W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 half.dag789
Witam. Postanowiłam się najpierw przywitać i opisać swoją historię, a później poprosić o jakieś rady. Z łuszczycą zaczęłam walczyć jakoś w liceum czyli około 10 lat temu. Na początku byłam kompletnie nie obeznana z tym co mnie dotknęło i jak sobie z tym radzić. W związku z tym przeskakiwałam od dermatologa do dermatologa, ale żaden nie potrafił mi pomóc. Jak czytałam tak samo w moim przypadku skończyło się na notorycznym smarowaniu sterydami co skończyło się tragicznie biorąc pod uwagę, że duży wysyp miałam na twarzy i nikt nie ostrzegł mnie aby nie smarować się w miejscach intymnych i na twarzy. Ostatecznie doszłam do momentu, w którym nie byłam już w stanie pokazywać się wśród ludzi ponieważ tak silne były moje wysypy na twarzy i ciele. Wspomnę jeszcze, że mam zdiagnozowaną łuszczycę owłosionej skóry i wysypy umiejscawiały się na głowie, twarzy i miejscach intymnych oraz okolicach pępka. W końcu dotarłam do dermatologa, który przekazał mnie na leczenie biologiczne. Dostałam się do programu brodamulabu we Wrocławiu i byłam w nim 3 lata. Niestety jak wiadomo program się skończył a po ok. 3 miesiącach pojawiły się pierwsze zmiany. Nauczona doświadczeniem nie sięgam po sterydy a zaopatrzyłam się w maści z vit. D, A oraz kremy z mocznikiem jak również tran i suplementy diety. Planuję również zmienić swoją dietę. Jednak tutaj kończy się moja wiedza i czuję się kompletnie bezradna. Proszę więc czy możecie mi polecić jakiś niesterydowy specyfik jakiego mogłam spróbować póki moje wysypy są małe? Strasznie się rozpisałam, ale mam nadzieję, że ktoś z was mi pomoże patrząc na to jaką miłą wspólnotę tutaj tworzycie. Pozdrawiam gorąco.
 mel23
Cześć ! :)

Póki jeszcze nie masz dużych zmian łuszczycowych to dbaj o to żeby skóra zawsze była nawilżona. Ja już sporo maści testowałam, póki co nie znalazłam dla siebie tego "złotego środku" który w 100% zlikwidowałby moje zmiany łuszczycowe. W chwili obecnej również zmagam się z nawrotami łuszczycy. Byłam ostatnio u dermatologa, przepisał mi własnie suplement diety: OEPAROL. Wcześniej również brałam witaminy z grupy D :) Co do diety to dermatolog zalecił mi dietę śródziemnomorską czyli dużo owoców morza i ryb :D Z maści mogłabym polecić Ci krem konopny, świetnie nawilża skórę i łagodzi zmiany łuszczycowe :) Bardzo dobrze działają na mnie kosmetyki na bazie siarki: mydło siarkowe, szampon itp. oraz sól z morza martwego jest idealna do kąpieli, bardzo dobrze nawilża skórę :) Mam nadzieję że chodź trochę Ci pomogłam :) Pozdrawiam ! :D