze jest wykonać masaż skóry głowy palcami w celu dobrego rozprowadzenie olejku i lepszego ukrwienia skóry.
 Plinka
Ja stosowałam/stosuję profilaktycznie tak, ze wcieram ocet (własnej roboty) w skórę głowy i nie zmywam go już :)